AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
4 İyun 2021 15:22
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) qanunvericiliyin tələblərinin yerinə yetirilməsinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydləri davam etdirir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 2021-ci il iyunun 3-də ölkə üzrə 432 ictimai iaşə obyektində 779 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 19 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar edilmiş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Pozuntular aşkar edilmiş ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Moskva prospekti 62 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Akdemir Enginə məxsus restoran;
2. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Mirzəyev 324h ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Orucov Samir Sabir oğluna məxsus "Xərək" kafesi;
3. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Mirzəyev 324g ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Sadıqov Fərda Zəki oğluna məxsus "Pəncərə" kafesi;
4. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Nemətulla 40 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Tağıyev Tağı Vaqif oğluna məxsus "Qədir xum" kafesi;
5. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Binəqədi ŞTQ, M.K.Atatürk 69 ünvanında yerləşən, fiziki şəxsə məxsus "Lido" restoranı;
6. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Cəlal 63 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Nəsirov Mübariz Adış oğluna məxsus "Mikayıl" kafesi;
7. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, 28 may 56, m 34 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Nağıyev Rəsul Fəxrəddin oğluna məxsus "Peçat" kafesi;
8. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ziya Bünyadov 36 A ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Cəbrayılov Tayib Cəbrayıl oğluna məxsus kafe;
9. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, İbrahimpaşa Dadaşov 57 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Fərəcov Rahid Süleyman oğluna məxsus kafe;
10. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, H.Zərdabi 78 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Namazov Namiq Zəlimxan oğluna məxsus kafe;
11. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Q.Qarayev 39C ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Seyidli Xəyyam Məhəmmədəli oğluna məxsus "Şaurma" kafesi;
12. Bakı şəhəri, Xəzər rayonu, Mərdəkan ŞTQ ev 5 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Arif İbrahim oğluna məxsus Dükkan restoranı;
13. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Əliyev 82 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs "Alişan" şirkətinə məxsus "Alp inn" mehmanxanasının tərkibində yerləşən restoran;
14. Sumqayıt şəhəri, 4-cu mikrorayonda yerləşən, fiziki şəxs Tağıyeva Sevil Polad qızına məxsus "Damla" kafesi;
15. Kürdəmir rayonu, Karrar ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Baloğlanov Pərvin Baloğlan oğluna məxsus kafe;
16. Bərdə rayonu, Yeni Daşkənd ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Babayev Coşqun Şakir oğluna məxsus "Buz bulaq" restoranı;
17. Göygöl rayonu, Çaykənd ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Namazov Azad Firdovsi oğluna məxsus kafe;
18. Qax rayonu, Baydarlı ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Mikayılov Kamil Camal oğluna məxsus kafe;
19. Füzuli rayonu, Horadiz şəhərində yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Səyyaf Qara oğluna məxsus kafe.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda AQTA müfəttişləri tərəfindən respublika üzrə monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər
Lənkəranda normativ tələblərin pozulduğu ət satışı məntəqəsinin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Daxil olan müraciət əsasında Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi, Böyük bazar ərazisində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Həsənov Allahşükür Atəş oğluna məxsus ət satışı məntəqəsində Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən keçirilmiş plandankənar yoxlama zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu aşkarlanıb. Belə ki, məntəqədə sanitar-gigiyenik tələblərə əməl edilmədiyi, ətlərin üzərində baytarlıq nəzarətindən keçirildiyinə dair möhürün olmadığı, əlyuma çanağının, havalandırma sisteminin, eləcə də ət məhsullarının saxlanması üçün soyuducu və dondurucuların mövcud olmadığı, işçi heyətin tibbi müayinədən keçmədiyi və fərdi qoruyucu vasitələrdən istifadə etmədiyi, dezinfeksiya işlərinin aparılmadığı müəyyən edilib.
Qanunsuz fəaliyyət göstərən dönərxanada bir sıra nöqsanlar aşkarlanıb
Ağdam rayonu, Quzanlı qəsəbəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Əliyev İbrahim Şirin oğluna məxsus dönərxanada Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanada qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən edilib. Belə ki, iaşə obyektinin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub, həmçinin obyektdə xammal olaraq istifadə edilən məhsulların (xiyar, pomidor, mayonez) açıq şəkildə saxlandığı, çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına riayət edilmədiyi, əlyuma çanaqlarının isti su və gigiyenik tələblərə cavab verən qurutma vasitələri ilə təmin edilmədiyi, havalandırma sisteminin quraşdırılmadığı, çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin olmadığı, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin aparılmadığı, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı və digər nöqsanlar aşkarlanıb.
Qida təhlükəsizliyi tələblərinin pozulduğu iki dönərxananın fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Ağcabədi rayonunun N.Nərimanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Alıyev Xəyyam Mirzəli oğluna məxsus “01” dönərxanasında və Xocavənd kəndində yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Elmir Əmirxan oğluna məxsus “Dostluq” dönərxanasında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanalarda qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən olunub. Belə ki, iaşə obyektlərində çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına əməl olunmadığı, qabaqcıl gigiyena təcrübəsinin, o cümlədən çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin təmin edilmədiyi, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı, işçi heyətin gigiyenik təlimlərə cəlb edilmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb.