Qida məhsullarının çatdırılması zamanı qablaşdırma və etiketləmə tələblərinə əməl olunmalıdır
1 Sentyabr 2023 09:33
![Qida məhsullarının çatdırılması zamanı qablaşdırma və etiketləmə tələblərinə əməl olunmalıdır](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/7209/5.png)
Xarici ölkələrin təcrübəsinə əsasən, qida məhsullarının çatdırılması zamanı qablaşdırma və etiketləmə tələbləri mütləq yerinə yetirilməlidir.
Belə ki, qablaşdırma məhsulları çirklənmədən, xarici mühitdən və fiziki zədələrdən qoruyur, riskləri minimuma endirir. Sarğılar, qida ilə təmasda olan qablar və plastik torbalar kimi ilkin və ikinci dərəcəli qablaşdırma qida məhsullarını birbaşa qoruyur. Üçüncü dərəcəli və ya xarici qablaşdırma isə çatdırılma çantaları və ya soyuducular, yüksək temperatur, günəş şüası, yağış, qar, tullantılar, heyvanlar və zərərvericilər daxil olmaqla, xarici mühitdən qorunmanı təmin edir. Qida müəssisələri və çatdırılmanı həyata keçirən şəxslər qida qablarının zədələnməsinin qarşısını almaqdan ötrü daşınma üçün qablaşdırılacaq məhsulların miqdarını və düzgün saxlanma şərtlərini müəyyənləşdirməlidirlər. İstehlakçılara çatdırılacaq qidaların paketlərinin və ya konteynerlərinin üzərində isə məhsulların hazırlanma saatı və ən geci 4 saat ərzində istehlak edilməsinə dair məlumat əks olunmalıdır.
Qeyd edək ki, ilkin və ikinci dərəcəli qablaşdırmada istifadə olunan materiallardan qida müəssisələri tərəfindən təkrar istifadə edilməməlidir. Üçüncü dərəcəli qablar isə təkrar istifadə üçün davamlı və asanlıqla təmizlənə bilən materiallardan hazırlanmalıdır.
Oxşar xəbərlər
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9365/whatsapp-image-2024-07-26-at-181412-1.jpg)
Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunda bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektlərinin rəhbərləri və digər məsul şəxslərinin iştirakı ilə görüş keçirilib.
![Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9363/woah.jpg)
Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatından daxil olan məlumatlar əsasında dünyadakı epizootik vəziyyətə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər həyata keçirir.
![Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9358/whatsapp-image-2024-07-26-at-120911.jpg)
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
Qida zəhərlənmələri bütün dünyada tez-tez rast gəlinən bir haldır və isti havalarda, yaz-yay aylarında daha çox təsadüf edilir. Zəhərlənmələrə mikroorqanizmlər, onların toksinləri və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida qəbulu səbəb ola bilər. Son illərin statistik rəqəmlərinə əsasən, qida zəhərlənmələrinin 75 %-i məişət zəminində baş verir. Qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün evdə qida hazırlayarkən tövsiyə olunan gigiyena qaydalarına əməl etmək lazımdır:
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı zamanı riayət edilməsi vacib tələblər](https://img.youtube.com/vi/TUM1wv6QTHY/hqdefault.jpg)