AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
4 Mart 2021 17:13
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliyin tələblərinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydlər davam etdirilir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 3 mart 2021-ci il tarixində ölkə üzrə 357 ictimai iaşə obyektində 647 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 33 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar olunmuş nöqsanlara bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Uyğunsuzluqlar aşkar edilən ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Ş. Mirzəyev küçəsi 47 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Qurbanov Mahir Akif oğluna məxsus çayxana;
2. Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, Hövsan qəs., İ. Əhlimanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Əhmədxanov Rövşən Oktay oğluna məxsus “Xırdalan” kafesi;
3. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, R. Rüstəmov, ev 29 m ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Qəhrəmanov Tofiq Qalib oğluna məxsus kafe;
4. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Həsən Salmani 5/7 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Zeynalov Anar Elyar oğluna məxsus kafe;
5. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Afiyəddin Cəlilov 4B ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Nəbiyev Malik Bəkir oğluna məxsus "Qədim Qəbələ" restoranı;
6. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Xocalı prospektində yerləşən, fiziki şəxs Hidayət Ramil Yurik oğluna məxsus kafe;
7. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Gülbala Əliyev küçəsi 2 a ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İmanov Aqil Qabil oğluna məxsus "Rio" pub;
8. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Nazim Hacıyev küç., ev7 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Qədirzadə Nicat Bəxtiyar oğluna məxsus "Köz" dönər evi;
9. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, S. Əsgərova, ev 64 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Məcidli Rəhimə Əyyub qızına məxsus kafe;
10. Bakı şəhəri, Sabunçu rayonu, Bakıxanov qəsəbəsi, Gənclik küçəsi ilə Bünyadzadə küçəsinin kəşməsində yerləşən, fiziki şəxs Manafov Ceyhun Mikayil oğluna məxsus kafe;
11. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Məmmədəmin Rəsulzadə, ev.2 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs “FBCO” MMC-yə məxsus kafe;
12. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Əbdülkərim Əlizadə, ev.1 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Rzayev Zamir Səfər oğluna məxsus “Turkish Street Food“ restoranı;
13. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Əziz Əliyev, ev.4 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əbdülhüseynov Toğrul Bəhman oğluna məxsus "Cookshop" restoranı;
14. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, M. Rüstəmov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Əbilova İlhamə Zəkəriyyə qızına məxsus kafe;
15. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, M. Rüstəmov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Qurbanov Ceyhun Rauf oğluna məxsus çayxana;
16. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, M. Rüstəmov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Həsənov Eldar Səfərəli oğluna məxsus çayxana;
17. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, M. Rüstəmov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Hüseynli Rövşən Elxan oğluna məxsus kafe;
18. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Ağasadiq Gəraybəyli, ev 128 n ünvanında yerləşən fiziki şəxs Əsədov Rafiq Ramiz oğluna məxsus restoran;
19. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, S. S. Axundov küçəsi, ev 1 ünvanında yerləşən fiziki şəxs Zaxarova Ayidə Yaqub qızına məxsus "Alyanın mətbəxi" restoranı;
20. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, S. Vurğun, ev 116, m 52 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əliyev Zaur Sabir oğluna məxsus kafe;
21. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ə. Rəcəbli küçəsində yerləşən, hüquqi şəxs "Təmir-Tikinti" MMC-yə məxsus "Paradise" mehmanxanasının tərkibində fəaliyyət göstərən restoran;
22. Sumqayıt şəhəri, H. Z. Tağıyev, S. Vurğun və S. Bəhlulzadə küçəsinin kəsişməsində yerləşən, fiziki şəxs Ələsgərov Elşad Qüdrətli oğluna məxsus "Bulaq" çay evi;
23. Abşeron rayonu, Məhəmmədi kəndində yerləşən, fiziki şəxs Əliyev Bakir Şakir oğluna məxsus "949" kafesi;
24. Yevlax şəhəri, Xanabad (Yevlax) ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əliyev Qismət Muxtar oğluna məxsus kafe;
25. Bərdə rayonu H. Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs İsgəndərov Azər Rasim oğluna məxsus kafe;
26. Gəncə şəhəri, Ə. Mehmandarov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Quliyev Şöhrət Fərrux oğluna məxsus kafe;
27. Oğuz rayonu, Bucaq (Oğuz) kəndində yerləşən, fiziki şəxs Səmədov Gündüz İbad oğluna məxsus kafe;
28. Qəbələ rayonu H. Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs Bayramov Vüqar Şahin oğluna məxsus "Assarti" restoranı;
29. Salyan rayonu, Ələt Astara magistralının 134 km ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Hacıyev Gəncəli Hacı oğluna məxsus kafe;
30. Ağstafa rayonu, Rafiq Alacanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Mustafayev Mehman Hüseyn oğluna məxsus kafe;
31. Şamaxı rayonu, Heydər Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs Babayev Saleh Müşfiq oğluna məxsus kafe;
32. Göyçay rayonu, Mirzəhüseynli qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Yusifov Neman Şahlar oğluna məxsus kafe;
33. İsmayıllı rayonu, Topçu kəndində yerləşən, fiziki şəxs Kərimli Səlim İbrahim oğluna məxsus kafe.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda respublika üzrə AQTA müfəttişləri tərəfindən monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər

Qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri göstəriləcək ünvanların SİYAHISI
Qurbanlıq heyvan kəsimi və satışının müvafiq norma və qaydalara uyğun, sağlam və rahat şəraitdə həyata keçirilməsi məqsədilə bu il ölkə üzrə 126 ünvanda qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri təşkil olunacaq. Bunlardan 70-də həm kəsim, həm satış, 29-da qurbanlıq heyvanların yalnız satışı, 27-də isə yalnız heyvan kəsimi xidmətləri təklif olunacaq. Həmin məntəqələrdə baytarlıq nəzarətindən keçmiş və sanitar-gigiyenik tələblər gözlənilməklə kəsilmiş qurbanlıq heyvanlar əhaliyə təqdim olunacaq. Bununla yanaşı, bir sıra regionlarda Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ilə razılaşdırılmaqla səyyar heyvan kəsimi çadırları quraşdırılaraq qurbanlıq heyvanların baytarlıq nəzarəti altında kəsimi və satışı təmin ediləcək. Həmçinin ölkə ərazisində fəaliyyət göstərən müvafiq infrastruktura malik ticarət şəbəkələri tərəfindən sifarişlərə uyğun bayram günlərində qurbanlıq heyvan ətinin vətəndaşlara çatdırılması nəzərdə tutulur. Bununla bağlı həmin satış şəbəkələri tərəfindən ətraflı məlumatlar veriləcək. Vətəndaşlar bayram günlərində saat 08:00-dan 20:00-dək qurbanlıq heyvanları satmaq, almaq və ya kəsdirmək üçün yuxarıda qeyd edilən xidmətlərdən istifadə edə bilərlər. Ölkə üzrə qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi yerləri barədə məlumatları https://afsa.gov.az/az/qurban-bayrami-2025 linkinə daxil olmaqla, eləcə də aşağıdakı cədvəldən əldə edə bilərsiniz:

Heyvan kəsimi məntəqələrində hansı qaydalara əməl olunmalıdır?
Qurban bayramı günlərində heyvan kəsimi və satışına tələbat əhəmiyyətli dərəcədə artır. Bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlar heyvan kəsimini qanunvericiliyin tələblərinə uyğun həyata keçirməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində baytarlıq-sanitariya tələblərinə ciddi şəkildə riayət olunması həm işçi heyətinin, həm də istehlakçıların sağlamlığının qorunmasına xidmət edir. Bu qaydaların düzgün tətbiqi kəsim məntəqəsinin təhlükəsiz fəaliyyətini təmin edir. Kəsim məntəqəsində fasiləsiz su təminatı qurulmalıdır. İşçi heyəti xüsusi təmiz geyimdə (saç toru, xalat, kombinezon, önlük, rezin çəkmə, əlcək və s.) olmalı, əraziyə zərərvericilərin və digər heyvanların (it,pişik) daxil olmasının qarşısı alınmalıdır. Həmçinin işçi heyət iş geyimində kəsim məntəqəsindən kənara çıxmamalıdır. Alətlər və ləvazimatlar mütəmadi təmizlənib dezinfeksiya edilməli, tullantılar isə sanitariya-gigiyena qaydalarına uyğun toplanıb vaxtaşırı kənarlaşdırılmalıdır.

Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı hansı tələblərə əməl edilməlidir?
6-7 iyun tarixlərində Qurban bayramı qeyd olunacaq. Qurbanlıq heyvanlar yalnız xüsusi ayrılmış və sanitariya-gigiyena tələblərinə cavab verən məntəqələrdə kəsilməlidir. Küçə, yol kənarı, məhəllə araları kimi qanunsuz və antisanitar yerlərdə aparılan kəsimlər xəstəliklərin yayılmasına səbəb ola bilər. Kəsim həm də ətraf mühitin, insan sağlamlığının qorunmasına yönəlməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində fasiləsiz su təminatı olmalı, qəssablar xüsusi geyimdə və tibbi yoxlamadan keçmiş vəziyyətdə fəaliyyət göstərməlidir. Alətlər daim dezinfeksiya olunmalı, tullantılar isə vaxtında və düzgün şəkildə ərazidən kənarlaşdırılmalıdır. Ət məhsullarının satışını həyata keçirən məkanlar sanitar və baytarlıq tələblərinə cavab verməlidir. Cəmdəklərin saxlanıldığı yerlər soyuducu avadanlıqlarla təchiz edilməli, soyuq zəncir prinsipi qorunmalıdır. Diri heyvanların satışına bu nöqtələrdə yol verilməməlidir. Tələb olunan infrastruktur və nəzarət sistemi olmadan həyata keçirilən satış və kəsimlər həm təhlükəli, həm də qanunsuzdur. Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı gözlənilməli olan tələblərlə linkdən tanış ola bilərsiniz: https://www.youtube.com/shorts/HSNsy3uRsAk