AQTA nəzarət sahəsində yeni təcrübənin tətbiqinə başlayıb
2 Noyabr 2022 15:15
Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) həyata keçirdiyi nəzarət tədbirləri çərçivəsində qida zənciri obyektlərinə baxış zamanı yoxlayıcılar tərəfindən qiymətləndirmə vahid suallar üzrə aparılacaq.
AQTA tərəfindən qiymətləndirmənin vahid suallar əsasında həyata keçirilməsinin təmin olunması üçün müvafiq sənədlərə dəyişiklik edilib. Həmçinin “Qida obyektinə baxışın keçirilməsinə dair akt”ın nümunəvi formaları tərtib olunub. Bu formalar ictimai iaşə, emal müəssisələri, ilkin istehsal və ticarət obyektləri üçün hazırlanıb. Akt formalarında qida obyektlərinə və məhsullarına dair gigiyena, qablaşdırma, etiketlənmə, daşınma, saxlanma, su təchizatı və kanalizasiya, təmizləmə üsulları və prosedurları, parazitlərlə yoluxmanın qarşısının alınması, qida tullantıları, kəsim mərhələləri və ilkin emal prosesinə dair baytarlıq və sanitariya normaları və qaydaları, heyvan və quşların nəqli ilə bağlı, eləcə də digər tələblərə dair konkret suallar yazılıb.
Qeyd edək ki, “Qida obyektinə baxışın keçirilməsinə dair akt”ın nümunəvi formaları AQTA-nın rəsmi saytında müvafiq bölmədə (https://cutt.ly/tNP7FnR) yerləşdirilib.
Qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlıq subyektləri www.afsa.gov.az saytına daxil olmaqla, aktın nümunəvi formaları ilə tanış olmaq və fəaliyyətlərini qanunvericiliyə uyğun şəkildə təşkil etmək imkanına malikdirlər. Onlar Agentliyin müfəttişlərinin yoxlama zamanı yerində aydınlaşdıracağı suallarla əvvəlcədən tanış ola və fəaliyyətlərini müvafiq tələblərə uyğun şəkildə təmin edə bilərlər.
AQTA qida təhlükəsizliyinin təmin olunması, həmçinin bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlıq subyektlərinin öz fəaliyyətlərini müvafiq tələblərə uyğunlaşdırılmasına hərtərəfli dəstək göstərməkdədir.
Oxşar xəbərlər
Göygöldə nöqsanlar aşkarlanan kolbasa istehsalı müəssisəsinin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları Göygöl rayonunun Qızılqaya qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Nağıyev Camal Əli oğluna məxsus kolbasa istehsalı müəssisəsində plandankənar yoxlama keçirib. Baxış zamanı müəssisənin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi, sanitar-gigiyenik vəziyyətin qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinə cavab vermədiyi, kolbasa məhsullarının saxlanması və qablaşdırılması sahəsində xüsusi temperatur rejiminə əməl edilmədiyi, həmçinin məhsulların etiket məlumatlarında uyğunsuzluq müəyyən olunub. Bundan əlavə, müəssisədə istifadə müddəti bitmiş məhsulların təkrar dövriyyəsi üçün doğrama bıçaqları, kiflənmiş kolbasanın silinməsi üçün duru yağ, istehsal tarixinin silinməsi üçün məhlul, təkrar qablaşdırılma üçün vakuum avadanlığı aşkarlanıb. Faktla bağlı qanunvericiliyə uyğun olaraq müəssisənin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb və icrası məcburi göstərişlər verilib. Araşdırmalar davam etdirilir.
Lənkəranda normativ tələblərin pozulduğu ət satışı məntəqəsinin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Daxil olan müraciət əsasında Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi, Böyük bazar ərazisində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Həsənov Allahşükür Atəş oğluna məxsus ət satışı məntəqəsində Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən keçirilmiş plandankənar yoxlama zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu aşkarlanıb. Belə ki, məntəqədə sanitar-gigiyenik tələblərə əməl edilmədiyi, ətlərin üzərində baytarlıq nəzarətindən keçirildiyinə dair möhürün olmadığı, əlyuma çanağının, havalandırma sisteminin, eləcə də ət məhsullarının saxlanması üçün soyuducu və dondurucuların mövcud olmadığı, işçi heyətin tibbi müayinədən keçmədiyi və fərdi qoruyucu vasitələrdən istifadə etmədiyi, dezinfeksiya işlərinin aparılmadığı müəyyən edilib.
Qanunsuz fəaliyyət göstərən dönərxanada bir sıra nöqsanlar aşkarlanıb
Ağdam rayonu, Quzanlı qəsəbəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Əliyev İbrahim Şirin oğluna məxsus dönərxanada Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanada qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən edilib. Belə ki, iaşə obyektinin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub, həmçinin obyektdə xammal olaraq istifadə edilən məhsulların (xiyar, pomidor, mayonez) açıq şəkildə saxlandığı, çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına riayət edilmədiyi, əlyuma çanaqlarının isti su və gigiyenik tələblərə cavab verən qurutma vasitələri ilə təmin edilmədiyi, havalandırma sisteminin quraşdırılmadığı, çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin olmadığı, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin aparılmadığı, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı və digər nöqsanlar aşkarlanıb.