AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
1 May 2021 16:31
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliyin tələblərinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydlər davam etdirilir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 30 aprel 2021-ci il tarixində ölkə üzrə 453 ictimai iaşə obyektində 762 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 30 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar olunmuş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Uyğunsuzluqlar aşkar edilən ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Qüllə 22 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Məmmədli Məzahir Fərman oğluna məxsus “Tatell Baku” restoranı;
2. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Kiçik qala küçəsi, ev 88 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İbadov Emil Nazim oğluna məxsus “Qəbələ” restoranı;
3. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Kiçik qala küçəsi, ev 90 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs “Seaside Hostel” Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus “Kasamasa” restoranı;
4. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Əcəmi Naxçıvani küçəsi, ev 26D ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Abasov Orxan Elxan oğluna məxsus restoran;
5. Bakı şəhəri, Qaradağ rayonu, Ələt ŞTQ, Salyan döngəsi, ev 71 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Abuzərov Ceyhun Ağaverdi oğluna məxsus “Dana pub” kafesi;
6. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Şərifzadə 174 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İlqar Kazımov Orucəli oğluna məxsus “Doneretto” dönər evi;
7. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Azad Mirzəyev küçəsi, ev 583 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Elman Hümbətov Əkrəm oğluna məxsus “By Şirulla” restoranı;
8. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Xəndan küçəsi, ev 50E ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İbrahim Zahir Ağababa oğluna məxsus “Kürə-Pizza” kafesi;
9. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Naxçıvani küçəsi, ev 15 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Tağıyev Salman Ağahəsən oğluna məxsus “Beer Daha” kafesi;
10. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Novxanı qəsəbəsi, Heydər Əliyev küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Mənsimov Nurəli Əkbər oğluna məxsus kafe”
11. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Novxanı kəndi 5 və 5a ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əliyev Aynur Rəşid oğluna məxsus kafe;
12. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Novxanı qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Əlibəyli İlham Həsən oğluna məxsus kafe;
13. Bakı şəhəri, Sabunçu rayonu, Muxtar Fətəliyev küçəsi 29a ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Namazov Araz Almaz oğluna məxsus kafe;
14. Bakı şəhəri, Xəzər rayonu, Binə qəsəbəsi, Ə. İsazadə küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Babayev Sədail Sərdar oğluna məxsus "Bağ" kafesi;
15. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Nizami küçəsi, ev 83 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Mirzəyev Rəşad Asif oğluna məxsus kafe;
16. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Dilarə Əliyeva küçəsi, ev 225, mənzil 41 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Teymura məxsus “Balık Ekmek” restoranı;
17. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Azadlıq prospekti 22 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Eldəniz Məmməd oğluna məxsus “Bahar lahmacun” kafesi;
18. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Hadi küçəsi, ev 136A ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əsgərov Firuz Mahmud oğluna məxsus restoran;
19. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ağa Neymətulla küçəsi, ev 45, mənzil 2 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Tağıyev Tağı Vaqif oğluna məxsus “Qədirxum” kafesi;
20. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Qarayev 65c ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs “Başarı” Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus “Antep Lahmacun” restoranı;
21. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Bülbül prospekti 42 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Səlimov Arif Qara oğluna məxsus “White Rabbit” kafesi;
22. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Çobanzadə küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Abdullayev Zaur Alikoviçə mıxsus “Nanə” restoranı;
23. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Qədirbəyova küçəsi 63 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Dəmirov Elsevər Telman oğluna məxsus çay evi;
24. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Dilarə Əliyeva küçəsi, ev 225, mənzil 25 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Halil Karipa məxsus dönər evi;
25. Hacıqabul rayonu, Muğan qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Nizami Bilal oğluna məxsus kafe;
26. İsmayıllı rayonu, Cavanşir küçəsində yerləşən, fiziki şəxs İsmayılov Xəyal Ehsan oğluna məxsus kafe;
27. Qazax rayonu, Nəriman Nərimanov qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs İmişov Elnur Mehman oğluna məxsus çay evi;
28. Sumqayıt şəhəri, 2-ci məhəllədə yerləşən, fiziki şəxs Mikayılova Ceyran Teyyub qızına məxsus “Karakoç" kafesi;
29. Abşeron rayonu, Masazır kəndi, Ə. Vahid küçəsi, Palma restoranının yanında yerləşən, fiziki şəxs Nəcəfov Saməddin Əhliyət oğluna məxsus dönər evi;
30. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Vurğun küçəsi 934, “Ambassador Hotel”in tərkibində fəaliyyət göstərən restoran.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda respublika üzrə AQTA müfəttişləri tərəfindən monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər

“Bitki sağlamlığı haqqında” Qanun layihəsinin ictimai müzakirəsi davam edir
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən yeni hazırlanan “Bitki sağlamlığı haqqında” Qanun layihəsinin bu sahədə elmi tədqiqatlar aparan alim və mütəxəssislərlə ictimai müzakirəsi təşkil edilib. Müzakirə zamanı AQTA rəsmisi Elxan Mikayılov yeni Qanun layihəsinin hazırlanmasında əsas məqsədin ölkədə bitki sağlamlığının təmin edilməsi, fitosanitar nəzarət və fitosanitar xidmətlərin hüquqi əsaslarının müəyyən edilməsi, bu sahədə fəaliyyət göstərən subyektlər arasında münasibətlərin tənzimlənməsi olduğunu bildirib. Qanun layihəsində yer alan elmi-tədqiqat institutları, təhsil müəssisələri, alimlər, tədqiqatçılar və məsləhətçilər tərəfindən elmi araşdırmalar zamanı aşkarlanan zərərli orqanizmin ərazidə mövcudluğuna dair məlumatın verilməsi qaydası, Azərbaycan Respublikasının ərazisində zərərli orqanizmlərin aşkarlanmasına dair mümkün mənbələrdən məlumatların çevik toplanması, dəqiqləşdirilməsi, zərərli orqanizmin identifikasiyası və mövcudluğunun təsdiqi qaydaları, ümumi monitorinqlə bağlı elmi-tədqiqat müəssisələrindən, universitetlərdən, ictimai təşkilatlardan, alimlərdən, tədqiqatçılardan, məsləhətçilərdən, elmi jurnallardan məlumatların toplanması və təhlili ilə bağlı müddəalar ətraflı müzakirə edilib. Görüşdə Qanun layihəsində yer alan anlayışlar, yeni terminlər, laboratoriyalarda zərərli orqanizmin identifikasiyasının həyata keçirilməsi, mövcudluğunun və yayılma vəziyyətinin rəsmi təsdiqi qaydası, risk qiymətləndirmələrinin aparılmasında alim və mütəxəssislərin yaxından iştirakının məqsədəuyğunluğu, o cümlədən inteqrir mübarizə ilə bağlı alimlərin rəy və təklifləri dinlənilib. Qanun layihəsinin hazırlanmasının ölkədə bitki sağlamlığı sahəsində mövcud olan problemlərin həllində mühüm addım olması alim və mütəxəsislər tərəfindən xüsusi vurğulanıb. Görüşdə digər maraq doğuran suallar cavablandırılıb.

12 May - Beynəlxalq Bitki Sağlamlığı Günüdür
12 May - Beynəlxalq Bitki Sağlamlığı Günüdür. Birləşmiş Millətlər Təşkilatı tərəfindən elan edilən bu günün məqsədi bitki sağlamlığının qorunmasının qlobal miqyasda əhəmiyyətini vurğulamaq və bu sahədə ictimaiyyəti maarifləndirməkdir. Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən ölkəmizdə bitki sağlamlığının qorunması, həmçinin xəstəliklərin, zərərvericilərin vaxtında aşkarlanaraq onlara qarşı effektiv mübarizə tədbirlərinin görülməsi məqsədilə mütəmadi tədbirlər həyata keçirilir. Qida zəncirinin əsas elementlərindən olan bitki sağlamlığı sahəsində hüquqi bazanın təkmilləşdirilməsi istiqamətində AQTA tərəfindən yeni “Bitki sağlamlığı haqqında” Azərbaycan Respublikasının Qanun layihəsi hazırlanıb. Qanun layihəsinin məqsədləri əsasəsn bitki xəstəliklərinə qarşı mübarizə metodlarını daha da təkmilləşdirmək, pestisidlərin, aqrokimyəvi maddələrin düzgün istifadəsini nəzarət altına almaq, kənd təsərrüfatı məhsullarının beynəlxalq tələblərə uyğunluğunu təmin etməkdir. Həmçinin bitki sağlamlığının təmin olunmasında Azərbaycan Qida Təhlükəsizlyi İnstitutunun ixtisaslaşmış laboratoriyaları xüsusi rola malikdir. Mərkəzi Fitosanitar Laboratoriyasında entomoloji, herboloji, fitohelmintoloji, mikoloji, bakterioloji və virusoloji ekspertizalar aparılır. Kompleks Tədqiqatlar Laboratoriyasında beynəlxalq metodlardan istifadə edilərək, pestisid və aqrokimyəvi maddələrin laboratoriya sınaqları həyata keçirilir. Milli Referens Laboratoriyasında meyvə-tərəvəz məhsullarında pestisidlərin qalıq miqdarları təyin olunur. Eyni zamanda Xaçmaz, Lənkəran və Tovuz Regional Sınaq Laboratoriyalarında bitki xəstəliklərinin aşkar olunması istiqamətində ən müasir laborator sınaqlar həyata keçirir. Eləcə də fitosanitar sahədə nəzarətin daha da gücləndirilməsi və işin səmərəli təşkili məqsədilə Səyyar Fitosanitar Laboratoriya fəaliyyət göstərir.

Bitki sağlamlığının qorunması istiqamətində tədbirlər davam etdirilir
Karantin tətbiq edilən, o cümlədən potensial təhlükəli zərərli orqanizmlərdən qorumaq və onların mənbələrini vaxtında aşkarlamaq məqsədilə karantin nəzarətində olan materiallarda müntəzəm olaraq müşahidələrin aparılması, fitosanitar ekspertizaların keçirilməsi və profilaktik tədbirlərin görülməsi istiqamətində Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin müfəttişləri tərəfindən fitosanitar monitorinqlər davam etdirilir. Milli Monitorinq Planı çərçivəsində Agentliyin Şəki-Zaqatala regional bölməsinin əməkdaşları tərəfindən ilkin istehsal təsərrüfatlarında keçirilmiş fitosanitar monitorinqlər zamanı simptomlu bitki hissələrindən nümunələr götürülərək laborator müayinələrə cəlb edilib. Müayinələr nəticəsində Şəki rayonunun Öryət və Çeşməli kəndləri ərazisində yerləşən tumlu-çəyirdəkli meyvə bağlarında karantin tətbiq edilən göbələk mənşəli Qonur monilioz çürümə xəstəliyi aşkarlanıb. Monitorinq zamanı həmçinin bağçılıq təsərrüfatlarında Qəhvəyi mərmər bağacığı, Şaftalı meyvəyeyəni, Qərb çiçək tripsi və Şərq meyvəyeyəni kimi karantin tətbiq edilən zərərvericilərin mövcudluğunu müəyyənləşdirmək məqsədilə feromon tələlər asılıb. Sahə aqronomu və texniki işçilərlə söhbətlər aparılıb, zərərvericilərlə mübarizə üsulları əks olunan maarifləndirici çap materialları paylanıb. Eyni zamanda təsərrüfat sahiblərinə və işçilərə pestisid və aqrokimyəvi maddələrin saxlanması, daşınması, tətbiq reqlamenti, o cümlədən istifadəsi zamanı təhlükəsizlik qaydalarına əməl olunması barədə tövsiyələr verilib.