Qanunsuz heyvan kəsiminin qarşısının alınması istiqamətində tədbirlər davam etdirilir
13 Avqust 2024 10:46
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) ölkədə heyvan kəsiminin normativ tələblərə uyğunlaşdırılması, müasir kəsim məntəqələrinin təşkil olunması və qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyətinin qarşısının alınması istiqamətində nəzarət tədbirlərini davam etdirir.
5-9 avqust 2024-cü il tarixində Agentlik əməkdaşları tərəfindən aparılan monitorinqlər zamanı Bakı şəhəri, Abşeron, İsmayıllı, Lənkəran və Ağcabədi rayonları üzrə fəaliyyət göstərən 21 heyvan kəsimi və ət satışı məntəqəsində bir sıra nöqsanlar aşkar olunub. Aşkarlanan uyğunsuzluqlarla əlaqədar inzibati tədbir görülüb.
Baytarlıq-sanitariya ekspertizası aparılmadan heyvan kəsimi və ət satışı fəaliyyəti ilə məşğul olan və barələrində inzibati xəta haqqında protokol tərtib edilən məntəqələr aşağıdakılardır:
№ |
Sahibkarlıq subyekti |
Ünvan |
Görülən tədbir |
Bakı |
|||
1. |
Əliyev İlham İsmayıl oğlu |
Səbail rayonu, Badamdar qəsəbəsi, Nurəddin Paşayev küçəsi 8 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
2. |
Kərimov İlham İslam oğlu |
Nəsimi rayonu, Cavadxan küçəsi 48A |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
3. |
Şirinov Şirin Siyasət oğlu |
Səbail rayonu, Badamdar qəsəbəsi, Tofiq Məmmədov küçəsi 23 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
4. |
Əhmədov Aqil Rəfail oğlu |
Nərimanov rayonu, Çaykovski küçəsi 2A |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
5. |
Şükürzadə Zəfər Rəşid oğlu |
Nərimanov rayonu, Asif Məmmədov küçəsi 30 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
6. |
Mahmudov Şahin Vaqif oğlu |
Binəqədi rayonu, Biləcəri qəsəbəsi, Məlik Aslanov küçəsi |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
7. |
Həsənov Rəhim Xudaverdi oğlu |
Binəqədi rayonu,Biləcəri qəsəbəsi, M.S.Ordubadi küçəsi 117 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
8. |
Məmmədov Namiq Məhəmməd oğlu |
Nərimanov rayonu, Əliyar Əliyev küçəsi 17 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
9. |
İlyasov Vüsal Qalib oğlu |
Nərimanov rayonu, Əliyar Əliyev küçəsi 326 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
10. |
Məmmədov Qadir Güloğlan oğlu |
Nərimanov rayonu, Y. V. Çəmənzəminli küçəsi 123 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
11. |
Məmmədov Mehman Sovet oğlu |
Nərimanov rayonu, Ağa Nemətulla küçəsi 186 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
12. |
İbrahimov Şamo Yaşar oğlu |
Nərimanov rayonu, Ağa Nemətulla küçəsi 40 |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
Abşeron |
|||
13. |
Əmralıyev Valeh Əmirxan oğlu |
Abşeron rayonu, Masazır qəsəbəsi, Qaçaq Nəbi küçəsi |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
14. |
Süleymanov Mərkəz Məcid oğlu |
Abşeron rayonu, Masazır qəsəbəsi, Qaçaq Nəbi küçəsi |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
15. |
Sadiqov Sadiq Ədalət oğlu |
Abşeron rayonu, Masazır qəsəbəsi, Qaçaq Nəbi küçəsi |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
İsmayıllı |
|||
16. |
Həsrətov Novruz Teymur oğlu |
İsmayıllı rayonu, Ərəstun Mahmudov küçəsi |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
Lənkəran |
|||
17. |
Həsənov Atəş Əhmədağa oğlu |
Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi (Lənkəran bazarı) |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
18. |
Babayev Cavid Hacıhəsən oğlu |
Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi (Lənkəran bazarı) |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
Ağcabədi |
|||
19. |
Xasıyev Emin Eynullah oğlu |
Ağcabədi şəhəri, Eldəniz Sadıqov küçəsi |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
20. |
Xasıyev Elçin Əlizadə oğlu |
Ağcabədi şəhəri, Üzeyir Hacıbəyov küçəsi |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
21. |
Quliyev Teymur Sabir oğlu |
Ağcabədi şəhəri, Üzeyir Hacıbəyov küçəsi |
İnzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmişdir. |
AQTA bir daha qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyəti ilə məşğul olan şəxsləri qanunvericiliyin tələblərinə əməl etməyə və qanunazidd fəaliyyətdən çəkinməyə çağırır.
Oxşar xəbərlər
HACCP sisteminin tətbiqi qida təhlükəsizliyinin təmin edilməsinə töhfə verəcək
“Qida Təhlükəsizliyi haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanununa əsasən, qida və yem məhsullarının istehsalı və emalı ilə məşğul olan qida subyektləri öz qida obyektlərində HACCP-a (Təhlükənin Analizi və Kritik Nəzarət Nöqtələri) əsaslanan prosedurları tətbiq etməli və qida təhlükəsizliyinə daxili nəzarət sisteminə malik olmalıdırlar. İri sahibkarlıq subyektləri müvafiq Qanun dərc olunduğu gündən, yəni 30 iyun 2022-ci il tarixindən 2 il, kiçik və orta sahibkarlıq subyektləri 4 il, mikro sahibkarlıq subyektləri isə 6 il sonra HACCP sistemini məcburi qaydada tətbiq etməlidirlər. HACCP qida və yem məhsullarında təhlükə amillərinin müəyyən edilməsi, qiymətləndirilməsi və onlara nəzarət olunması sistemidir. Bu sistemin prinsiplərinin tətbiqinin sahibkarlar üçün bir çox fayda və üstünlükləri var. Belə ki, müəssisələrdə HACCP prinsipinin tətbiqi istehsal olunan məhsulun təhlükəsizliyini təmin edir. Kritik nəzarət nöqtələrini və onların kritik limitlərini müəyyənləşdirməklə və qeydlər aparmaqla, müəssisələrin biznes prosesləri haqqında məlumatları asanlıqla əldə etməsinə şərait yaradır. Qida təhlükəsizliyinə kollektiv yanaşmanı təşviq edir. Qida məhsullarının və qida məhsulları ilə təmasda olan səthlərin müəssisələrin daxili qida zənciri boyunca təhlükə və risk analizinin aparılmasını təmin edir. Müəssisələrdə təkmilləşdirmələrin aparılması üçün imkanlar və alətlər təqdim edir. Məhsulların ixracını, həmçinin satış imkanlarını asanlaşdırır. İşçilər arasında qida təhlükəsizliyi anlayışlarının və vərdişlərinin yaradılması proseslərini sürətləndirir. Həmçinin HACCP qida müəssisələrində təhlükəsiz qida istehsalı üçün tələb olunan gigiyena şərtlərini müəyyən və təmin edir. İstehlakçıların sağlamlığına təhlükə yarada biləcək səbəbləri müəyyənləşdirməklə, istehsal və xidmət mərhələlərində bu səbəbləri aradan qaldırır və etibarlılıq yaradır. Məlumat üçün bildiririk ki, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Təlim Mərkəzi sahibkarlıq subyektlərinin əməkdaşları üçün HACCP mövzusunda təlim və məsləhət xidmətlərini təklif edir. “Qida Təhlükəsizliyi haqqında” Qanuna uyğun olaraq təşkil edilən təlimlər zamanı müəssisələrin saxlama anbarlarının, qida blokunun, mal qəbulu, mətbəx və emal sahələrinin HACCP prinsiplərinə uyğunluğu qiymətləndirilir, bu sistemin tətbiqinə kömək göstərilir, müvafiq məsləhətlər verilir. Həmçinin əməkdaşlara HACCP-nin ictimai iaşə müəssisələrində düzgün tətbiq edilməsinə, idarəolunmasına, bu sistemlə bağlı qanunvericiliyin tələblərinə və müvafiq sənədlərin hazırlanmasına dair təlimlər keçirilir. Xidmətlər zamanı mövzu ətrafında müzakirələr aparılır, iştirakçıların sualları cavablandırılır. Təlimin sonunda iştirakçılar sertifikatla təmin olunur. Təlimlərdə əldə olunan biliklər qida obyektlərində HACCP sistemini asanlıqla tətbiq etməyə imkan verir.
AQTA sədri ictimai iaşə xidmətləri sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarları qəbul edib
Qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlıq subyektləri, o cümlədən qida məhsullarının istehsalı, emalı, idxal-ixracı sahəsində çalışan şəxslər və vətəndaşlar onları narahat edən məsələlərlə bağlı hər həftənin IV günü Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyində (AQTA) Agentlik sədri Qoşqar Təhməzlinin keçirdiyi vətəndaş qəbulunda iştirak edə bilərlər. Bu çərçivədə bu gün ictimai iaşə xidmətləri, o cümlədən restoranlar, şadlıq evləri, otellərin qida blokları, kafelər, dönər emalı və satışı, keytrinq xidməti və sair sahələrdə fəaliyyət göstərən sahibkarlar üçün AQTA-nın inzibati binasında qəbul keçirilib. Qəbul zamanı sahibkarların müraciət və təklifləri dinlənilib, sualları cavablandırılıb, aidiyyəti üzrə göstərişlər verilib. Həmçinin müvafiq sahədəki vəziyyət bir daha nəzərdən keçirilib, sahibkarlar mövcud qanunvericilik və tələblər barədə ətraflı məlumatlandırılıb. Qida məhsullarının təhlükəsizlik və keyfiyyət göstəricilərinin müvafiq tələblərə cavab verməsinin vacibliyi önə çəkilib. Qeyd edək ki, Q.Təhməzli bundan əvvəl süd və süd məhsulları, ət və ət məhsulları, o cümlədən balıqçılıq, həmçinin alkoqollu və alkoqolsuz içkilərin, eləcə də unlu qənnadı məmulatlarının və yem, yem əlavələri, baytarlıq preparatları və vaksinlərin istehsalı, ixracı və idxalı sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarları qəbul edib.
Qoşqar Təhməzli çörək istehsalı, dəyirman və taxıl idxalı sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarları qəbul edəcək
Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sədri Qoşqar Təhməzli hər həftənin IV günü Agentliyin inzibati binasında vətəndaşları qəbul edir. Qida zəncirinin bütün mərhələlərində fəaliyyət göstərən sahibkarlıq subyektləri, o cümlədən qida məhsullarının istehsalı, emalı, idxal-ixracı sahəsində çalışan şəxslər və vətəndaşlar onları narahat edən məsələlərlə bağlı Agentlik sədri ilə görüşə bilərlər. Bu çərçivədə növbəti qəbul gələn həftənin IV günü, noyabrın 28-i saat 15:30-da çörək istehsalı, dəyirman və taxıl idxalı sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlarla keçiriləcək. Görüşdə iştirak etmək istəyən şəxslər ad, soyad, fəaliyyət sahəsi, müraciətin məzmunu və telefon nömrələrini göstərərək info@afsa.gov.az elektron poçtu vasitəsilə müraciət etməklə və ya (+994 50) 515 51 87 nömrəsinə zəng etməklə, həmçinin vatsap üzərindən əlaqə saxlamaqla qəbula yazıla bilərlər.