AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
2 Aprel 2021 18:03
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliyin tələblərinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydlər davam etdirilir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 01 aprel 2021-ci il tarixində ölkə üzrə 440 ictimai iaşə obyektində 746 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 20 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar olunmuş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Uyğunsuzluqlar aşkar edilən ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Mədən 25 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Qubatov İlkin İlqar oğluna məxsus “Qədim ocaq” restoranı;
2. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Gülüstan küçəsi 6 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Cəbrayılov Tale Hafis oğluna məxsus kafe;
3. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, 3-cü mədən küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Mehdiyev Yasin Əkbər oğluna məxsus kafe;
4. Bakı şəhəri, Sabunçu rayonu, Gənclik və Bünyadzadə küçələrinin kəsişməsində, yerləşən fiziki şəxs Ağayev Ceyhun Eldar oğluna məxsus kafe;
5. Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, Ə. Mehbalıyev küçəsi, ev 14a ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Süleymanova Züleyxa Xudu qızına məxsus “Kronos” restoranı;
6. Bakı şəhəri, Xəzər rayonu, Mərdəkan qəsəbəsi, Yesenin küçəsi 102 ünvanında yerləşən fiziki şəxs Talışov Elşən Ədalət oğluna məxsus kafe;
7. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Qaçaq Nəbi küçəsi, ev 10E ünvanında yerləşən fiziki şəxs Məmmədov Coşqun Lətif oğluna məxsus kafe;
8. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Naxçıvani küçəsi, ev 25A ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Mehdiyev Elnur Hüseyn oğluna məxsus “Cup-Cup” kafesi;
9. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Ş. Mirzəyev və Çobanzadə küçələrinin kəsişməsində yerləşən fiziki şəxs Abdullayev Zaur Alikoviçə məxsus “Nanə Lounge” restoranı;
10. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Füzuli küçəsi, ev 49m ünvanında yerləşən fiziki şəxs Əbdüləzimov Elşən Nadir oğluna məxsus kafe;
11. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Əhməd Rəcəbli küçəsi, ev 3 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs "Şah-Ət" Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus restoran;
12. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ə. Ağaoğlu küçəsi 26 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Dadaşov Ramil Almas oğluna məxsus “Top Qapı” restoranı;
13. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, M. Rəsulzadə ŞTQ, Elman Rüstəmov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Xanciqazov Şahin Xankişi oğluna məxsus kafe;
14. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, M. Rəsulzadə ŞTQ ünvanında yerləşən fiziki şəxs Qasımov Vəlhəd Savalan oğluna məxsus kafe;
15. Sumqayıt şəhəri, 2-ci məhəllə ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Beydullayev Samir Ramiz oğluna məxsus "Bavariya" kafesi;
16. Abşeron rayonu, Xırdalan şəhərində yerləşən fiziki şəxs Şamilov Şamil Ömər oğluna məxsus "Urfa manqal" dönər evi;
17. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Xoyski küçəsi 161A ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Cabbarov İlqar Yusif oğluna məxsus “Golden City” mehmanxanasının tərkibində fəaliyyət göstərən restoran;
18. Şamaxı rayonu, Bakı-Qazax şossesinin 140-cı kilometrliyində yerləşən, fiziki şəxs Ağakərimov Firavan Eldar oğluna məxsus "Anar" restoranı;
19. Şirvan şəhəri, Salyan dairəsi ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Qurbanov Elvin Rızvan oğluna məxsus dönər evi;
20. Tovuz rayonu, Musayev küçəsində yerləşən, fiziki şəxs İsmayılov İsmayıl Mirzə oğluna məxsus kafe.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda respublika üzrə AQTA müfəttişləri tərəfindən monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər

Qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri göstəriləcək ünvanların SİYAHISI
Qurbanlıq heyvan kəsimi və satışının müvafiq norma və qaydalara uyğun, sağlam və rahat şəraitdə həyata keçirilməsi məqsədilə bu il ölkə üzrə 126 ünvanda qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri təşkil olunacaq. Bunlardan 70-də həm kəsim, həm satış, 29-da qurbanlıq heyvanların yalnız satışı, 27-də isə yalnız heyvan kəsimi xidmətləri təklif olunacaq. Həmin məntəqələrdə baytarlıq nəzarətindən keçmiş və sanitar-gigiyenik tələblər gözlənilməklə kəsilmiş qurbanlıq heyvanlar əhaliyə təqdim olunacaq. Bununla yanaşı, bir sıra regionlarda Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ilə razılaşdırılmaqla səyyar heyvan kəsimi çadırları quraşdırılaraq qurbanlıq heyvanların baytarlıq nəzarəti altında kəsimi və satışı təmin ediləcək. Həmçinin ölkə ərazisində fəaliyyət göstərən müvafiq infrastruktura malik ticarət şəbəkələri tərəfindən sifarişlərə uyğun bayram günlərində qurbanlıq heyvan ətinin vətəndaşlara çatdırılması nəzərdə tutulur. Bununla bağlı həmin satış şəbəkələri tərəfindən ətraflı məlumatlar veriləcək. Vətəndaşlar bayram günlərində saat 08:00-dan 20:00-dək qurbanlıq heyvanları satmaq, almaq və ya kəsdirmək üçün yuxarıda qeyd edilən xidmətlərdən istifadə edə bilərlər. Ölkə üzrə qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi yerləri barədə məlumatları https://afsa.gov.az/az/qurban-bayrami-2025 linkinə daxil olmaqla, eləcə də aşağıdakı cədvəldən əldə edə bilərsiniz:

Heyvan kəsimi məntəqələrində hansı qaydalara əməl olunmalıdır?
Qurban bayramı günlərində heyvan kəsimi və satışına tələbat əhəmiyyətli dərəcədə artır. Bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlar heyvan kəsimini qanunvericiliyin tələblərinə uyğun həyata keçirməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində baytarlıq-sanitariya tələblərinə ciddi şəkildə riayət olunması həm işçi heyətinin, həm də istehlakçıların sağlamlığının qorunmasına xidmət edir. Bu qaydaların düzgün tətbiqi kəsim məntəqəsinin təhlükəsiz fəaliyyətini təmin edir. Kəsim məntəqəsində fasiləsiz su təminatı qurulmalıdır. İşçi heyəti xüsusi təmiz geyimdə (saç toru, xalat, kombinezon, önlük, rezin çəkmə, əlcək və s.) olmalı, əraziyə zərərvericilərin və digər heyvanların (it,pişik) daxil olmasının qarşısı alınmalıdır. Həmçinin işçi heyət iş geyimində kəsim məntəqəsindən kənara çıxmamalıdır. Alətlər və ləvazimatlar mütəmadi təmizlənib dezinfeksiya edilməli, tullantılar isə sanitariya-gigiyena qaydalarına uyğun toplanıb vaxtaşırı kənarlaşdırılmalıdır.

Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı hansı tələblərə əməl edilməlidir?
6-7 iyun tarixlərində Qurban bayramı qeyd olunacaq. Qurbanlıq heyvanlar yalnız xüsusi ayrılmış və sanitariya-gigiyena tələblərinə cavab verən məntəqələrdə kəsilməlidir. Küçə, yol kənarı, məhəllə araları kimi qanunsuz və antisanitar yerlərdə aparılan kəsimlər xəstəliklərin yayılmasına səbəb ola bilər. Kəsim həm də ətraf mühitin, insan sağlamlığının qorunmasına yönəlməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində fasiləsiz su təminatı olmalı, qəssablar xüsusi geyimdə və tibbi yoxlamadan keçmiş vəziyyətdə fəaliyyət göstərməlidir. Alətlər daim dezinfeksiya olunmalı, tullantılar isə vaxtında və düzgün şəkildə ərazidən kənarlaşdırılmalıdır. Ət məhsullarının satışını həyata keçirən məkanlar sanitar və baytarlıq tələblərinə cavab verməlidir. Cəmdəklərin saxlanıldığı yerlər soyuducu avadanlıqlarla təchiz edilməli, soyuq zəncir prinsipi qorunmalıdır. Diri heyvanların satışına bu nöqtələrdə yol verilməməlidir. Tələb olunan infrastruktur və nəzarət sistemi olmadan həyata keçirilən satış və kəsimlər həm təhlükəli, həm də qanunsuzdur. Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı gözlənilməli olan tələblərlə linkdən tanış ola bilərsiniz: https://www.youtube.com/shorts/HSNsy3uRsAk