AQTA sədri BMT-nin Azərbaycandakı rezident əlaqələndiricisi və ixtisaslaşmış qurumlarının rəhbərləri ilə görüşüb
14 May 2024 18:08
![AQTA sədri BMT-nin Azərbaycandakı rezident əlaqələndiricisi və ixtisaslaşmış qurumlarının rəhbərləri ilə görüşüb](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/9019/1-0.jpg)
![AQTA sədri BMT-nin Azərbaycandakı rezident əlaqələndiricisi və ixtisaslaşmış qurumlarının rəhbərləri ilə görüşüb](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/9019/2.jpg)
![AQTA sədri BMT-nin Azərbaycandakı rezident əlaqələndiricisi və ixtisaslaşmış qurumlarının rəhbərləri ilə görüşüb](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/9019/3.jpg)
![AQTA sədri BMT-nin Azərbaycandakı rezident əlaqələndiricisi və ixtisaslaşmış qurumlarının rəhbərləri ilə görüşüb](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/9019/1-0.jpg)
![AQTA sədri BMT-nin Azərbaycandakı rezident əlaqələndiricisi və ixtisaslaşmış qurumlarının rəhbərləri ilə görüşüb](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/9019/2.jpg)
![AQTA sədri BMT-nin Azərbaycandakı rezident əlaqələndiricisi və ixtisaslaşmış qurumlarının rəhbərləri ilə görüşüb](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/9019/3.jpg)
Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) sədri Qoşqar Təhməzli BMT-nin ölkəmizdəki rezident əlaqələndiricisi Vladanka Andreyeva ilə görüşüb. Görüşdə həmçinin BMT-nin ixtisaslaşmış qurumları olan Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının ölkəmizdəki nümayəndəsi Hande Harmancı, Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) ölkəmizdəki nümayəndəsi Nasar Hayat iştirak ediblər.
Görüşdə AQTA sədri son illər ölkəmizdə qida təhlükəsizliyinin təmin olunması istiqamətində görülən işlər, eyni zamanda BMT-nin İqlim Dəyişikliyi üzrə Çərçivə Konvensiyasının Tərəflər Konfransının 29-cu sessiyası (COP29) zamanı görüləcək işlərə dair Agentlik tərəfindən hazırlanan Tədbirlər Planı və icrası ilə bağlı qonaqları məlumatlandırıb.
Görüş zamanı Azərbaycanda COP29-un təşkili sahəsində əməkdaşlıq çərçivəsində qida təhlükəsizliyi tələblərinin əldə olunmasına dəstək, keytrinq və mehmanxanalara dair qida təhlükəsizliyi tələbləri ilə bağlı birgə təlimlərin keçirilməsi, ictimai iaşə obyektləri üçün birgə çap materiallarının hazırlanması və paylanması, “Vahid Sağlamlıq” sessiyasının təşkil edilməsi, FAO-nun dəstəyi ilə cari ilin iyul ayının birinci yarısında COP tədbirinin təşkili sahəsində qabaqcıl təcrübələrin öyrənilməsi məqsədilə COP27-yə ev sahibliyi etmiş Misir Ərəb Respublikasına təcrübə səfərinin həyata keçirilməsi istiqamətində müzakirələr aparılıb. Eyni zamanda “Vahid Sağlamlığ”ın təmin edilməsi üzrə qurumlararası icra mexanizminin səmərəli və koordinasiyalı tətbiqi üçün fəaliyyət planının hazırlanması, beynəlxalq ekspertlərin cəlb edilməsi və təlimlərin keçirilməsi, antimikrob rezistentliyi üzrə birgə əməkdaşlığın həyata keçirilməsi məsələləri müzakirə mövzusu olub.
Tədbirdə əməkdaşlığın genişləndirilməsi istiqamətində həyata keçirilən layihələr nəzərdən keçirilib.
Sonda qarşılıqlı maraq doğuran bir sıra məsələlər müzakirə olunub.
Oxşar xəbərlər
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9365/whatsapp-image-2024-07-26-at-181412-1.jpg)
Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunda bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektlərinin rəhbərləri və digər məsul şəxslərinin iştirakı ilə görüş keçirilib.
![Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9363/woah.jpg)
Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatından daxil olan məlumatlar əsasında dünyadakı epizootik vəziyyətə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər həyata keçirir.
![Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9358/whatsapp-image-2024-07-26-at-120911.jpg)
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
Qida zəhərlənmələri bütün dünyada tez-tez rast gəlinən bir haldır və isti havalarda, yaz-yay aylarında daha çox təsadüf edilir. Zəhərlənmələrə mikroorqanizmlər, onların toksinləri və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida qəbulu səbəb ola bilər. Son illərin statistik rəqəmlərinə əsasən, qida zəhərlənmələrinin 75 %-i məişət zəminində baş verir. Qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün evdə qida hazırlayarkən tövsiyə olunan gigiyena qaydalarına əməl etmək lazımdır:
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı zamanı riayət edilməsi vacib tələblər](https://img.youtube.com/vi/TUM1wv6QTHY/hqdefault.jpg)