AQTA-nın bitki sağlamlığı üzrə mütəxəssisləri Rusiyada səfərdədir
5 Mart 2021 14:11








1 mart 2021-ci il tarixində Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi və Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun bitki sağlamlığı üzrə mütəxəssisləri Rusiya Federasiyasına səfər ediblər. Səfərin məqsədi iki ölkənin müvafiq laboratoriyaları və elmi-tədqiqat institutları arasında birgə tədqiqatların həyata keçirilməsi üzrə əməkdaşlığın genişləndirilməsi, bu sahədə peşəkar kadrların hazırlanmasıdır.
Səfər çərçivəsində AQTA sədrinin müşaviri Camal Quliyevin rəhbərlik etdiyi nümayəndə heyətinin Rusiya Federasiyasının Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin tabeliyində fəaliyyət göstərən “Ümumrusiya Bitki Karantini Mərkəzi” Federal Dövlət Büdcə Təşkilatının rəhbərliyi ilə görüşü keçirilib. Görüş çərçivəsində qarşılıqlı fikri mübadiləsi aparılıb, həmçinin mütəxəssislər elmi sahədə fəaliyyət göstərən şöbə və laboratoriyaların fəaliyyəti ilə yaxından tanış olublar.
Səfər çərçivəsində Kolomna şəhərində yerləşən müvəqqəti saxlanma anbarlarına da baxış keçirilib. Baxış zamanı AQTA əməkdaşları Rusiyanın müvafiq qurumunun müfəttişləri ilə birgə idxal olunan məhsullara fitosanitar karantin baxışı keçirib və nümunələrin götürülməsi prosesində iştirak ediblər. AQTA və AQTİ mütəxəssisləri nümunələrin qəbulu şöbəsi, nümunələrin ekspertizası laboratoriyasında müayinələrin aparılması prosesini və idxalın rəsmiləşdirilməsini yaxından izləyib, eləcə də müvəqqəti saxlanma anbarlarına daxil olan Azərbaycana məxsus nəqliyyat vasitəsində daşınan fındıq məhsullarının ilkin müayinəsində və karantin ekspertizasında hər hansı zərərli orqanizmin aşkarlanmadığını müşahidə ediblər. Eyni zamanda zərərli orqanizmlərlə sirayətlənmiş yük partiyasının fumiqasiyasının necə həyata keçirildiyi də nümayəndə heyətinə nümayiş etdirilib.
AQTA-nın nümayəndə heyəti, həmçinin Rusiya Federasiyasının Baytarlıq və Fitosanitar Nəzarət üzrə Federal Xidmətinin ərazi idarələri və Ümumrusiya Bitki Karantini Mərkəzinin Moskva şəhəri üzrə ərazi idarəsi laboratoriyalarına səfər edib, burada idxal və ixrac prosesləri zamanı götürülmüş nümunələrin qəbulu, o cümlədən entomologiya, herbologiya, fitohelmintologiya, bakteriologiya və virusologiya laboratoriyalarının iş prinsipi ilə tanış olublar.
Qeyd edək ki, AQTA və AQTİ mütəxəssislərindən ibarət nümayəndə heyətinin Rusiya Federasiyasına təcrübə səfəri davam edir.
Oxşar xəbərlər

Xırdalanda ictimai iaşə obyektində normativ tələblərin pozulduğu aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları Xırdalan şəhəri, S.Bəhlulzadə küçəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Məmmədov Məmməd Tofiq oğluna məxsus “Məhəllə” kafesində yoxlama keçirib. Baxış zamanı kafedə qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu, sanitar-gigiyenik və sanitar-texniki vəziyyətin qənaətbəxş olmadığı aşkarlanıb. Etiket məlumatları və müvafiq müşayiətedici sənədləri olmayan məhsulların satışa çıxarıldığı müəyyən edilib. Faktla bağlı nöqsanlar aradan qaldırılanadək kafenin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb, rəhbəri barəsində inzibati qərar qəbul edilərək cərimə tətbiq olunub.

Bərdədə bazarda nöqsanlar aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən Bərdə rayonu, Güloğlular kəndində fəaliyyət göstərən “Ticarət Mərkəzi” MMC-yə məxsus bazarda keçirilmiş yoxlama zamanı aşkarlanan nöqsanların icra vəziyyəti ilə bağlı yenidən yoxlama keçirilib. Baxış zamanı bazarda süd və süd məhsullarının mənşəyinin məlum olmadığı və temperatur rejiminə əməl edilmədiyi, məhsulların açıq şəkildə satışa çıxarıldığı, işçilərin gigiyena qaydalarına diqqət yetirmədiyi və xüsusi geyimlə təmin edilmədiyi, əl yuma çanaqlarının mövcud olmadığı və digər nöqsanlar müəyyən edilib. Faktla bağlı sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilib, qeyd edilən məhsullar satışdan kənarlaşdırılıb və icrası məcburi göstərişlər verilib.

İmişlidə fəaliyyət göstərən çörək emalı müəssisəsində nöqsanlar aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları İmişli şəhəri, N.Savalanov küçəsində fəaliyyət göstərən, Fərmanov Dirbaş Veysəl oğluna məxsus çörək emalı müəssisəsində yoxlama keçirib. Baxış zamanı müəssisənin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub. Həmçinin məhsulların saxlanma şəraitinə və temperatur rejiminə əməl olunmadığı, emal prosesinin qaydalara uyğun həyata keçirilmədiyi, müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb. Faktla bağlı müəssisənin fəaliyyəti nöqsanlar aradan qaldırılanadək məhdudlaşdırılıb, rəhbəri inzibati məsuliyyətə cəlb olunub.
