AQTİ ali təhsil müəssisələrinin, elmi-tədqiqat institutlarının və elmi mərkəzlərin mütəxəssislərini əməkdaşlığa dəvət edir
23 Noyabr 2023 15:14
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutu (AQTİ) qida təhlükəsizliyi ilə bağlı olan sahələr üzrə fəaliyyət göstərən ali təhsil müəssisələrinin, elmi-tədqiqat institutlarının və elmi mərkəzlərin mütəxəssislərini birgə əməkdaşlığa dəvət edir.
Belə ki, AQTİ tərəfindən ölkədə qida təhlükəsizliyi sisteminin təkmilləşdirilməsi və tənzimlənməsi istiqamətində mühüm işlər həyata keçirilir. Bu sıraya qida təhlükəsizliyi sahəsində elmi-praktiki araşdırmaların və tədqiqatların, həmçinin elmi prinsiplərə əsaslanan risk qiymətləndirilmələrinin həyata keçirilməsini, qida təhlükəsizliyinə dair mövcud beynəlxalq standartların tələblərinə uyğun normativ hüquqi aktların layihələrinin hazırlanmasını, qida məhsullarının təhlükəsizlik və minimum keyfiyyət göstəriciləri üzrə laboratoriya analizlərinin aparılmasını, ekspertiza və tədqiqat xidmətlərinin göstərilməsini, eləcə də mütəxəssislərin hazırlanması üzrə təlim və tədris işlərinin təşkilini şamil etmək olar. Qeyd edilənlər mahiyyət etibarilə insanların həyat və sağlamlığının qorunması üçün qida təhlükəsizliyinin səmərəli təşkilini təmin etməkdən, o cümlədən heyvan və bitki sağlamlığının qorunması ilə qida zəncirinin bütün mərhələlərində təhlükəsiz və keyfiyyyətli qida məhsulları istehsalına nail olmağa xidmət edir.
Qeyd edək ki, İnstitut 5 illik fəaliyyəti dövründə bir sıra beynəlxalq təşkilatlarla (WHO, WOAH, FAO, Codex Alimentarius və s.) əməkdaşlıq çərçivəsində qlobal məsələlərlə bağlı beynəlxalq layihələrin həyata keçirilməsində iştirak edib. Eyni zamanda prioritet elmi-tədqiqat xarakterli layihələrin yerinə yetirilməsinin təşəbbüskarı olub. AQTİ-də yaradılmış Elmi Araşdırmalar Mərkəzi (EAM) və Analitik Ekspertiza Mərkəzinin (AEM) qeyd olunan fəaliyyətlərin həyata keçirilməsində rolu böyükdür. Belə ki, AEM-nin nəzdində fəaliyyət göstərən bütün laboratoriyalar Azərbaycan Akkreditasiya Mərkəzi (AzAK) tərəfindən akkreditasiya olunmaqla yanaşı, dəfələrlə laboratoriya müayinə nəticələrinin beynəlxalq tələblər səviyyəsinə uyğunluğunu təsdiq edən səriştəlilik sınaqlarında müvəffəqiyyət qazanıb. Həmçinin üç laboratoriya nüfuzlu beynəlxalq akkreditasiya qurumları tərəfindən akkreditasiya olunub. Belə ki, Milli Referens Laboratoriyası Almaniyanın DakkS, Mərkəzi Baytarlıq Laboratoriyası Türkiyənin TÜRKAK və Abşeron Regional Sınaq Laboratoriyası Latviyanın LATAK akkreditasiya qurumu tərəfindən akkreditasiyadan keçirilib.
İnstitutun maddi-texniki bazasının gücləndirilməsi və modernləşdirilməsi istiqamətində tədbirlər mütəmadi olaraq davam etdirilir. Bu baxımdan hesab olunur ki, laboratoriya müayinə nəticələri əsasında toplanmış zəngin məlumat bazası nəinki EAM əməkdaşları tərəfindən elmi araşdırmaların həyata keçirilməsində, həmçinin bakalavriat, magistratura və doktorantura təhsili alan müvafiq sahə mütəxəssislərinin elmi-tədqiqat işlərində kifayət qədər faydalı elmi məlumat mənbəyi ola bilər. Qeyd olunan istiqamətlər üzrə AQTİ ilə əməkdaşlıq etmək istəyən mütəxəssislər (+99412) 565 12 72 (daxili 575) nömrəli telefona zəng edə və ya aynur.hasanova@afsa.gov.az elektron poçtuna məktub göndərə bilərlər.
Oxşar xəbərlər
AQTİ-nin laboratoriyalarına növbəti mediatur təşkil olunub
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutuna (AQTİ) media subyektlərinin nümayəndələri üçün növbəti mediatur təşkil edilib. Mediatur çərçivəsində jurnalistlərə İnstitutun fəaliyyət istiqamətləri barədə ətraflı məlumat verilib. Bildirilib ki, ölkədə qida təhlükəsizliyinin təmin olunması və əhalinin sağlamlığının qorunması məqsədilə AQTİ-nin nəzdində qida təhlükəsizliyi, kompleks tədqiqatlar, bitki və heyvan sağlamlığı üzrə ixtisaslaşmış laboratoriyalar fəaliyyət göstərir. Laboratoriyalarda müxtəlif qida məhsullarının təhlükəsizlik və keyfiyyət göstəriciləri üzrə müayinələri aparılır. Həmçinin media nümayəndələri ölkəmizdə qida təhlükəsizliyi sahəsində laboratoriya sisteminin inkişafı, maddi-texniki bazanın modernləşdirilməsi sahəsində həyata keçirilən işlər və əldə olunan nailiyyətlər barədə məlumatlandırılıb. İnstitutun laboratoriyalarında çalışan işçi heyətin nəzəri və təcrübi biliklərinin artırılması istiqamətində beynəlxalq təşkilatlarla qurulan sıx və səmərəli əməkdaşlıq əlaqələrindən danışılıb. Beynəlxalq səriştəlilik sınaqlarında əldə edilmiş nailiyyətlər diqqətə çatdırılıb. Daha sonra media nümayəndələri AQTİ-nin Nümunələrlə iş şöbəsinə, Kompleks Tədqiqatlar Laboratoriyasına və Mərkəzi Fitosanitar Laboratoriyasına baxış keçiriblər. Onlar laborator sınaqların həyata keçirildiyi otaqlara baş çəkib, nümunələrin qəbulundan başlayaraq laborator analizlər bitənədək olan prosesi izləyib, cihaz və avadanlıqlara baxıblar. Eləcə də bitki və heyvan mənşəli qida məhsullarının təhlükəsizlik və keyfiyyət göstəriciləri üzrə həyata keçirilən laborator müayinə üsulları ilə tanış olublar. Mediatur zamanı jurnalistləri maraqlandıran suallar cavablandırılıb.
Qida təhlükəsizliyi sahəsində media savadlılığının artırılması üçün təlim keçirilib
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən media subyektlərinin nümayəndələri üçün növbəti təlimlər təşkil edilib. Təlimlər AQTA-nın fəaliyyətə başladığı dövrdən etibarən əsas istiqamət kimi aparılan maarifləndirmə xəttinin davamı olaraq jurnalistlərin Agentliyin fəaliyyət istiqamətləri barədə məlumatlandırılması, onların qida təhlükəsizliyi ilə bağlı biliklərinin və bu sahə üzrə peşəkarlıqlarının artırılması, həmçinin ictimai nəzarətin gücləndirilməsi məqsədilə keçirilib. 20-yə yaxın jurnalistin iştirak etdiyi təlimlər çərçivəsində çıxış edən AQTA-nın Aparat rəhbəri Məmmədrəhim Nəcəfov bildirib ki, Agentlik tərəfindən ölkədə qida təhlükəsizliyi, heyvan və bitki sağlamlığının təmin olunması, həmçinin istehlakçı hüquqlarının qorunması istiqamətində ardıcıl və məqsədyönlü tədbirlər həyata keçirilməkdədir. Bu istiqamətdə maarifləndirmə işinə, o cümlədən də təlimlərin təşkilinə xüsusi diqqət yetirilir. M.Nəcəfov həyata keçirilən tədbirlər çərçivəsində qida sahəsində istehlakçı hüquqlarını qorumaq və bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlıq subyektləri ilə bağlı vətəndaş şikayətlərini operativ şəkildə qəbul etmək məqsədilə yaradılan "E-Qidam" mobil tətbiqinin də faydalı olacağına əminliyini ifadə edib. AQTA-nın İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsinin müdiri Mansur Piriyev isə Agentliyin qida təhlükəsizliyinə dair mütəmadi olaraq maarifləndirici tədbirlər keçirdiyini önə çəkib. Bu istiqamətdə ictimai nəzarətin təmin edilməsində media nümayəndələrinin rolunun xüsusi əhəmiyyət daşıdığını vurğulayıb. Daha sonra jurnalistlər üçün qida təhlükəsizliyi sahəsində media savadlılığının artırılması üçün təlimlər keçirilib. İştirakçılara HACCP (Təhlükənin Analizi və Kritik Nəzarət Nöqtələri), halal sertifikatlaşma və “Ulduz-reytinq” layihəsi barədə ətraflı məlumat verilib. Həmçinin onlar bitki sağlamlığı, o cümlədən bitki mühafizə vasitələrindən istifadə, eləcə də heyvandan insana keçən zoonoz xəstəliklər və heyvanlar arasında epizootoloji vəziyyətin stabil saxlanması barədə məlumatlandırılıb. Təlimlər zamanı müvafiq mövzularla bağlı müzakirələr aparılıb, media nümayəndələrinin sualları cavablandırılıb. Sonda media subyektlərinin nümayəndələrinə təlimlərdə iştiraka görə sertifikatlar təqdim olunub.
“E-Qidam” mobil tətbiqi ictimaiyyətə təqdim olunub
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qida sahəsində ictimai nəzarətin gücləndirilməsi, bu sahədə istehlakçı hüquqlarının qorunması və vətəndaş şikayətlərinin operativ şəkildə icrasının təmin edilməsi məqsədilə hazırlanan “E-Qidam” mobil tətbiqi media vasitəsilə ictimaiyyətə təqdim olunub. Təqdimat zamanı tətbiqin tanıtım videoçarxı nümayiş olunub (https://youtu.be/JAvldYaQ_uE). Media subyektlərinin nümayəndələrinə mobil tətbiqin məqsədi və istifadə qaydaları haqqında ətraflı məlumat verilib. Bildirilib ki, vətəndaşlar qida sahəsində hər hansı bir neqativ halla rastlaşdıqda, bu barədə “E-Qidam” tətbiqi vasitəsilə dərhal AQTA-ya bildirə biləcəklər. Tətbiqin əsas üstünlüyü qida təhlükəsizliyinin təmin olunması prosesində vətəndaşların aktiv iştirakı ilə ictimai nəzarəti təmin etmək və baş verən hər hansı neqativ hallara qarşı təsir imkanlarını genişləndirməkdir. Həmçinin vurğulanıb ki, vətəndaşlar tətbiqdən istifadə etmək üçün Android və iOS əməliyyat sistemli mobil telefonlar vasitəsilə “E-Qidam” mobil tətbiqini telefonlarına yükləyə bilərlər. Qeydiyyatdan keçən istifadəçilər hər hansı şikayəti göndərmək üçün “Müraciət göndər” bölməsinə keçid etməli, ardınca şikayət olunan qida məhsulunun adı və satışının həyata keçirildiyi ünvanı qeyd edib “Göndər” düyməsinə klikləməlidirlər. Şikayət Agentlik tərəfindən qəbul edilərək qanunvericiliyə uyğun olaraq araşdırılacaq. Vətəndaşlar “Müraciətlərim” bölməsinə daxil olaraq müraciətlərinin icra vəziyyəti haqqında məlumat əldə edə biləcəklər. Bundan başqa, vətəndaşlar mobil tətbiq vasitəsilə qida təhlükəsizliyi ilə bağlı görülən işlər, tədbirlər, xəbərlər, maarifləndirici yazılar və ən son yeniliklərlə anında tanış ola biləcəklər. Həmçinin Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutu tərəfindən təklif olunan təlimlər, laborator analizlər, eləcə də vakansiyalar barədə ən son məlumatları əldə edəcəklər. Ən əsası isə sahibkarlıq subyektləri “Bildiriş” funksiyasını aktiv etməklə fəaliyyət sahəsi üzrə Agentlik tərəfindən mobil tətbiqdə paylaşılan məlumatlar haqqında bildirişlər alacaqlar.