Maarifləndirmə

Kartofda göbələk xəstəlikləri və bu məhsulun düzgün saxlanma qaydaları
Kartof dünyada, o cümlədən Azərbaycanda ən çox yayılan və becərilən kənd təsərrüfatı bitkilərindən biridir. Rəsmi məlumatlara əsasən, 2022-ci ilin yanvar-oktyabr aylarında ölkəmizdə 1,031,100 ton kartof istehsal olunub. Bu da ötən ilin analoji dövrü ilə m&uu...
Davamını Oxu
Balıq ətinin faydaları və istehlakı zamanı gözlənilən təhlükələr
Balıqların soyuqqanlı heyvan növünə aid olmasına baxmayaraq, biokimyəvi tərkibinə görə onların əti istiqanlı cavan heyvan ətinə oxşayır. Balıq ətinin tərkibindəki qida maddələrinə zülalları, yağları, mineral maddələri, vitaminləri, fermentləri və digər bioloji aktiv maddələri aid...
Davamını Oxu
Quş qripinin qida təhlükəsizliyi üçün yaratdığı təhlükə və bu istiqamətdə həyata keçirilən qabaqlayıcı tədbirlər
Quş qripi müxtəlif növ quşların və heyvanların kəskin gedişli kontagioz xəstəliyidir. Bu xəstəlik respirator orqanların və mədə-bağırsaq traktının zədələnməsi, eləcə də quşlar arasında yüksək tələfatla nəticələnir. Bununla da cəmiyyətə iqtisadi ziyan vurur. Xəstəliyin törəd...
Davamını Oxu
Körpələr üçün ana südünün əhəmiyyəti
Ana südü körpələr üçün əvəzedilməz və ideal qida hesab olunur. Bu qida sağlam böyümə və inkişaf üçün onları lazım olan enerji və qida maddələri ilə təmin edir. Ana südü 6 ayadək olan körpələrin qidalanması üç...
Davamını Oxu
Göbələk istehlak edərkən nələrə diqqət yetirməliyik?
Dünyada minlərlə növü olan göbələklər xlorofilsiz, heterotrof orqanizmlər olub, quruluşuna, ölçüsünə və yetişdiyi şəraitə görə fərqlənir. Göbələklərə suda, torpaqda, yemlərin və qidaların tərkibində, ölü üzvi toxumalarda və digər yer...
Davamını Oxu
Yaddaşı gücləndirmək üçün tövsiyə olunan qidalar
Düzgün və sağlam qidalanma zehni qabiliyyətin inkişafına, xüsusilə də yaddaşın güclənməsinə bilavasitə təsir göstərir. Ona görə də, gündəlik rasionda vitamin və minerallarla zəngin qidaların istehlakına üstünlük verilməlidir. Bu qidalara su, meyvə və...
Davamını Oxu