AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
26 Fevral 2021 13:05
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliyin tələblərinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydlər davam etdirilir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 25 fevral 2021-ci il tarixində ölkə üzrə 331 ictimai iaşə obyektində 592 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 32 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar olunmuş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Uyğunsuzluqlar aşkar edilən ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Nizami ev.94 m. ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əhmədova Vüsalə Səmədovna qızına məxsus “Pushkin” pub;
2. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Xəqani, ev. 47 ünvanında yerləşən hüquqi şəxs "Blc Distribution" Mmc-yə məxsus kafe;
3. Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, yaşayış sahəsi V (Yeni Günəşli qəs.) ev.31f ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Ənvərov Rafiq Əbdülvahid oğluna məxsus çay evi;
4. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Sabit Rəhmanov 35A ünvanında yerləşən, fiziki şəxsə məxsus “Ətirşah lounge“ kafesi;
5. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Yusif Vəzir Çəmənzəminli 16 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Bağırlı İslam İsmayıl oğluna məxsus restoran;
6. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Azadlıq prospekti 145 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Cəlilov Vüqar Vilayət oğluna məxsus restoran;
7. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Xudu Məmmədov, ev 41 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əmiraslanlı İlkin Əhməd oğluna məxsus restoran;
8. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, X. Məmmədov, ev 41 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Abdullayev Məhəmməd Şahin oğluna məxsus kafe;
9. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, X. Məmmədov küç., ev12 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Axundov Məmmədtağı Eldar oğluna məxsus kafe;
10. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, M. Hadi 51 ünvanında yerləşən, fiziki şəxsə məxsus “Şuşa“ restoranı;
11. Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, Yeni günəşli 25 V yasayıs massivində yerləşən, fiziki şəxs Haciyev Şərafət Maxsud oğluna məxsus kafe;
12. Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, Yeni günəşli V yasayıs massivi 5 D saylı binanın yanında yerləşən fiziki şəxs Quliyev Fərhad Xəlil oğluna məxsus çay evi;
13. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Mir Cəlal, ev 297-299 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Bəkirov Sədrəddin Əsəd oğluna məxsus kafe;
14. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Əziz Nəzərov 1 d ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Abdullayev Elxan Elman oğluna məxsus "AEF" pub;
15. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Əhəd Yaqubov küçəsi, ev 18 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Manafov Daşqın İslam oğluna məxsus "Meh" kafesi;
16. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Əli Vəliyev 11A ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Cəbiyev Əlövsət Asət oğluna məxsus pub;
17. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Bəhruz Nuriyev 55/57 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Abbasov Kənan Samir oğluna məxsus kafe;
18. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Dərnəgül qəsəbəsi, məh 3097 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əliyev Şahin Mətləb oğluna məxsus kafe;
19. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, 7-ci mkr, S. S. Axundov küç., Bina 1/2 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Ömərov İbrahim Zakir oğluna məxsus kafe;
20. Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, Yeni Günəşli qəsəbəsi, Ticarət cərgəsində yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Məmməd Hüsən oğluna məxsus kafe;
21. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Svetlana M. küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Həşimov Elbrus Yaşar oğluna məxsus restoran;
22. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, B. Cobanzadə küçəsi 2258 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxsə “Rəfail kiçik müəssisə”sinə məxsus restoran;
23. Abşeron rayonu, Masazır kəndində yerləşən, fiziki şəxs Səfərov Xəyal Bəxtiyar oğluna məxsus "Çukur" kafesi;
24. Abşeron rayonu, Masazır kəndi, Qurtuluş 93 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Sadıqov Ramin Rolan oğluna məxsus "Davud" çay evi;
25. Hacıqabul rayonu, Navahı kəndində yerləşən, fiziki şəxs Xəlilov Elsevər İsxəndər oğluna məxsus yeməkxana;
26. Hacıqabul rayonu, H. B. Zərdabi küçəsi 42A ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Muradov Cavid Etibar oğluna məxsus yeməkxana;
27. Qax rayonu, 28 may küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Qardaşov Sərvər Allahverdi oğluna məxsus kafe;
28. İsmayıllı rayonu, Cavanşir küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Kərimli Elxan Yavər oğluna məxsus yeməkxana;
29. Göyçay rayonu, Nizami küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Rəşidov Vaqif Qafur oğluna məxsus çay evi;
30. Şamaxı rayonu, Bakı-Qazax yolunun 121-ci kilometrliyində yerləşən, fiziki şəxs Fərmanov Kənan Lazım oğluna məxsus kafe;
31. Beyləqan rayonu, Mil qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Nuruşov Anar Şura oğluna məxsus çay evi;
32. Tovuz rayonu, H. Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs Həsənov Emil Şakir oğluna məxsus çay evi.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda respublika üzrə AQTA müfəttişləri tərəfindən monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər

Təsərrüfatların qeydiyyatı sağlam və təhlükəsiz qida istehsalı üçün olduqca vacibdir
Bitkiçilik sahələrinin inkişafı üçün ən vacib addımlardan biri bitki mənşəli məhsul istehsalı sahələrinin, o cümlədən ailə təsərrüfatlarının qida təhlükəsizliyi qeydiyyatına alınmasıdır. Qeydiyyata alınmış təsərrüfatlarda bitki xəstəlikləri və zərərvericilərin yayılmasının qarşısını alınmasına nəzarət daha asan vəçevik formada həyata keçirilir. Belə ki, həmin təsərrüfatlarda aidiyyəti qurumlar tərəfindən mütəmadi olaraq profilaktik tədbirlər görülməsi üçün monitorinq və müşahidələr aparılır. Təsərrüfatlarda bitki xəstəlik və zərərvericilərindən azad toxum və tinglərdən istifadə təşviq edilir. Eləcə də torpaq resurslarından əhalinin tələbatına uyğun istifadə edilməsi məqsədilə dəqiq uçot aparılır. Həmçinin təsərrüfat sahiblərinə zərərvericilərlə mübarizə üsulları, torpağın münbitliyinin artırılması, düzgün pestisid və gübrələmə üsullarından istifadə barədə təlimlər keçirilir. Görülən işlərin nəticəsində isə təsərrüfat sahibləri bitki və bitkiçilik məhsulları üçün dövlətdən fitosanitar sertifikatlar əldə edirlər. Bu da daxili bazarda məhsul satışını artırır, eləcə də xarici bazara daha asan çıxışı təmin edir. Eyni zamanda, beynəlxalq ticarətdə rəqabət qabiliyyətini gücləndirir. Qeyd edək ki, qeydiyyat yalnız qanunla tələb olunan addım deyil, həm də təsərrüfatların davamlı inkişafı, daha sağlam qida istehsalı və güclü bazar əlaqələri qurulması üçün mühüm tədbirdir.

Qəhvəyi mərmər bağacığına qarşı tədbirlər davam etdirilir
Qəhvəyi mərmər bağacığının respublikada yayılmasının qarşısının alınması, mövcud yayılma ocaqlarının ləğv edilməsi və fitosanitar sabitliyin qorunub saxlanılması məqsədilə tədbirlər davam etdirilir. Tədbirlər çərçivəsində “Qəhvəyi mərmər bağacığına qarşı bitki mühafizəsi tədbirlərinin həyata keçirilməsi haqqında” Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin Sərəncamı əsasında yaradılan Regional Əlaqələndirmə Mərkəzinin Gəncə-Daşkəsən iqtisadi rayonu üzrə İşçı qrupunun görüşü keçirilib. Görüşdə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin, Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi yanında Aqrar Xidmətlər Agentliyinin, Ekologiya və Təbii Sərvətlər Nazirliyi yanında Meşələrin İnkişafı Xidmətinin əməkdaşları və yerli icra hakimiyyəti orqanlarının nüməyəndələri iştirak ediblər. Görüş zamanı Nazirlər Kabinetinin müvafiq Sərəncamından irəli gələn məsələlər haqqında geniş məlumat verilib. Qarşıda duran cari problemlər və icrası vacib məsələlər müzakirə olunub. Qeyd edək ki, Regional Əlaqələndirmə Mərkəzlərində “Qaynar Xətt” fəaliyyət göstərir. Vətəndaşlar aşağıdakı telefon nömrələrinə zəng vuraraq, zərərvericiyə qarşı mübarizə tədbirləri barədə məlumatlar əldə edə bilərlər: +994 99 708 85 88 (Qərb rayonları üzrə) +994 99 308 85 88 (Şimal-qərb rayonları üzrə)

“Bitki sağlamlığı haqqında” Qanun layihəsi meyvə-tərəvəz istehsalçıları və ixracatçıları ilə müzakirə olunub
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən yeni hazırlanan “Bitki sağlamlığı haqqında” Qanun layihəsinin Azərbaycan Meyvə-Tərəvəz İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyasının üzvləri və bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlarla ictimai müzakirəsi təşkil edilib. Müzakirə zamanı AQTA rəsmisi Elxan Mikayılov yeni Qanun layihəsinin hazırlanmasında əsas məqsədin ölkədə bitki sağlamlığının təmin edilməsi, fitosanitar nəzarət və fitosanitar xidmətlərin hüquqi əsaslarının müəyyən edilməsi, bu sahədə fəaliyyət göstərən subyektlər arasında münasibətlərin tənzimlənməsi olduğunu bildirib. Qanun layihəsində müasir dövrdə kənd təsərrüfatı bitkilərində yaranan rezistentliyin aradan qaldırılması, torpaqda və bitkidə pestisid və aqrokimyəvi maddələrin qalıq miqdarının minimuma endirilməsi məqsədilə inteqrir mübarizə və digər alternativ daha təhlükəsiz mübarizə üsullarının ön planda olduğu xüsusi vurğulanıb. Ölkədə istehsal edilən bitkiçilik məhsullarının rəqabətqabiliyyətliliyinin artırılması, ixrac bazarının genişləndirilməsi istiqamətində ilkin istehsalla məşğul olan bitkiçilik məhsullarının növlərinə görə ərazisi müvafiq orqan (qurum) tərəfindən müəyyən edilən həddən çox olan bitkiçilik obyektlərinin bitki sağlamlığına daxili nəzarət sisteminə, o cümlədən bitkiçilik subyektlərində onları bitki və bitkiçilik məhsulları, əkin və səpin materialları və digər karantin nəzarətində olan materiallarla təchiz edən və ya bitki və bitkiçilik məhsulları, əkin və səpin materialları və digər karantin nəzarətində olan materiallarla təchiz etdiyi subyektləri müəyyən etməyə imkan verən izləmə sisteminə və prosedurlarına malik olması Qanun layihəsində qoyulan başlıca tələblərdəndir. “Azərbaycan Meyvə-Tərəvəz İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyası”nın sədri Bəşir Quliyev Qanun layihəsinin hazırlanmasını yüksək qiymətləndirərək, müvafiq sahədə mövcud olan problemlərin aradan qaldırılmasında, praktikaya yönəlik hüquqi bazanın formalaşmasında xüsusi əhəmiyyət kəsb edəcəyini bildirib. Layihədə yer alan və beynəlxalq qanunvericiliyə və təcrübəyə əsaslanan yeni yanaşmaların (vahid Bitki Sağlamlığı Reyestrinin yaradılması, monitorinq, izləmə sisteminin formalaşdırılması, zərərli orqanizmlərdən azad istehsal yeri və ya sahələrinin yaradılması, elmi-tədqiqata və risklərin idarəedilməsinə əsaslanan yeni mexanizmlərin yaradılması, inteqrir, bioloji, biotexniki mübarizəyə təşviq və s.) bitkiçilik məhsullarının ilkin istehsalı və istehsalı sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlar tərəfindən xüsusilə müsbət qarşılandığı qeyd olunub. Görüşdə sahibkarların yeni Qanun layihəsi ilə bağlı təklifləri dinlənilib, müzakirələr aparılıb.