Qanunsuz heyvan kəsiminin qarşısının alınması istiqamətində tədbirlər davam etdirilir
10 Mart 2025 17:20
Ölkədə heyvan kəsiminin normativ tələblərə uyğunlaşdırılması, müasir kəsim məntəqələrinin təşkil olunması və qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyətinin qarşısının alınması istiqamətində 2025-ci il 3-7 mart tarixlərində Agentliyin əməkdaşları tərəfindən aparılan monitorinqlər zamanı Bakı şəhəri və Lənkəran, Ağdaş, Şəki, Zaqatala rayonlarında fəaliyyət göstərən 23 heyvan kəsimi və ət satışı məntəqəsində bir sıra nöqsanlar aşkar olunub. Aşkarlanmış uyğunsuzluqlarla əlaqədar inzibati tədbir görülüb.
Baytarlıq-sanitariya ekspertizası aparılmadan heyvan kəsimi və ət satışı fəaliyyəti ilə məşğul olan və barələrində inzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmiş məntəqələr aşağıdakılardır:
№ |
Sahibkarlıq subyekti |
Ünvan |
Görülən tədbir |
Bakı şəhəri üzrə |
|||
|
İbrahimov Hüseyn Əbdülhüseyn oğlu |
Nizami rayonu, NZS qəsəbəsi, İ.Həbibov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Cəfərov Afiq Bəşir oğlu |
Nizami rayonu, NZS qəsəbəsi, İ.Həbibov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
İxtiyarlı Nizami Şamil oğlu |
Nizami rayonu, Ə.Kürçaylı küçəsi 1a |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Məmmədov Bəxtiyar Rəhman oğlu |
Nizami rayonu, R.Rüstəmov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Məmmədov Məhəmmədəli Akim oğlu |
Nizami rayonu, Ə.Kürçaylı küçəsi 7 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Salmanov Əlizamin Ədil oğlu |
Nizami rayonu, Ə.Vəliyev küçəsi 7 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Ağayev Tural Vəli oğlu |
Nizami rayonu, K.Balakişiyev küçəsi 26a |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Allahverdiyev Bəhlul Halay oğlu |
Nizami rayonu, Ə.Hacıyev küçəsi 19 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Hüseynov Eldəniz Zülfü oğlu |
Nizami rayonu, E.Süleymanov küçəsi 166b |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Şahbazov Rafiq Məhyəddin oğlu |
Nizami rayonu, E.Süleymanov küçəsi 112 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Həsənov Amil Məhəmməd oğlu |
Nizami rayonu, B.Nuriyev küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Nəcəfov Orxan Müşfiq oğlu |
Nizami rayonu, E.Süleymanov küçəsi 274 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Hüseynov Şöhrət Xəlil oğlu |
Nizami rayonu, B.Nuriyev küçəsi 12 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Əzizli Məmmədağa Əziz oğlu |
Nizami rayonu, B.Nuriyev küçəsi 174 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Lənkəran rayonu üzrə |
|||
|
Həsənov Atəş Əhmədağa oğlu |
Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Babayev Cavid Hacıhəsən oğlu |
Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Ağdaş rayonu üzrə |
|||
|
Şavəddinov Cəsarət Qulu oğlu |
Şəmsabad kəndi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Şəki rayonu üzrə |
|||
|
Balakişiyev Vaqif Mahir oğlu |
Şəki şəhəri, S.Rəhman küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Hüseynov Eldəniz Yaqub oğlu |
Şəki şəhəri, M.Müşfiq küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Əzəli Toğrul Məmməd oğlu |
Şəki şəhəri, M.Füzuli küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Zaqatala rayonu üzrə |
|||
|
Musayev Mübariz Abdulla oğlu |
Zaqatala şəhəri, V.İsmayılov küçəsi 44 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Məmmədov Muxtar Tərlan oğlu |
Zaqatala şəhəri, V. smayılov küçəsi 44 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
|
Süleymanov Sərxan Etiqad oğlu |
Zaqatala şəhəri, V.İsmayılov küçəsi 44 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Oxşar xəbərlər

Novruz təamlarından istifadə edərkən nələrə diqqət yetirməliyik?
Novruz süfrəsi bol çeşidli yemək və şirniyyatlarla zəngindir. Bayramın ənənəvi yeməkləri çox zəngin və kalori baxımından yüksək olur, buna görə də balanslı qidalanmaq çox önəmlidir. Bayram günlərində qidaların qarışdırılmaması və müəyyən həddin gözlənilməsi vacib şərtdir. Çünki həddindən artıq yemək mədə-bağırsaq sistemi üçün problemlər yarada bilər. Bayramda zülal, yağ, karbohidrat və lif tərkibli qidaların balanslı şəkildə istehlakına diqqət etmək lazımdır. Xüsusilə də bişmiş qidaların həzmini asanlaşdıran mövsümi tərəvəz salatlarına üstünlük verilməlidir. Tərəvəzlər lif və sellüloza ilə zəngin olduğu üçün aclığı dəf edir və qidanın həzmini asanlaşdırır. Mütəxəssislər bir yemək saatında üçdən artıq çeşiddə yeməyin istehlakını tövsiyə etmirlər. Bayram süfrəsində qızardılmış məhsullara deyil, sobada bişirilmiş balıq və digər ət növlərinə üstünlük verilməlidir. Yaxşı olar ki, balıq yeməkləri hazırlandıqdan sonra tez bir zamanda istehlak edilsin. Bayram günlərində yemək və salatların hazırlanmasında daha geniş istifadə olunan mayonezi qatıqdan hazırlanmış sous, xama və kefirlə əvəz etmək məsləhət görülür. Novruz təamlarından olan şəkərbura, paxlava və digər şirniyyatlar tərkibindəki yağ və şəkər səbəbindən yüksək kalorili qidalardır. Xörəklərdən dərhal sonra yüksək kalorili şirniyyatların yeyilməsi çəkinin artmasına səbəb olur. Bu şirniyyatlarla bərabər çərəzlərin istehlakı gündəlik kalori qəbulunu artırır. Düzgün qidalanmanın vacib şərtlərindən biri də yavaş-yavaş yeməkdir. Çünki doyma siqnalı beynə 20 dəqiqə ərzində çatır. Yavaş-yavaş qidalanma həddindən artıq qida qəbulunun qarşısını alır. Mayenin düzgün qəbul edilməsi də sağlam qidalanmanın vacib şərtlərindəndir. Yemək vaxtı və yeməkdən dərhal sonra su içmək məsləhət görülmür. Suyun qida istehlakından 30 dəqiqə əvvəl ilıq halda içilməsi faydalı hesab olunur. Bayram günlərində fiziki aktivliyin yüksək olması da düzgün və balanslı qidalanmaq qədər vacib və faydalıdır.

"Şüa" restoranında nöqsanlar aşkarlandı
Fiziki şəxs Mikayılov Elvin Vaqif oğluna məxsus Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Koroğlu Rəhimov 19 ünvanında fəaliyyət göstərən "Şüa" ictimai iaşə müəssisəsində AQTA əməkdaşları tərəfindən keçirilən yoxlama zamanı bir sıra nöqsanlar aşkarlanıb. Belə ki, sanitar-gigiyenik qaydaların gözlənilmədiyi müəssisədə qida məhsullarının saxlanması rejiminə əməl olunmadığı, temperaturun monitorinqinin aparılmadığı, emal sahəsində havalandırma sisteminin quraşdırılmadığı, mal qonşuluğu prinsipi pozulmaqla saxlanılan və baytarlıq sənədləri olmayan balıq, toyuq, hindquşu məhsulları müəyyən olunub. Həmçinin soyuq qəlyanaltılar və isti yeməklərin hazırlanmasının eyni sahədə həyata keçirildiyi, çalışan işçilərin soyunub geyinməsi üç sahənin ayrılmadığı, qida məhsullarının saxlandığı rəflərin korroziyaya uğradığı aşkar olunub. Müəssisədə çalışan işçilərin tibbi müayinədən keçmədən və gigiyenik təlimlərə cəlb edilmədən fəaliyyət göstərməsi kimi bir sıra nöqsanlar qeydə alınıb. Aşkar olunan faktla bağlı inzibati protokol tərtib edilib və nöqsanların aradan qaldırılması üçün icrası məcburi göstərişlər verilib.

Qoşqar Təhməzli qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarları qəbul edəcək
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sədri Qoşqar Təhməzlinin növbəti vətəndaş qəbulu Agentliyin inzibati binasında aprelin 3-ü saat 14:00-da keçiriləcək. Qida zəncirinin bütün mərhələlərində fəaliyyət göstərən sahibkarlar, o cümlədən qida məhsullarının istehsalı, emalı, idxal-ixracı, daşınması, satışı və sair sahələrdə çalışan şəxslər onları narahat edən məsələlərlə bağlı Agentlik sədri ilə görüşə bilərlər. Görüşdə iştirak etmək istəyən şəxslər ad, soyad, fəaliyyət sahəsi, müraciətin məzmunu və telefon nömrələrini göstərərək info@afsa.gov.az elektron poçtu vasitəsilə müraciət etməklə və ya (+994 50) 515 51 87 nömrəsinə zəng etməklə, həmçinin vatsap üzərindən əlaqə saxlamaqla qəbula yazıla bilərlər.