AQTA sədri Qoşqar Təhməzli Riqa şəhərində Latviya Respublikasının kənd təsərrüfatı naziri Kaspars Gerhards ilə görüşüb
21 May 2022 21:58
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) sədri Qoşqar Təhməzli 2022-ci il 20 may tarixində Riqa şəhərində Latviya Respublikasının kənd təsərrüfatı naziri Kaspars Gerhards ilə görüşüb.
Görüş “Azərbaycan Respublikası Hökuməti və Latviya Respublikası Hökuməti arasında iqtisadi, elmi-texniki və mədəni əməkdaşlıq üzrə Hökumətlərarası Komissiya”nın 8-ci iclası çərçivəsində keçirilib.
Görüşdə tərəflər arasında münasibətlərin hazırkı səviyyəsinin məmnunluq doğurduğu, ikitərəfli əməkdaşlığın genişləndirilməsində və dərinləşdirilməsində qarşılıqlı maraqların olduğu ifadə olunub. Bütün istiqamətlər, o cümlədən kənd təsərrüfatı məhsulları istehsalı və qida təhlükəsizliyi sahəsində uzunmüddətli əməkdaşlıq üçün əlverişli imkanların mövcud olduğu diqqətə çatdırılıb.
Eyni zamanda nazir Kaspars Gerhards və AQTA sədri münasibətlərin inkişafına qarşılıqlı fayda verəcək bir çox məsələləri, həmçinin kənd təsərrüfatı məhsulları istehsalı və qida təhlükəsizliyi sahəsində mövcud potensial və perspektivləri nəzərdən keçiriblər.
Görüşdə iki ölkə arasında idxal-ixrac prosedurlarının sürətləndirilməsi, ortaya çıxan çətinliklərin aradan qaldırılması, eləcə də mütəmadi olaraq qarşılıqlı əməkdaşlığın həyata keçirilməsi məqsədilə işçi qrupun yaradılması, Azərbaycandan heyvan mənşəli məhsulların Avropa İttifaqı ölkələrinə ixracının asanlaşdırılması, bitkiçilik məhsullarının ölkəmizdən Latviyaya ixracı məqsədilə qarşılıqlı əməkdaşlığın genişləndirilməsi üçün metodik dəstəyin verilməsi müzakirə olunub. Müzakirələrdə dövlət sərhədlərində və gömrük keçid məntəqələrində baytarlıq nəzarətinin təmin edilməsi üzrə texniki dəstək, ölkəmizdə ət, süd və balıqçılıq müəssisələrində baytarlıq nəzarətinin gücləndirilməsi və təkmilləşdirilməsi, bu məqsədlə ət, süd və balıqçılıq müəssisələrində istehsalın bütün mərhələlərində xammalın və hazır məhsulların ekspress üsullarla baytarlıq-sanitariya ekspertizasının aparılması üçün mütəxəssis hazırlığı yer alıb. Bundan əlavə, pestisidlərin və gübrələrin qeydiyyatı prosesinin təkmilləşdirilməsinə dəstək, iki qurum arasında onlayn formatda, eləcə də mütəxəssis mübadiləsi yolu ilə gələcəkdə bir çox sahələr, o cümlədən müəssisələrdə HACCP əsaslı inspeksiyaların aparılması, heyvanların identifikasiyası və qeydiyyatı sisteminin tətbiqi, Azərbaycanda bitki xəstəliklərindən azad təsərrüfatların yaradılması üzrə təcrübənin həyata keçirilməsinin əhəmiyyəti vurğulanıb. Eyni zamanda laborator diaqnostikanın təşkili, ilkin istehsal sahələrində (xüsusən, südlük heyvandarlıq təsərrüfatlarında) baytarlıq nəzarəti, təhlükəli heyvan və bitki xəstəliklərinin, eləcə də qida infeksiyalarının elmi risk qiymətləndirilməsi, baytarlıq preparatlarının dövriyyəsinə nəzarətin təmin edilməsi və heyvan mənşəli məhsullarda (o cümlədən balıqçılıq məhsullarında) onların qalıq miqdarının monitorinqinin həyata keçirilməsi üzrə təcrübə mübadiləsinin aparılması imkanları nəzərdən keçirilib.
Oxşar xəbərlər

İmişlidə fəaliyyət göstərən çörək emalı müəssisəsində nöqsanlar aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları İmişli şəhəri, N.Savalanov küçəsində fəaliyyət göstərən, Fərmanov Dirbaş Veysəl oğluna məxsus çörək emalı müəssisəsində yoxlama keçirib. Baxış zamanı müəssisənin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub. Həmçinin məhsulların saxlanma şəraitinə və temperatur rejiminə əməl olunmadığı, emal prosesinin qaydalara uyğun həyata keçirilmədiyi, müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb. Faktla bağlı müəssisənin fəaliyyəti nöqsanlar aradan qaldırılanadək məhdudlaşdırılıb, rəhbəri inzibati məsuliyyətə cəlb olunub.

Gəncədə yaşayış evində saxta alkoqollu içkilərin istehsal edildiyi aşkarlanıb
Gizli fəaliyyət göstərən saxta alkoqollu spirtli içki istehsalı ilə bağlı daxil olan məlumat əsasında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin və yerli polis idarəsinin əməkdaşları Gəncə şəhəri, M.Ə.Sabir küçəsində Fituri Əsmər Mehman qızına məxsus yaşayış evində reyd keçirib. Yoxlama zamanı müxtəlif əmtəə nişanlı şüşə butulkaların yuyulub təmizlənərək, saxta üsullarla alkoqollu içkilərin qablaşdırıldığı müəyyən olunub. 13 ədəd 1 l-lik, 9 ədəd 0.7 l-lik, 4 ədəd 0.5 l-lik “Banketnaya Yubiley”, 19 ədəd 1 l-lik, 7 ədəd 0.7 l-lik, 5 ədəd 0.5 l-lik “Organic Line”, 1 ədəd 1 l-lik, 3 ədəd 0.7 l-lik “Banketnaya”, 1 ədəd 1 l-lik, 1 ədəd 0.5 l-lik “Старый Доктор” əmtəə nişanlı satış məqsədilə qablaşdırılmış saxta alkoqollu içki, həmçinin müxtəlif yerli və xarici brend markalı içkilərə məxsus butulka və qapaqlar, içərisində 25 litr su-spirt qarışığı olan plastik çəllək aşkarlanıb. Faktla bağlı qanunvericiliyə uyğun müvafiq tədbirlər görülüb. Məhsullardan nümunələr götürülərək laborator müayinələrə cəlb edilib. Qanunsuz istehsal olunan alkoqollu içkilərin satış yerlərinin müəyyən edilməsi istiqamətində zəruri tədbirlər həyata keçirilməkdədir. Araşdırmalar davam etdirilir.

Saxta süd məhsullarının sosial media səhifəsində satışa çıxarıldığı müəyyən edilib
Sosial media platformasında satışı həyata keçirilən qaymağın keyfiyyətinin aşağı olması ilə bağlı Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinə daxil olan müraciət əsasında Abşeron rayonu, Masazır qəsəbəsi, Ə.Vahid küçəsi, “Salty Park” yaşayış kompleksi, giriş 1, ev 295 ünvanında yoxlama keçirilib. Baxış zamanı fiziki şəxs Nəzərova Könül Sabir qızının istehsalçı müəssisələrdən tərkibində quru süd və süd yağı əvəzedicisi olan müxtəlif növ süd məhsullarını (qaymaq, pendir və s.) alıb etiketini çıxararaq, “təbii süd məhsulu” adı altında, müşayiətedici sənədləri olmadan “TikTok” və “İnstagram” sosial media səhifələrində satışını həyata keçirdiyi aşkarlanıb. Eyni zamanda süd məhsullarının temperatur rejimi gözlənilmədən, soyuducu avadanlıqla təmin edilməyən minik avtomobili vasitəsilə müştərilərə çatdırıldığı müəyyən edilib. Faktla bağlı qanunvericiliyə uyğun zəruri tədbirlər görülüb, qanunsuz fəaliyyətin qarşısı alınıb. Qeyd edək ki, saxta məhsulların satışı istehlakçıların hüquqlarının pozulmasıdır. Saxlama şəraitinə riayət olunmadan məhsulların satışı isə mikrobioloji çirklənməyə səbəb ola bilər ki, bu da insan sağlamlığı üçün təhlükəli hesab olunur. Vətəndaşlar qida təhlükəsizliyi sahəsində istehlakçı hüquqlarının pozulması və qanunazidd hallarla rastlaşdıqda, bu barədə konkret faktlarla Agentliyin “1003-Çağrı Mərkəzi”nə məlumat verə bilərlər. Müraciət daxil olduqdan dərhal sonra araşdırmalara başlanılacaq və qanunvericiliyə uyğun müvafiq tədbirlər görüləcəkdir.