AQTİ mütəxəssisləri xaricdə fəaliyyət göstərən qida obyektlərinin qiymətləndirilməsini davam etdirir
23 Fevral 2024 16:52
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) xarici ölkələrdə fəaliyyət göstərən və respublikamıza yüksək risk qrupuna aid heyvan mənşəli qida məhsulları idxal edən obyektlərin qiymətləndirilməsi və təsdiqi prosesini davam etdirir. Müəssisələrin qiymətləndirilməsi yerində qiymətləndirmə və ya vizualizasiya (videogörüntü) yolu ilə həyata keçirilir.
Bu çərçivədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən Türkiyə Respublikasının Qırxlareli vilayətinin Lüleburqaz şəhərində yerləşən “Danone Tıkveşli Gıda ve içecek San. Ve Tic. A.Ş.” və Çanaqqala vilayətindəki "Eceabat Süt Ürünleri Tar. San. Ve Tic. Ltd. Şti.” adlı süd məhsulları istehsalı müəssisələrində “Qida təhlükəsizliyi haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanununun müvafiq tələbləri üzrə qiymətləndirmə həyata keçirilib. Qiymətləndirmə zamanı qeyd olunan müəssisələrin ixrac potensialı, gigiyenik vəziyyəti, qida təhlükəsizliyi üzrə tələblərin qarşılanma səviyyəsi, məhsulların izlənəbilmə sistemlərinin mövcudluğu və digər məqamlar nəzərdən keçirilib, təhlil aparılıb.
Qiymətləndirmənin nəticəsinə uyğun olaraq, sözügedən müəssisələr AQTA tərəfindən təsdiq edilib.
Qeyd edək ki, bu ilin ötən dövründə Agentlik tərəfindən ümumilikdə 33 xarici qida obyekti təsdiqlənib.
Onu da bildirək ki, qanunvericiliyə əsasən, xarici qida obyektləri təsdiq olunmadığı təqdirdə, bu cür müəssisələrdən ölkəmizə yüksək risk qrupuna aid heyvan mənşəli qida məhsulları idxal edilə bilməz.
Oxşar xəbərlər
Ucarda heyvanların identifikasiyası ilə bağlı müşavirə keçirilib
Ölkə ərazisində mövcud olan iri və xırdabuynuzlu heyvanların və atların müvafiq təlimata uyğun olaraq identikləşdirilməsinin təmin edilməsi və bu məlumatların Avtomatlaşdırılmış Qida Təhlükəsizliyi İnformasiya Sisteminə (AQTİS) daxil edilməsi, heyvanların identifikasiyası və qeydiyyat sisteminin ölkə ərazisində mərhələli şəkildə həyata keçirilməsi üzrə Dövlət Proqramından irəli gələn digər məsələlərin qısa müddət ərzində həlli ilə bağlı növbəti müşavirə Ucar rayonunda keçirilib. Tədbirdə Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA), Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin (KTN), Ucar Rayon İcra Hakimiyyətinin, KTN yanında Aqrar Xidmətlər Agentliyinin, Aqrar Sığorta Fondunun və Dövlət Aqrar İnkişaf Mərkəzinin nümayəndələri iştirak edib.
Zaqatalada fəaliyyət göstərən şadlıq evində normativ tələblərin pozulduğu aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları Zaqatala rayonu, Dağlı kəndində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Qarayev Nazim Həsən oğluna məxsus “Röya” şadlıq evində planlı yoxlama keçirib. Baxış zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu, sanitariya-gigiyena norma və qaydalarına əməl olunmadığı aşkarlanıb. Belə ki, obyektdə çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin təmin edilmədiyi, anbar sahəsində havalandırma sisteminin quraşdırılmadığı, döşəmə və divar səthlərinin təmirsiz olduğu, istifadə edilən alət və avadanlıqların təmizlənməsi üçün ayrıca yuma sahəsinin təşkil edilmədiyi, müvafiq təmizlik işlərinin aparılmadığı və sair nöqsanlar müəyyən olunub.
Meyvə ağaclarının bakterial yanığı xəstəliyinin qarşısını necə almaq olar?
Meyvə ağaclarının bakterial yanığı xəstəliyi ilk dəfə Şimali Amerikada qeydə alınıb və 1960-cı ildən başlayaraq Avropa və Orta Şərqdə geniş yayılıb. Karantin statusuna görə Cənubi və Şərqi Afrikada, həmçinin Argentina, Braziliya, Çili, Bəhreyn, Çin, Özbəkistan, Belarus, Gürcüstan, Moldova kimi ölkələrdə A1, Rusiya, Türkiyə, Ukrayna, Qazaxıstan kimi dövlətlərdə A2 siyahısına salınıb. Azərbaycanda ilk dəfə 2019-cu ilin may ayında Zaqatala-Balakən bölgəsindən Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Mərkəzi Fitosanitar Laboratoriyasına daxil olmuş alma və armud ağaclarının nümunələrində aşkar edilib.