Maarifləndirmə

Salmonellyoz xəstəliyindən necə qoruna bilərik?

Salmonellyoz (tif, paratif-Lat. salmonellosis) quşların, ev və çöl heyvanlarının iti, yarımiti, xroniki gedişə malik infeksion xəstəliyidir. Xəstəlik hərarətin yüksəlməsi, mədə-bağırsaq pozuntusu, intoksikasiya və septisemiya ilə xarakterizə olunsa da, bəzən latent formada (sim...

Davamını Oxu

Payız tərəvəzlərinin faydaları

Tərəvəz bitkiləri qida rasionunun tənzimlənməsində əhəmiyyətli rola malikdir. Qiymətli qida məhsulları olmaqla yanaşı, tərəvəz bitkiləri konserv sənayesini də xammalla təmin edir. Xüsusən də payız aylarında orqanizmi möhkəmləndirmək, lazımi vitamin və mikroelementlərlə təmin etmək ü&c...

Davamını Oxu

Çörək israfının qarşısını almaq üçün nələrə diqqət etməliyik?

Çörək təkcə ən çox sevilən deyil, həm də ən çox israf olunan qida məhsullarından biridir. Araşdırmalar istehsaldan paylanmaya qədər hər gün dünya üzrə israf edilən çörəyin miqdarının yüzlərlə ton olduğunu, həmçinin bunun iqtisadi və ek...

Davamını Oxu

Məşqdən əvvəl və sonra necə qidalanmalı?

İdman məşqlərindən əvvəl və sonra qidalanma rejimi əsasən tərkibində zülal və karbohidrat olan qida məhsullarının istehlakını əhatə edir. Nəzərə almaq lazımdır ki, bu cür qidalanma rejimi həm ideal bədən quruluşu, həm sağlamlıq, həm də fiziki iş qabiliyyəti üçün əhəmiyyətl...

Davamını Oxu

Antioksidantlar və bu birləşmələrlə zəngin olan qida məhsulları

Antioksidantlar insan orqanizmi tərəfindən istehsal edilən və bəzi qida məhsullarının tərkibində mövcud olan birləşmələrdir. Bu birləşmələr orqanizmimizi sərbəst radikallar adlanan potensial təhlükəyə malik molekulların səbəb olduğu hüceyrə zədələnmələrindən qoruyur. Sərbəst radikalla...

Davamını Oxu

Kartof istehsalında 100 faiz məhsul itkisini yarada bilən xəstəlik

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən kartof xərçəngi xəstəliyinin ((Synchytrium endobioticum (Schilb) Percival, 1909) ekspress risk təhlili aparılıb. Təhlil zamanı bir daha təsdiqlənib ki, bu, kartof istehsalında ciddi itkilərin yaranmasına səbəb ola...

Davamını Oxu