Maarifləndirmə

Qənnadı məmulatlarına diqqət: nələri bilmirik?

Unlu və şəkərli olmaqla iki qrupa bölünən qənnadı məmulatları tərkibi, qidalılıq dəyəri və hazırlanma texnologiyasına görə fərqlənirlər. Unlu qənnadı məmulatlarına peçenye, pryanik, vafli, tort, piroq, keks kimi məhsullar, şəkərli qənnadı məmulatlarına isə marmelad, karamel, şo...

Davamını Oxu

Novruz bayramında necə qidalanaq?

Novruz süfrəsinin bolluğu qidalanma problemində yol verilən müəyyən səhvləri yenidən gündəmə gətirir. Bu səhvlərin fəsadlara yol açmaması üçün isə bəzi tövsiyələri yadda saxlamaq lazımdır. İlk növbədə qidalanmanın optimal rejiminə əməl edilməklə, g&u...

Davamını Oxu

Bayramda allergik qidalara diqqət edin

Novruz bayramı günlərində diqqət edilməli vacib nüanslardan biri də allergik reaksiyalardır. Qida allergiyası – tərkibində allergenlərin olduğu qida məhsullarının istehlakı zamanı immun sisteminin spesifik reaksiyası nəticəsində yaranır. Qida məhsullarının səbəb olduğu anafilaksiya ...

Davamını Oxu

Qida məhsullarında arsen təhlükəsi

Qida məhsullarında rast gəlinən çirklənmələrin fiziki, kimyəvi və bioloji olmaqla üç növü mövcuddur. Kimyəvi çirklənmə növünə aid edilən və ağır toksik metal kimi tanınan arsenin (mərgümüş) səbəb olduğu çirklənmə qida təhlükəsi...

Davamını Oxu

Yem əlavələrinin heyvan sağlamlığında rolu

Yem əlavələrinin heyvandarlıq və quşçuluqda istifadəsinin bir çox üstünlükləri var. Belə ki, əlavələr yem rasionlarına əlavə edildikdə heyvan orqanizmi bütün zəruri qida maddələri ilə (zülallar, vitaminlər, minerallar və s.) təmin edilmiş olur, heyvan orqa...

Davamını Oxu

Amerika ağ kəpənəyi və onun bitkilərdə yaratdığı təhlükələr

Karantin obyekti olan Amerika ağ kəpənəyinin (Hyphantria cunea (Drury, 1773)) polifaqlığı, yayıldığı ərazinin iqlim şərtlərindən asılı olaraq, il ərzində 1- 4 nəsil verməsi, meyvələrə, park, meşə və kol bitkilərinə güclü ziyan vurma qabiliyyəti, yayılma tezliyi və yüksək məhsuldarlığı...

Davamını Oxu