AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
16 Mart 2021 17:39
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliyin tələblərinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydlər davam etdirilir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 15 mart 2021-ci il tarixində ölkə üzrə 333 ictimai iaşə obyektində 574 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 31 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar olunmuş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Uyğunsuzluqlar aşkar edilən ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, 7-ci mikrarayonda yerləşən fiziki şəxs Əyyubov Kərbbərayiibrahim Əyyub oğluna məxsus kafe;
2. Bakı şəhəri, Xəzər rayonu, Zirə qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Babayev Namiq Natiq oğluna məxsus dönər evi;
3. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Nobel prospekti ev 25E ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs “CP Group” Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus kafe;
4. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Afiyəddin Cəlilov küçəsi ev 27a ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Musayev Alim Teymur oğluna məxsus “Məclis” çay evi;
5. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, M. Hadi və Sarayevo küçələrinin kəsişməsində yerləşən, fiziki şəxs Babaşov Şöhrət Adışirin oğluna məxsus “Pakdad” kafe;
6. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Hadi ev 23H ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əsgərov Əsgər Zahir oğluna məxsus kafe;
7. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, C. Hacibəyli ev 238 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Rzayev Qalib Hidayət oğluna məxsus “Köz tantuni” dönər evi;
8. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Təbriz küçəsi 239 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əhmədov Elmin Pərviz oğluna məxsus kafe;
9. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, İnşaatçılar prospekti, ev 38-də yerləşən hüquqi şəxs "Siti Keyterinq" Qapalı Səhmdar Cəmiyyətinə məxsus "Cafecity" restoranı;
10. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, M. Qardaşları ev 22 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Ömərova Samirə Camalovna qızına məxsus "London" kafesi;
11. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Səməd Vurğun küçəsi 17 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Salehova Aygül Bəhruz qızına məxsus “Boho Tea Room” kafesi;
12. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Bibi Heybət dalan 2 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Babayeva Gülşən Dumuş qızına məxsus “Elit” kafesi;
13. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Süleyman Rüstəm küçəsi ev 7 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs "Ìnci Group of Companies” Qapalı Səhmdar Cəmiyyətinə məxsus kafe;
14. Bakı şəhəri, Qaradağ rayonu, Lökbatan qəsəbəsi, Nizami küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Aqilə Amil oğluna məxsus kafe;
15. Bakı şəhəri, Qaradağ rayonu, Lökbatan qəsəbəsi, Nizami küçəsində yerləşən, fiziki şəxs İslamov Anar Fazəddin məxsus çay evi;
16. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Əcəmi Naxçıvani küçəsi ev 24m ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Etibar Atif oğluna məxsus “Öz kardeşler” kafesi;
17. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, S. Axundov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Əsədov Təşkilat Rəhim oğluna məxsus “Cratos” restoranı;
18. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Biləcəri M. Hüseynzadə ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əkbərova Ruhəngiz Qulu qızına məxsus restoran;
19. Sumqayıt şəhəri, 20 Yanvar küçəsi, 29-cu məhəllədə yerləşən, fiziki şəxs Sədiyev Nizami Əbil oğluna məxsus "Şah dönər" kafesi;
20. Abşeron rayonu, Xırdalan şəhərində yerləşən, fiziki şəxs Məmmədova Ceyran Məhərrəm qızına məxsus “Bənövşə" restoranı;
21. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Əhməd Rəcəbli küçəsi ev 1 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İsmayılov Cəlil Arif oğluna məxsus “Lara Otel” mehmanxanasının tərkibində fəaliyyət göstərən restoran;
22. Şamaxı rayonu, Çuxuryurd kəndində yerləşən, fiziki şəxs Cəbrayılov Mayis Kamal oğluna məxsus “Farel” restoranı;
23. Göyçay rayonu, Ə. Rəsulzadə küçəsi 125 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Xəlilov Müqəddəs Sirac oğluna məxsus dönər evi;
24. Ağsu rayonu, Azərbaycan küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Səmədov Valeh İbrahim oğluna məxsus çay evi;
25. Qazax rayonu, Nəriman Nərimanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Əliquluyev Elyar Elman oğluna məxsus kafe ;
26. Quba rayonu, H. Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs İskəndərov Rafail Musa oğluna məxsus kafe;
27. Quba rayonu, Əliyev prospekti ev 196 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Mehdiyev Ağa Adil oğluna məxsus “Dönər House” kafesi;
28. Salyan rayonu,T. Xəlilbəyli küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Rzayev Eldar Əlirza oğluna məxsus “Terassa” restoranı;
29. Yevlax rayonu, Nizami prospektində yerləşən, fiziki şəxs Həsənzadə Vüsal Qərib oğluna məxsus “Xəmsə” restoranı;
30. Ucar rayonu, Qazyan kəndində yerləşən, fiziki şəxs Güləliyev Azad Rasim oğluna məxsus kafe;
31. Gəncə şəhəri, Abuzər Bəy Rzayev ilə P. Səmədov küçələrinin kəsişməsində yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Canpolad İsgəndər oğluna məxsus yeməkxana;
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda respublika üzrə AQTA müfəttişləri tərəfindən monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər

Qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri göstəriləcək ünvanların SİYAHISI
Qurbanlıq heyvan kəsimi və satışının müvafiq norma və qaydalara uyğun, sağlam və rahat şəraitdə həyata keçirilməsi məqsədilə bu il ölkə üzrə 126 ünvanda qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri təşkil olunacaq. Bunlardan 70-də həm kəsim, həm satış, 29-da qurbanlıq heyvanların yalnız satışı, 27-də isə yalnız heyvan kəsimi xidmətləri təklif olunacaq. Həmin məntəqələrdə baytarlıq nəzarətindən keçmiş və sanitar-gigiyenik tələblər gözlənilməklə kəsilmiş qurbanlıq heyvanlar əhaliyə təqdim olunacaq. Bununla yanaşı, bir sıra regionlarda Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ilə razılaşdırılmaqla səyyar heyvan kəsimi çadırları quraşdırılaraq qurbanlıq heyvanların baytarlıq nəzarəti altında kəsimi və satışı təmin ediləcək. Həmçinin ölkə ərazisində fəaliyyət göstərən müvafiq infrastruktura malik ticarət şəbəkələri tərəfindən sifarişlərə uyğun bayram günlərində qurbanlıq heyvan ətinin vətəndaşlara çatdırılması nəzərdə tutulur. Bununla bağlı həmin satış şəbəkələri tərəfindən ətraflı məlumatlar veriləcək. Vətəndaşlar bayram günlərində saat 08:00-dan 20:00-dək qurbanlıq heyvanları satmaq, almaq və ya kəsdirmək üçün yuxarıda qeyd edilən xidmətlərdən istifadə edə bilərlər. Ölkə üzrə qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi yerləri barədə məlumatları https://afsa.gov.az/az/qurban-bayrami-2025 linkinə daxil olmaqla, eləcə də aşağıdakı cədvəldən əldə edə bilərsiniz:

Heyvan kəsimi məntəqələrində hansı qaydalara əməl olunmalıdır?
Qurban bayramı günlərində heyvan kəsimi və satışına tələbat əhəmiyyətli dərəcədə artır. Bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlar heyvan kəsimini qanunvericiliyin tələblərinə uyğun həyata keçirməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində baytarlıq-sanitariya tələblərinə ciddi şəkildə riayət olunması həm işçi heyətinin, həm də istehlakçıların sağlamlığının qorunmasına xidmət edir. Bu qaydaların düzgün tətbiqi kəsim məntəqəsinin təhlükəsiz fəaliyyətini təmin edir. Kəsim məntəqəsində fasiləsiz su təminatı qurulmalıdır. İşçi heyəti xüsusi təmiz geyimdə (saç toru, xalat, kombinezon, önlük, rezin çəkmə, əlcək və s.) olmalı, əraziyə zərərvericilərin və digər heyvanların (it,pişik) daxil olmasının qarşısı alınmalıdır. Həmçinin işçi heyət iş geyimində kəsim məntəqəsindən kənara çıxmamalıdır. Alətlər və ləvazimatlar mütəmadi təmizlənib dezinfeksiya edilməli, tullantılar isə sanitariya-gigiyena qaydalarına uyğun toplanıb vaxtaşırı kənarlaşdırılmalıdır.

Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı hansı tələblərə əməl edilməlidir?
6-7 iyun tarixlərində Qurban bayramı qeyd olunacaq. Qurbanlıq heyvanlar yalnız xüsusi ayrılmış və sanitariya-gigiyena tələblərinə cavab verən məntəqələrdə kəsilməlidir. Küçə, yol kənarı, məhəllə araları kimi qanunsuz və antisanitar yerlərdə aparılan kəsimlər xəstəliklərin yayılmasına səbəb ola bilər. Kəsim həm də ətraf mühitin, insan sağlamlığının qorunmasına yönəlməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində fasiləsiz su təminatı olmalı, qəssablar xüsusi geyimdə və tibbi yoxlamadan keçmiş vəziyyətdə fəaliyyət göstərməlidir. Alətlər daim dezinfeksiya olunmalı, tullantılar isə vaxtında və düzgün şəkildə ərazidən kənarlaşdırılmalıdır. Ət məhsullarının satışını həyata keçirən məkanlar sanitar və baytarlıq tələblərinə cavab verməlidir. Cəmdəklərin saxlanıldığı yerlər soyuducu avadanlıqlarla təchiz edilməli, soyuq zəncir prinsipi qorunmalıdır. Diri heyvanların satışına bu nöqtələrdə yol verilməməlidir. Tələb olunan infrastruktur və nəzarət sistemi olmadan həyata keçirilən satış və kəsimlər həm təhlükəli, həm də qanunsuzdur. Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı gözlənilməli olan tələblərlə linkdən tanış ola bilərsiniz: https://www.youtube.com/shorts/HSNsy3uRsAk