Maarifləndirmə

Dabaq xəstəliyi ilə bağlı nələri bilməliyik?

Dabaq xəstəliyi cütdırnaqlı ev və vəhşi heyvanların iti kontagioz virus xəstəliyidir. Bu xəstəliyin əlamətləri yemdən imtina, gövşəmənin pozulması və ya tam dayanması, ağızdan selik axmasının çoxalması, yüksək hərarət, dırnaq və yelində yaraların əmələ gəlməsi, ağızda, dodaqlar...

Davamını Oxu

İmmun sistemini zəiflədən amillər

Güclü immun sistemi sağlamlığın vacib şərtidir. İmmun sisteminin fəaliyyəti yaş və qidalanmadan asılı olaraq dəyişir. İmmun sistemin zəifləməsinə səbəb olan bir sıra amillər var. Ümumi gigiyena qaydalarına əməl etməmək və ya ifrat dərəcədə əməl etmək - Əllərin, dırnaqların, dişlərin, geyim və əşyal...

Davamını Oxu

Torpaq zərərvericilərinə qarşı mübarizə tədbirləri

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin “AQTA maarifləndirir” rubrikası davam edir. Rubrika çərçivəsində AQTA və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən hazırlanan maarifləndirici materaillar, sağlam qidalanma ilə bağlı tövsiyələr, yaxud gündəlik istifadə etdiyimiz qidalarla b...

Davamını Oxu

Böyrək çatışmazlığından əziyyət çəkən şəxslər qidalanarkən bu qaydalara riayət etməlidirlər

Kəskin böyrək çatışmazlığı böyrəklərin öz funksiyasını yerinə yetirə bilməməsi deməkdir. Bunun nəticəsi olaraq böyrəklər bədəndə olan zəhərli maddələri xaric edə bilmir. Bu zaman orqanizmdə olan su və mineral duzların tarazlığı pozulur. Böyrək çatışmazlığının müalicəsi zamanı və müalicədən sonra böy...

Davamını Oxu

Ramazanda balanslı və sağlam qidalanmaq vacibdir

Ramazan ayında düzgün qidalanma qaydalarına daha çox diqqət etmək lazımdır.  Balanslı və keyfiyyətli qidalanmaq vacibdir. Yaz fəslinə təsadüf etdiyindən oruc tutarkən aclıq və susuzluğu hiss etmiş oluruq. Bu səbəbdən imsak və iftarda tərkibində maye olan qidalar qəbul edilməlidir. Mütəxəssislər hesa...

Davamını Oxu

COVID–19-dan qorunmaq üçün heyvandarlıq təsərrüfatı işçiləri nəyə əməl etməlidirlər?

  Xüsusi geyim və ayaqqabıda olmalı, fərdi mühafizə vasitələri ilə təchiz edilməli, maska taxmalı   Əllər sabunla mütəmadi yuyulmalı və ya spirt tərkibli antiseptik vasitə ilə təmizlənməli   İşçilər üçün paltardəyişmə otaqları, dolablar olmalı   Maska, əlcək düzgün çıxarılıb qapalı zibil qutu...

Davamını Oxu