AQTİ-də ölkənin biotəhlükəsizlik statusunun daim nəzarətdə saxlanılması üçün sınaqlar həyata keçirilir
16 Fevral 2024 12:53
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) laboratoriyaları biotəhlükəsizliyin təmin olunmasında xüsusi rol oynayır.
İnstitutun nəzdindəki beynəlxalq standartlara cavab verən 2-ci səviyyəli biotəhlükəsizlik laboratoriyaları paytaxt Bakıda və bölgələrdə fəaliyyət göstərir. Stasionar laboratoriyalarla yanaşı, səhra və səyyar tipli biotəhlükəsizlik laboratoriyaları da mövcuddur. Bu da xüsusi təhlükəli və ya zoonoz xəstəliklərin alovlanması zamanı hadisə yerində müayinələrin operativ şəkildə aparılmasında, həmçinin qabaqlayıcı və nəzarət tədbirlərinin görülməsində əvəzsiz rol oynayır.
Ölkədə biotəhlükəsizlik statusunun daim nəzarətdə saxlanılması məqsədilə laboratoriyalarda aparılan sınaqlar zamanı təcrid edilmiş xəstəlik törədicilərinin ştamları və genetik materialları AQTİ-nin Ştamlara nəzarət sektorunun daxilində təsis olunmuş kolleksiyada saxlanılır. Kolleksiyanın təsis edildiyi laboratoriya otaqları Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı və Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının tələb və tövsiyyələri nəzərə alınaraq müvafiq biotəhlükəsizlik səviyyəsinə uyğunlaşdırılıb. Kolleksiya ştamlardan laborator diaqnostikada, müxtəlif elmi tədqiqatlarda və gələcəkdə bioloji preparatların hazırlanmasında istifadəni təmin etmək məqsədilə yaradılıb. Ştam kolleksiyasında saxlanılan bioloji materiallara nəzarətin təmin olunması üçün Ştamlara Elektron Nəzarət Sistemindən istifadə edilir. Elektron sistemdə yaradılmış məlumat bazası üzərindən ştamların ümumi siyahısını, yararlılıq müddətini, aparılan bütün diaqnostik prosesləri izləmək və hesabatlar hazırlamaq mümkündür.
Qeyd edək ki, biotəhlükəsizlik laboratoriyaları insan, heyvan və ətraf mühit üçün təhdid törədən yoluxucu, xüsusi təhlükəli və zoonoz xəstəliklərin təhlükəsiz və çevik şəkildə diaqnostikasını aparmaq və bu istiqamətdə tədqiqat işlərini həyata keçirmək üçün təsis olunub.
Oxşar xəbərlər
Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunda bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektlərinin rəhbərləri və digər məsul şəxslərinin iştirakı ilə görüş keçirilib.
Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatından daxil olan məlumatlar əsasında dünyadakı epizootik vəziyyətə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər həyata keçirir.
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
Qida zəhərlənmələri bütün dünyada tez-tez rast gəlinən bir haldır və isti havalarda, yaz-yay aylarında daha çox təsadüf edilir. Zəhərlənmələrə mikroorqanizmlər, onların toksinləri və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida qəbulu səbəb ola bilər. Son illərin statistik rəqəmlərinə əsasən, qida zəhərlənmələrinin 75 %-i məişət zəminində baş verir. Qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün evdə qida hazırlayarkən tövsiyə olunan gigiyena qaydalarına əməl etmək lazımdır: