Maarifləndirmə

COVID-19 - dan qorunmaq üçün fermerlər nəyi bilməlidir?

Təsərrüfat sahələrində işçilər arasında azı 2 metrlik məsafə saxlanılmalıÇirkli əllərlə ağız, burun və gözlərə toxunulmamalıSoyuqdəymə və ya qripəbənzər simptomları olan şəxslərlə yaxın təmas qurulmamalıİş paltarı, boşqab, stəkan, dəsmal və bu kimi digər əşyalar ortaq istifadə edilməməli Tək istifad...

Davamını Oxu

Ferma və sahələrdə biotəhlükəsizlik qaydalarına əməl edilməlidir

Təhlükəsiz heyvan mənşəli qida məhsullarının istehsalı üçün ferma və sahələrdə mütləq biotəhlükəsizlik qaydalarına əməl etmək lazımdır. Biotəhlükəsizliyin isə 4 mərhələsi var. Bunlar ətraf mühitin, işçi heyətin, heyvanların və məhsulun qorunmasından ibarətdir. Bu zaman yoluxucu xəstəliklərin baş ver...

Davamını Oxu

Yuxarı tənəffüs yolları və ağciyər xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslər düzgün və balanslı qidalanmalıdır

Yuxarı tənəffüs yolları xəstələri, xüsusilə ağciyər xəstələri COVID-19 virusunun yüksək risk qrupuna daxildirlər. Belə şəxslərin immun sisteminin güclü olması və xəstəliklərin profilaktikasında düzgün və balanslı qidalanması olduqca vacibdir. Yuxarı tənəffüs yollarının kəskin respirator infeksiyala...

Davamını Oxu

Baytarlıq preparatlarının istifadəsində təhlükəsizlik tədbirləri

Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) “AQTA Maarifləndirir” rubrikası davam edir. Rubrika çərçivəsində AQTA və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən hazırlanan maarifləndirici materaillar, sağlam qidalanma ilə bağlı tövsiyələr, ölkədə qida təhlükəsiz...

Davamını Oxu

Koronavirusdan qorunmaq üçün diabet xəstələri necə qidalanmalıdırlar?

COVID – 19  xəstəliyini, adətən, yaşlı insanlar, həmçinin somatik  xəstəlikləri olan şəxslər daha ağır keçirirlər. Şəkərli diabet xəstələri də koronavirusa yoluxa biləcək yüksək risk qrupu altındadır, ancaq virusun təsir etmə mexanizmi insandan insana dəyişə bilər. Koronavirus yoluxmasının qarşısını...

Davamını Oxu

Saxta balın ziyanları

Bal tərkibi çoxsaylı mineral və vitaminlərlə zəngin olan təam, saysız-hesabsız müalicəvi xüsusiyyətlərini özündə daşıyan qiymətli nemətdir. Can dərmanı hesab olunan balın 40-dək növü var. Rəngi və dadı isə tərkibindəki çiçək və otlardan asılı olaraq dəyişir. Tərkibində 13-20 % su, 80 %-dən çox karbo...

Davamını Oxu