AQTA “Vahid Sağlamlıq” konsepsiyası ilə bağlı zəruri tədbirləri davam etdirir
15 Fevral 2024 13:28
![AQTA “Vahid Sağlamlıq” konsepsiyası ilə bağlı zəruri tədbirləri davam etdirir](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/8573/vahid-saglamliq.png)
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) “Vahid Sağlamlıq” konsepsiyası ilə bağlı müvafiq beynəlxalq təşkilatlarla əməkdaşlığı davam etdirir və bununla əlaqədar hazırlanan Tədbirlər Planı icra olunur.
“Vahid Sağlamlıq” insanlar, heyvanlar, bitkilər və onların ortaq ətraf mühiti arasında qarşılıqlı əlaqəni nəzərə alaraq optimal sağlamlıq nəticələrinə nail olmaq məqsədilə yerli, regional, milli və qlobal səviyyələrdə işləyən birgə və çoxsahəli yanaşmadır. Bu yanaşma insan sağlamlığı ilə ev və vəhşi heyvanların, bitkilərin və ətraf mühitin, o cümlədən ekosistemlərin sağlamlığı arasında sıx əlaqəni və qarşılıqlı asılılığı qəbul edir. Həmçinin birgə əməkdaşlığı təşviq edərək proqramların, siyasətlərin, qanunvericiliyin və tədqiqatların hazırlanması ilə həyata keçirilməsini hədəfləyir. Qida təhlükəsizliyi, yoluxucu və xroniki xəstəliklərə nəzarət, profilaktika və cavab tədbirləri, bitki, torpaq sağlamlığı və sair “Vahid Sağlamlıq” yanaşmasının xüsusilə aktual olduğu fəaliyyət istiqamətlərinə aid edilir.
“Vahid Sağlamlıq” konsepsiyasının tətbiqini zəruri edən bir sıra amillər var. Artan dünya əhalisini adekvat səhiyyə, qida və su ilə təmin etmək üçün müvafiq qurumlar birlikdə işləməlidir. Ətraf mühitin çirklənməsi və dəyişən iqlim şəraiti insanlarla heyvanların sağlamlığına təsir göstərir ki, bu da yeni yoluxucu xəstəliklərin yaranmasına səbəb ola bilər. Buna misal olaraq, heyvanlardan insanlara keçən zoonoz xəstəlikləri göstərmək mümkündür. Bundan başqa, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) antimikrob müqavimətini bəşəriyyətin üzləşdiyi 10 qlobal ictimai sağlamlıq təhlükəsindən biri elan edib. Hər il dünya miqyasında 700000 ölüm dərmana davamlı patogenlərin infeksiyaları ilə əlaqələndirilir.
Qeyd edək ki, Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının, ÜST-nin və Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının “Vahid Sağlamlıq” yanaşması prioritetləri mövcuddur. Hesab edilir ki, bu yanaşma ilə qlobal sağlamlıq təhlükəsizliyini qorumaq, heyvanlarda və insanlarda zoonoz xəstəliklərin yayılmasının qarşısını almaq olar. Həmçinin “Vahid Sağlamlıq” yanaşması ilə qida təhlükəsizliyinin, eləcə də antibiotiklərə davamlı infeksiyaların azaldılmasının, insan və heyvan sağlamlığının təkmilləşdirilməsinə nail olmaq mümkündür.
Onu da bildirək ki, AQTA tərəfindən “Vahid Sağlamlıq” konsepsiyası ilə bağlı təbliğat-təşviqat işləri, o cümlədən qida subyektlərinin bu istiqamətdə məlumatlandırılması bundan sonra da davam etdiriləcək.
Oxşar xəbərlər
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9365/whatsapp-image-2024-07-26-at-181412-1.jpg)
Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunda bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektlərinin rəhbərləri və digər məsul şəxslərinin iştirakı ilə görüş keçirilib.
![Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9363/woah.jpg)
Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatından daxil olan məlumatlar əsasında dünyadakı epizootik vəziyyətə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər həyata keçirir.
![Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9358/whatsapp-image-2024-07-26-at-120911.jpg)
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
Qida zəhərlənmələri bütün dünyada tez-tez rast gəlinən bir haldır və isti havalarda, yaz-yay aylarında daha çox təsadüf edilir. Zəhərlənmələrə mikroorqanizmlər, onların toksinləri və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida qəbulu səbəb ola bilər. Son illərin statistik rəqəmlərinə əsasən, qida zəhərlənmələrinin 75 %-i məişət zəminində baş verir. Qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün evdə qida hazırlayarkən tövsiyə olunan gigiyena qaydalarına əməl etmək lazımdır:
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı zamanı riayət edilməsi vacib tələblər](https://img.youtube.com/vi/TUM1wv6QTHY/hqdefault.jpg)