AQTA “Vahid Sağlamlıq” konsepsiyası ilə bağlı zəruri tədbirləri davam etdirir
15 Fevral 2024 13:28

Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) “Vahid Sağlamlıq” konsepsiyası ilə bağlı müvafiq beynəlxalq təşkilatlarla əməkdaşlığı davam etdirir və bununla əlaqədar hazırlanan Tədbirlər Planı icra olunur.
“Vahid Sağlamlıq” insanlar, heyvanlar, bitkilər və onların ortaq ətraf mühiti arasında qarşılıqlı əlaqəni nəzərə alaraq optimal sağlamlıq nəticələrinə nail olmaq məqsədilə yerli, regional, milli və qlobal səviyyələrdə işləyən birgə və çoxsahəli yanaşmadır. Bu yanaşma insan sağlamlığı ilə ev və vəhşi heyvanların, bitkilərin və ətraf mühitin, o cümlədən ekosistemlərin sağlamlığı arasında sıx əlaqəni və qarşılıqlı asılılığı qəbul edir. Həmçinin birgə əməkdaşlığı təşviq edərək proqramların, siyasətlərin, qanunvericiliyin və tədqiqatların hazırlanması ilə həyata keçirilməsini hədəfləyir. Qida təhlükəsizliyi, yoluxucu və xroniki xəstəliklərə nəzarət, profilaktika və cavab tədbirləri, bitki, torpaq sağlamlığı və sair “Vahid Sağlamlıq” yanaşmasının xüsusilə aktual olduğu fəaliyyət istiqamətlərinə aid edilir.
“Vahid Sağlamlıq” konsepsiyasının tətbiqini zəruri edən bir sıra amillər var. Artan dünya əhalisini adekvat səhiyyə, qida və su ilə təmin etmək üçün müvafiq qurumlar birlikdə işləməlidir. Ətraf mühitin çirklənməsi və dəyişən iqlim şəraiti insanlarla heyvanların sağlamlığına təsir göstərir ki, bu da yeni yoluxucu xəstəliklərin yaranmasına səbəb ola bilər. Buna misal olaraq, heyvanlardan insanlara keçən zoonoz xəstəlikləri göstərmək mümkündür. Bundan başqa, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) antimikrob müqavimətini bəşəriyyətin üzləşdiyi 10 qlobal ictimai sağlamlıq təhlükəsindən biri elan edib. Hər il dünya miqyasında 700000 ölüm dərmana davamlı patogenlərin infeksiyaları ilə əlaqələndirilir.
Qeyd edək ki, Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının, ÜST-nin və Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının “Vahid Sağlamlıq” yanaşması prioritetləri mövcuddur. Hesab edilir ki, bu yanaşma ilə qlobal sağlamlıq təhlükəsizliyini qorumaq, heyvanlarda və insanlarda zoonoz xəstəliklərin yayılmasının qarşısını almaq olar. Həmçinin “Vahid Sağlamlıq” yanaşması ilə qida təhlükəsizliyinin, eləcə də antibiotiklərə davamlı infeksiyaların azaldılmasının, insan və heyvan sağlamlığının təkmilləşdirilməsinə nail olmaq mümkündür.
Onu da bildirək ki, AQTA tərəfindən “Vahid Sağlamlıq” konsepsiyası ilə bağlı təbliğat-təşviqat işləri, o cümlədən qida subyektlərinin bu istiqamətdə məlumatlandırılması bundan sonra da davam etdiriləcək.
Oxşar xəbərlər

Qoşqar Təhməzli qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarları qəbul edəcək
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sədri Qoşqar Təhməzlinin növbəti vətəndaş qəbulu Agentliyin inzibati binasında mayın 1-i saat 14:00-da keçiriləcək. Qida zəncirinin bütün mərhələlərində fəaliyyət göstərən sahibkarlar, o cümlədən qida məhsullarının istehsalı, emalı, idxal-ixracı, daşınması, satışı və sair sahələrdə çalışan şəxslər onları narahat edən məsələlərlə bağlı Agentlik sədri ilə görüşə bilərlər. Görüşdə iştirak etmək istəyən şəxslər ad, soyad, fəaliyyət sahəsi, müraciətin məzmunu və telefon nömrələrini göstərərək info@afsa.gov.az elektron poçtu vasitəsilə müraciət etməklə və ya (+994 50) 515 51 87 nömrəsinə zəng etməklə, həmçinin vatsap üzərindən əlaqə saxlamaqla qəbula yazıla bilərlər.

Qoşqar Təhməzli Ağsuda vətəndaşları qəbul edib
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sədri Qoşqar Təhməzli aprelin 25-i Ağsuda Ağsu, İsmayıllı, Qobustan, Şamaxı rayonlarından olan vətəndaşları qəbul edib. Qəbuldan öncə Ümummilli Lider Heydər Əliyevin abidəsi ziyarət edilib, önünə gül dəstələri düzülüb, xatirəsi ehtiramla yad edilib. Qəbulda vətəndaşların müraciətləri diqqətlə dinlənilib, bir qismi yerində öz həllini tapıb, qaldırılan bəzi məsələlər araşdırılması üçün nəzarətə götürülüb. Qida sahəsində işlə təmin olunmaq istəyən müvafiq ixtisaslara yiyələnmiş vətəndaşların müraciətlərinə də baxılıb. Agentliyin fəaliyyət dairəsinə aid olmayan müraciətlər isə müvafiq qurumlara çatdırılmaq üçün qeydiyyata alınıb.

Göygöldə "Dost" kafesində normativ tələblərin pozulduğu müəyyən edilib
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları Göygöl rayonu, Balçılı kəndində fəaliyyət göstərən “Dost” kafesində yoxlama keçirib. Baxış zamanı ictimai iaşə obyektində sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin normativ tələblərə cavab vermədiyi, soyuducuda mal qonşuluğu prinsipinin pozulduğu və etiketlənməsi aparılmayan qida məhsulları aşkarlanıb. Emal sahəsində ayrıca yuma çanaqlarının təşkil edilmədiyi, havalandırma sisteminin təchiz edilmədiyi, döşəmə və divar səthlərinin təmirsiz olduğu, qida ilə təmasda olan işçilərin tibbi müayinədən keçmədiyi və gigiyenik təlimlərə cəlb olunmadığı, müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb. Faktla bağlı sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilib, nöqsanlar aradan qaldırılanadək iaşə obyektinin dönər hazırlanma sahəsində işlərin və xidmətlərin görülməsinə məhdudiyyət tətbiq olunub və icrası məcburi göstərişlər verilib.