AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
11 İyun 2021 17:00
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) qanunvericiliyin tələblərinin yerinə yetirilməsinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydləri davam etdirir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 2021-ci il iyunun 10-da ölkə üzrə 425 ictimai iaşə obyektində 738 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 14 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar edilmiş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Pozuntular aşkar edilmiş ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, M.Rəsulzadə 5 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs "Latteria Operating Company" Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus "Kaspar" restoranı;
2. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Rüstəmov 45 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Abdullayev Samik Qabil oğluna məxsus kafe;
3. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, S.Axundov 84 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əliyeva Gülnur Səlim qızına məxsus kafe;
4. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Tbilisi pr. 47 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs "D. Group" Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus "Suşi" restoranı;
5. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Qış parkında yerləşən, fiziki şəxs Baqişov Zaur Mirbəşir oğluna məxsus kafe;
6. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Əhməd Rəcəbli ev 38 A mərtəbə 1 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Aslanov Rafiq Zabit oğluna məxsus restoran;
7. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Əhməd Rəcəbli 40 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs " Neşve Azərbaycan" Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus restoran;
8. Abşeron rayonu, Xırdalan şəhəri, "Yetər" şadlıq evinin yanında yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Arslan Tahir oğluna məxsus "Ocaq çörək evi” kafesi;
9. Lənkəran şəhəri, Rvo qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Ağayev Əli Hacıağa oğluna məxsus kafe;
10. Kürdəmir rayonu, Atakişili ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Mahmudov Fəxrəddin Məzahir oğluna məxsus kafe;
11. Quba rayonu, Dəvədabanı massivində yerləşən, fiziki şəxs İsayev İmam Sərxan oğluna məxsus kafe;
12. Gəncə şəhəri, D.Qorqud və M.Bağırov küçələrinin kəsişməsində yerləşən, fiziki şəxs Alıyev Rəşad Etibar oğluna məxsus kafe;
13. Ucar rayonu, N.Nərimanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Qasımov Sənan Mahir oğluna məxsus kafe;
14. Masallı rayonu, ,Qəriblər kəndində yerləşən, hüquqi şəxs "Viləş Palace" Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus "Viləş Palace" mehmanxanasının tərkibində fəaliyyət göstərən restoran.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda AQTA müfəttişləri tərəfindən respublika üzrə monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər
Lənkəranda normativ tələblərin pozulduğu ət satışı məntəqəsinin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Daxil olan müraciət əsasında Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi, Böyük bazar ərazisində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Həsənov Allahşükür Atəş oğluna məxsus ət satışı məntəqəsində Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən keçirilmiş plandankənar yoxlama zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu aşkarlanıb. Belə ki, məntəqədə sanitar-gigiyenik tələblərə əməl edilmədiyi, ətlərin üzərində baytarlıq nəzarətindən keçirildiyinə dair möhürün olmadığı, əlyuma çanağının, havalandırma sisteminin, eləcə də ət məhsullarının saxlanması üçün soyuducu və dondurucuların mövcud olmadığı, işçi heyətin tibbi müayinədən keçmədiyi və fərdi qoruyucu vasitələrdən istifadə etmədiyi, dezinfeksiya işlərinin aparılmadığı müəyyən edilib.
Qanunsuz fəaliyyət göstərən dönərxanada bir sıra nöqsanlar aşkarlanıb
Ağdam rayonu, Quzanlı qəsəbəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Əliyev İbrahim Şirin oğluna məxsus dönərxanada Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanada qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən edilib. Belə ki, iaşə obyektinin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub, həmçinin obyektdə xammal olaraq istifadə edilən məhsulların (xiyar, pomidor, mayonez) açıq şəkildə saxlandığı, çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına riayət edilmədiyi, əlyuma çanaqlarının isti su və gigiyenik tələblərə cavab verən qurutma vasitələri ilə təmin edilmədiyi, havalandırma sisteminin quraşdırılmadığı, çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin olmadığı, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin aparılmadığı, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı və digər nöqsanlar aşkarlanıb.
Qida təhlükəsizliyi tələblərinin pozulduğu iki dönərxananın fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Ağcabədi rayonunun N.Nərimanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Alıyev Xəyyam Mirzəli oğluna məxsus “01” dönərxanasında və Xocavənd kəndində yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Elmir Əmirxan oğluna məxsus “Dostluq” dönərxanasında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanalarda qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən olunub. Belə ki, iaşə obyektlərində çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına əməl olunmadığı, qabaqcıl gigiyena təcrübəsinin, o cümlədən çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin təmin edilmədiyi, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı, işçi heyətin gigiyenik təlimlərə cəlb edilmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb.