AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
26 May 2021 16:46
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) qanunvericiliyin tələblərinin yerinə yetirilməsinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydləri davam etdirir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 2021-ci il mayın 25-də ölkə üzrə 403 ictimai iaşə obyektində 698 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 16 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar edilmiş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Pozuntular aşkar edilmiş ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Yüzbəyov Mürsəlov küçəsi, ev 2B ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs “Məskan” firmasına məxsus “Orxan“ kafesi;
2. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Badamdar şos., ev 77 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Rzayev Samir Kamil oğluna məxsus “Qoç ət“ restoranı;
3. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Xocalı prospektində yerləşən, fiziki şəxs Əliyev Nadir Elxan oğluna məxsus “Rest“ çay evi;
4. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Moskva prospekti 58 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əliyev Kamil Ağami oğluna məxsus restoran;
5. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, C.Xəndan küçəsi 36 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Həsənov Müşfiq Arif oğluna məxsus “Qoç ət“ restoranı;
6. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, İlham Məhəmmədov küçəsi ev 815 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İbrahimov İlyas Şahlar oğluna məxsus “Halal Manqal“ restoranı;
7. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Tofiq Abbasov 4 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Mikayılov Vüqar Xamis oğluna məxsus “Beerloga” kafesi;
8. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Şərifli küçəsi 49 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Hümbətov Radik Əliyar oğluna məxsus “Ayla ailəvi” restoran;
9. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Azər Manafov küçəsi 1 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs Dadaşova Aytəkin Tofiq qızına məxsus “062“ pub;
10. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Ə.B.Topçubaşov küç., ev 11 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Samir Mahir oğluna məxsus kafe;
11. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Y.Məmmədəliyev 25 B ünvanında yerləşən,fiziki şəxs Muradov Kamran Namiq oğluna məxsus “Nutelland” restoranı;
12. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Məhəmməd Hadi küçəsi 2944 ünvanında yerləşən fiziki şəxs Adgözəlov Amid Xudakərim oğluna məxsus “Papa shaurma tantuni“ restoranı;
13. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Cəfər Xəndan küç.50 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Yusubov Ceyhun Sədi oğluna məxsus “Ocaq“ restoranı;
14. Sumqayıt şəhəri, Novxanı yolunda yerləşən, fiziki şəxs Abbasov Ceyhun Mübariz oğluna məxsus "Təndir" kafesi;
15. İsmayıllı rayonu, Heydər Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs Bağırov Elnur Aydın oğluna məxsus kafe;
16. Salyan rayonu, H.Zeynalabdin küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Ağalarov Vasif Cavanşir oğluna məxsus çay evi.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda AQTA müfəttişləri tərəfindən respublika üzrə monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər
Lənkəranda normativ tələblərin pozulduğu ət satışı məntəqəsinin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Daxil olan müraciət əsasında Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi, Böyük bazar ərazisində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Həsənov Allahşükür Atəş oğluna məxsus ət satışı məntəqəsində Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən keçirilmiş plandankənar yoxlama zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu aşkarlanıb. Belə ki, məntəqədə sanitar-gigiyenik tələblərə əməl edilmədiyi, ətlərin üzərində baytarlıq nəzarətindən keçirildiyinə dair möhürün olmadığı, əlyuma çanağının, havalandırma sisteminin, eləcə də ət məhsullarının saxlanması üçün soyuducu və dondurucuların mövcud olmadığı, işçi heyətin tibbi müayinədən keçmədiyi və fərdi qoruyucu vasitələrdən istifadə etmədiyi, dezinfeksiya işlərinin aparılmadığı müəyyən edilib.
Qanunsuz fəaliyyət göstərən dönərxanada bir sıra nöqsanlar aşkarlanıb
Ağdam rayonu, Quzanlı qəsəbəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Əliyev İbrahim Şirin oğluna məxsus dönərxanada Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanada qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən edilib. Belə ki, iaşə obyektinin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub, həmçinin obyektdə xammal olaraq istifadə edilən məhsulların (xiyar, pomidor, mayonez) açıq şəkildə saxlandığı, çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına riayət edilmədiyi, əlyuma çanaqlarının isti su və gigiyenik tələblərə cavab verən qurutma vasitələri ilə təmin edilmədiyi, havalandırma sisteminin quraşdırılmadığı, çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin olmadığı, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin aparılmadığı, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı və digər nöqsanlar aşkarlanıb.
Qida təhlükəsizliyi tələblərinin pozulduğu iki dönərxananın fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Ağcabədi rayonunun N.Nərimanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Alıyev Xəyyam Mirzəli oğluna məxsus “01” dönərxanasında və Xocavənd kəndində yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Elmir Əmirxan oğluna məxsus “Dostluq” dönərxanasında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanalarda qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən olunub. Belə ki, iaşə obyektlərində çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına əməl olunmadığı, qabaqcıl gigiyena təcrübəsinin, o cümlədən çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin təmin edilmədiyi, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı, işçi heyətin gigiyenik təlimlərə cəlb edilmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb.