AQTA-nın nəzdində “Qida Təhlükəsizliyi Könüllüləri” təşəbbüs qrupu təsis edilib
4 Dekabr 2023 09:18
Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) nəzdində fəaliyyət göstərən “Qida Təhlükəsizliyi Könüllüləri” təşəbbüs qrupunun təsis konfransı keçirilib. Tədbir Azərbaycan Respublikasının Dövlət Himninin səsləndirilməsi ilə başlayıb, sonra Agentliyin 5 illik fəaliyyətinə həsr edilən videoçarx nümayiş olunub.
Konfransda AQTA-nın, Azərbaycan Respublikası Gənclər və İdman Nazirliyinin, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ), Azərbaycan Gənclər Fondunun, Azərbaycan Könüllü Təşkilatları İttifaqının məsul şəxsləri və əməkdaşları, eləcə də könüllülər iştirak edib.
Tədbirdə Agentliyin sədr müavini Zəkiyyə Mustafayeva açılış nitqi ilə çıxış edib. Z.Mustafayeva bildirib ki, Azərbaycanda könüllülük hərəkatında yüksəliş ulu öndər Heydər Əliyevin hakimiyyəti illərindən başlayıb. Həmin dövrdə bu sahədə əsaslı tədbirlər həyata keçirilib. Hazırda isə könüllülük fəaliyyəti ilə bağlı aparılan işlər Prezident İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə uğurla davam etdirilir. Bu çərçivədə AQTA da ölkədə könüllülük fəaliyyətinin genişlənməsi istiqamətində həyata keçirilən işlərə öz töhfəsini verməkdədir. Belə ki, Agentlik tərəfindən “Könüllü Qida Nəzarətçisi” proqramı icra olunub. Proqramın ölkə üzrə davamlı və dayanıqlı fəaliyyətinin təmin edilməsi məqsədilə isə “Qida Təhlükəsizliyi Könüllüləri” təşəbbüs qrupu təsis olunub. Qrupun əsas məqsədi Azərbaycanda qida təhlükəsizliyi və gənclər siyasəti üzrə həyata keçirilən fəaliyyətlərə ictimai dəstəyin göstərilməsindən, həmçinin gənclərin müvafiq sahələrə töhfə verməsinə şərait yaratmaqdan ibarətdir.
Konfransda çıxış edən AQTİ-nin İdarə Heyətinin sədri Əli Nəbiyev ölkəmizdə həyata keçirilən gənclər siyasətinin gənclərin qarşısında böyük imkanlar açdığını vurğulayıb. Bu çərçivədə könüllülük fəaliyyətinin xüsusi yer tutduğunu nəzərə çatdırıb. Ə.Nəbiyev bildirib ki, hazırda AQTİ-də çalışan işçilərin 54,08%-i gənclərdir. Həmçinin İdarə Heyətinin sədri vurğulayıb ki, Agentlik tərəfindən həyata keçirilən “Könüllü Qida Nəzarətçisi” proqramına Bakı və regionlar üzrə ümumilikdə 723 könüllü qoşulub və onlar bu proqramı tamamlayıblar. Proqramda iştirak etmiş könüllülərdən 52 nəfər AQTA-da və Agentliyin tabeliyindəki qurumlarda işlə təmin olunub. “Qida Təhlükəsizliyi Könüllüləri” təşəbbüs qrupuna üzvlərin cəlb edilməsi ilə bağlı isə AQTİ-nin əməkdaşları tərəfindən 6 universitetin tələbələri ilə görüşlər təşkil olunub. Həyata keçirilən bu və digər tədbirlər nəticəsində təşəbbüs qrupuna qoşulmaq üçün 700-dən çox müraciət daxil olub. Müraciət edən 100-ə yaxın könüllü bütün mərhələlərdən uğurla keçib və onlar təşəbbüs qrupunun üzvləri kimi fəaliyyət göstərəcəklər.
Tədbirdə çıxış edən digər natiqlər də ölkəmizdə gənclər üçün yaradılan şəraitdən və könüllülük fəaliyyətinin əhəmiyyətindən danışıblar. Respublikamızda könüllülük fəaliyyətinin genişlənməsi istiqamətində aparılan işlərin öz töhfəsini verdiyini vurğulayıblar.
Konfransda, eyni zamanda bildirilib ki, “Qida Təhlükəsizliyi Könüllüləri” təşəbbüs qrupunun üzvü olan könüllülərin inkişafı istiqamətində tədbirlər görüləcək. Onlar təcrübə proqramlarına, infoturlara, həmçinin maarifləndirmə işlərinin və sorğuların aparılmasına cəlb ediləcəklər. Eləcə də bu çərçivədə ali, orta-ixtisas və peşə təhsili müəssisələri ilə sıx əməkdaşlıq qurulacaq, müvafiq işlər görüləcək. Könüllülərdən ibarət məlumat bazası yaradılacaq və onların mükafatlandırılması həyata keçiriləcək.
Tədbirin sonunda “Qida Təhlükəsizliyi Könüllüləri” təşəbbüs qrupunun təqdimatı olub və sual-cavab paneli təşkil edilib.
Oxşar xəbərlər
Toni Holohan: AQTİ laboratoriyaları müasir tələblərə cavab verir
“Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTI) laboratoriyalarında istifadə olunan avadanlıqlar müasir tələblərə cavab verir”. Bu barədə COP29 tədbirində iştirak etmək üçün ölkəmizdə səfərdə olan İrlandiyanın Vahid Sağlamlıq Mərkəzinin direktoru Toni Holohan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun laboratoriyalarına baxış keçirərkən deyib. “AQTİ laboratoriyaları müasir tələblərə cavab verir. İstər heyvan əti üzərində, istərsə də tərəvəzlər üzərində aparılan testlər standartlara uyğundur. Əslində bu mövzu COP gündəmini əhatə edir. Çünki toplaşdığımız bu tədbir həm də bütün canlıların, o cümlədən insan sağlamlığının qorunmasını özündə ehtiva edir”, - deyə Toni Holohan əlavə edib. İrlandiyalı mütəxəssis tədbir barəsində fikirlərini də bölüşüb: “Azərbaycanın bu tədbirə ev sahibliyi etməsinə görə təşəkkür edirəm. Ümid edirəm burada müzakirə etdiyimiz məsələlər gələcəkdə planetimizi daha da təhlükəsiz edəcək”.
Çadia Vannu: “AQTİ-də olan laboratoriyalar müasir standartlara tam uyğundur, cihaz və avadanlıqlar yüksək səviyyədədir”
“AQTİ-də olan laboratoriyalar müasir standartlara tam uyğundur, cihaz və avadanlıqlar yüksək səviyyədədir” Bu fikirləri Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (ÜHST) vahid sağlamlıq üzrə qlobal koordinatoru Çadia Vannu Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) laboratoriyalarına baxış keçirərkən deyib. O, Azərbaycanda bu sahədə həyata keçirilən iş mexanizmləri və yeniliyin qlobal səviyyədə öyrədilməsi və tətbiqinin olduqca vacib olduğunu bildirib. “İki gün ərzində Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları bizə öz iş mexanizmlərini geniş izah edib göstərdilər. Həqiqətən mükəmməl sistemlə öz işlərini görürlər və biz də bir çox yeni təcrübələr öyrəndik, öz təcrübələrimizi bölüşdük“ Çadia Vannu əlavə edib ki, AQTİ-də olan laboratoriyalar müasir standartlara tam uyğundur, cihaz və avadanlıqlar yüksək səviyyədədir. “Hiss olunur ki, laborator analizlər peşəkar əməkşdalar tərəfindən icra olunur. Burada hər növ qida-ət, toyuq məhsulu, tərəvəzləri müasir üsullarla test etmək mümkündür”.
COP29-un iştirakçıları AQTİ-nin fəaliyyəti ilə tanış olublar
Birləşmiş Millətlər Təşkilatının İqlim Dəyişmələri üzrə Çərçivə Konvensiyasının Tərəflər Konfransının 29-cu sessiyası (COP29) çərçivəsində Vahid Sağlamlıq yanaşması ilə bağlı keçirilən tədbirlərin bir qrup xarici iştirakçısı Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunda (AQTİ) olub. AQTİ-də təşkil edilən görüşdə İdarə Heyətinin sədri Əli Nəbiyev Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (ÜHST) Avropa üzrə Regional Nümayəndəliyinin rəhbəri Budimir Plavşiç, ÜHST-nin vahid sağlamlıq üzrə qlobal koordinatoru Çadia Vannu, İrlandiyanın Vahid Sağlamlıq Mərkəzinin direktoru Toni Holohana İnstitutun fəaliyyət istiqamətləri barədə ətraflı məlumat verib. Bildirilib ki, ölkədə qida təhlükəsizliyinin təmin olunması və əhalinin sağlamlığının qorunması məqsədilə İnstitutun nəzdində qida təhlükəsizliyi, kompleks tədqiqatlar, bitki və heyvan sağlamlığı üzrə ixtisaslaşmış laboratoriyalar fəaliyyət göstərir. Laboratoriyalarda müxtəlif qida məhsullarının təhlükəsizlik və keyfiyyət göstəriciləri üzrə müayinələri aparılır. Görüş zamanı qonaqlar ölkəmizdə qida təhlükəsizliyi sahəsində laboratoriya sisteminin inkişafı, maddi-texniki bazanın modernləşdirilməsi sahəsində həyata keçirilən işlər və nailiyyətlər barədə də məlumatlandırılıb. AQTİ-nin laboratoriyalarında çalışan işçi heyətin nəzəri və təcrübi biliklərinin artırılması istiqamətində beynəlxalq təşkilatlarla qurulan sıx və səmərəli əməkdaşlıq əlaqələrindən danışılıb. Beynəlxalq səriştəlilik sınaqlarında əldə edilmiş nailiyyətlər diqqətə çatdırılıb. Görüşdən sonra qonaqlar iş prinsipini öyrənmək məqsədilə AQTİ-nin laboratoriyalarına baxış keçiriblər. Onlar laborator sınaqların həyata keçirildiyi otaqlara baş çəkib, sınaqların aparılması prosesini izləyib, cihaz və avadanlıqlara baxıblar. Eləcə də bitki və heyvan mənşəli qida məhsullarının təhlükəsizlik və keyfiyyət göstəriciləri üzrə həyata keçirilən laborator müayinə üsulları ilə tanış olub, qarşılıqlı maraq doğuran məsələlər ətrafında fikir mübadiləsi aparıblar.