AQTA sədri quşçuluq təsərrüfatlarının nümayəndələri ilə görüş keçirib
19 Aprel 2024 17:11
Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) sədri Qoşqar Təhməzli Azərbaycan Quş Əti, Yumurta İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyasının və ölkədə fəaliyyət göstərən quşçuluq təsərrüfatlarının nümayəndələri ilə görüşüb.
Tədbir quşçuluq sahəsindəki vəziyyətin bir daha nəzərdən keçirilməsi, o cümlədən aprelin 18-də Azərbaycan Respublikasının Milli Məclisində “Qida təhlükəsizliyi sistemi və onun vahid sağlamlıq konsepsiyasında rolu” mövzusunda keçirilən ictimai dinləmədə quşçuluqla bağlı səsləndirilən fikirlərin müzakirə edilməsi, eyni zamanda bu sahədə fəaliyyət göstərən təsərrüfatların nümayəndələri ilə işin daha səmərəli təşkil olunması, onların mövcud qanunvericilik və tələblər barədə məlumatlandırılması, işlərinin beynəlxalq tələblərə uyğun təşkilinə kömək göstərilməsi, həmçinin təkliflərinin dinlənilməsi və müvafiq işlərin həyata keçirilməsinin təmin edilməsi məqsədilə keçirilib.
Görüş zamanı AQTA sədri qida zəncirinin bütün mərhələlərində, o cümlədən quşçuluq sahəsindəki fəaliyyətlə bağlı qarşıya qoyulan vəzifələr, bu sahədə qanunvericiliyin tələblərinə uyğun olaraq, həyata keçirilən tədbirlərlə bağlı iştirakçıları məlumatlandırıb. Şəffaflıq prinsipləri əsasında həyata keçirilən nəzarət və tənzimləmə tədbirlərinin ölkədə qida təhlükəsizliyinin təmin edilməsinə töhfə verdiyini vurğulayıb.
Azərbaycan Quş Əti, Yumurta İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyasının sədri Mürvət Həsənli dövlət tərəfindən quşçuluq sahəsinə göstərilən dəstəyə görə təşəkkürünü bildirib və bu sahədə işin daha səmərəli təşkil olunması üçün müvafiq tədbirlərin həyata keçirildiyini önə çəkib.
Görüşdə daha sonra diri toyuq və quş əti məhsullarının istehsalı, idxalı və ixracı məsələlərinin tənzimlənməsi ilə bağlı müzakirələr aparılıb. Həmçinin AQTA ilə Rusiya Federasiyasının Baytarlıq və Fitosanitar Nəzarət üzrə Federal Xidməti ("Rosselxoznadzor") arasında əldə edilən razılaşmaya uyğun olaraq, respublikamızdan bu ölkəyə yumurta ixracı ilə əlaqədar məsələlər müzakirə edilib, bu sahədə mövcud olan imkanlar və gələcək perspektivlər nəzərdən keçirilib. Eyni zamanda quşçuluq təsərrüfatlarında aparılan monitorinqlərin gedişatına dair fikir mübadiləsi aparılıb.
Görüş zamanı sahibkarların fikir və təklifləri dinlənilib, onları maraqlandıran suallar cavablandırılıb, aidiyyəti üzrə müvafiq göstərişlər verilib.
Oxşar xəbərlər

Göygöldə "Dost" kafesində normativ tələblərin pozulduğu müəyyən edilib
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları Göygöl rayonu, Balçılı kəndində fəaliyyət göstərən “Dost” kafesində yoxlama keçirib. Baxış zamanı ictimai iaşə obyektində sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin normativ tələblərə cavab vermədiyi, soyuducuda mal qonşuluğu prinsipinin pozulduğu və etiketlənməsi aparılmayan qida məhsulları aşkarlanıb. Emal sahəsində ayrıca yuma çanaqlarının təşkil edilmədiyi, havalandırma sisteminin təchiz edilmədiyi, döşəmə və divar səthlərinin təmirsiz olduğu, qida ilə təmasda olan işçilərin tibbi müayinədən keçmədiyi və gigiyenik təlimlərə cəlb olunmadığı, müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb. Faktla bağlı sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilib, nöqsanlar aradan qaldırılanadək iaşə obyektinin dönər hazırlanma sahəsində işlərin və xidmətlərin görülməsinə məhdudiyyət tətbiq olunub və icrası məcburi göstərişlər verilib.

Masallıda fəaliyyət göstərən restoranda nöqsanlar aşkarlanıb
Masallı rayonu, Binə Xocavar-Təzə Alvadı yolunda fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Əliyeva Nuranə İmran qızına məxsus “Qartal” restoranında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən keçirilmiş yoxlama zamanı normativ tələblərin pozulduğu aşkarlanıb. Belə ki, ictimai iaşə obyektinin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub. Eyni zamanda sanitar-gigiyenik tələblərin pozulduğu, mətbəxdə döşəmə və divar səthlərinin təmirsiz olduğu, qida məhsulları ilə təmasda olan səthlərin yuyula bilən və korroziyaya davamlı materialla üzlənmədiyi, müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi və digər nöqsanlar müəyyən edilib. Faktla bağlı sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilib, restoranda mətbəxin fəaliyyəti nöqsanlar aradan qaldırılanadək məhdudlaşdırılıb.

"Möcüzə Qida – Ana Südü" mövzusunda konfransda iştirak etmək istəyənlərin nəzərinə!
Ana olmaq – yalnız körpə dünyaya gətirmək deyil, onun sağlam gələcəyini qurmaqdır. 6 mayda Yeni Klinikada keçiriləcək "Möcüzə Qida – Ana Südü" konfransına sən də qatıl, ana südünün körpən üçün nə qədər vacib olduğunu həkimlərdən, diyetoloqlardan, psixoloqlardan və elə anaların öz dilindən eşit! Konfransda real həyat hekayələri, sağlamlıqla bağlı dəyərli məsləhətlər və çoxsaylı suallarına cavab tapacaqsan. Panel müzakirələrdə iştirak etmək istəyən hamilə qadınlar 4 may saat 17:00-dək https://forms.gle/yQJ3w4rssk85Zch7A linkdən qeydiyyatdan keçə bilərlər. İştirakı təsdiqlənən şəxslərlə əlaqə saxlanılacaq.