Azərbaycanla Latviya arasında qida təhlükəsizliyi sahəsində əməkdaşlığın genişləndirilməsinə dair müzakirə aparılıb
21 Fevral 2024 15:28
Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) sədri Qoşqar Təhməzli və Latviya Respublikasının kənd təsərrüfatı nazirinin müavini Normunds Smit arasında görüş keçirilib.
Görüş zamanı Q.Təhməzli ölkəmizdə qida təhlükəsizliyinin təmin edilməsi istiqamətində görülən işlər, həmçinin bu istiqamətdə beynəlxalq təşkilatlar və xarici ölkələrlə əməkdaşlıq çərçivəsində həyata keçirilən tədbirlər barədə məlumat verib.
Görüşdə daha sonra Azərbaycan ilə Latviya arasında qida məhsullarının dövriyyəsi sahəsində əlaqələrin genişləndirilməsi və “Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ilə Latviya Respublikasının Qida və Baytarlıq Xidməti arasında qida təhlükəsizliyi sahəsində əməkdaşlıq haqqında Anlaşma Memorandumu” çərçivəsində iki qurum arasında əməkdaşlıq müzakirə olunub. Latviyada fəaliyyət göstərən və ölkəmizə yüksək riskli məhsul ixrac edən müəssisələrin təsdiqi sahəsindəki vəziyyət və ölkələrimiz arasında qida təhlükəsizliyinə nəzarət sisteminin ekvivalentliyinin tanınması nəzərdən keçirilib. Azərbaycanla Latviya arasında qida məhsulları, fitosanitar və baytarlıq nəzarətində olan məhsulların idxal-ixrac əməliyyatlarına diqqət yetirilib. Həmçinin qida təhlükəsizliyi sahəsində beynəlxalq layihələrdə birgə iştirakın genişləndirilməsi, eləcə də ekspertlər üçün təcrübə mübadiləsi və təlim imkanları ətrafında fikir mübadiləsi aparılıb. Regionda epizootik vəziyyətin yaxşılaşdırılması və beynəlxalq standartlara uyğunlaşdırılması, eyni zamanda iki ölkənin səlahiyyətli qurumlarının beynəlxalq aləmdə tanınmasının artırılması məqsədilə Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatı ilə əməkdaşlıq çərçivəsində həyata keçiriləcək işlər müzakirə edilib. Eləcə də ölkəmizdən bitkiçilik məhsullarının Latviyaya ixracının genişləndirilməsi və “Qırmızı körpü” Qida Təhlükəsizliyi Nəzarət Məntəqəsinin akkreditasiya prosesi ilə bağlı Latviyanın beynəlxalq təcrübəsinin öyrənilməsi ətrafında fikir mübadiləsi aparılıb.
Görüş zamanı qarşılıqlı maraq doğuran digər məsələlərə də toxunulub.
Oxşar xəbərlər
Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunda bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektlərinin rəhbərləri və digər məsul şəxslərinin iştirakı ilə görüş keçirilib.
Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatından daxil olan məlumatlar əsasında dünyadakı epizootik vəziyyətə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər həyata keçirir.
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
Qida zəhərlənmələri bütün dünyada tez-tez rast gəlinən bir haldır və isti havalarda, yaz-yay aylarında daha çox təsadüf edilir. Zəhərlənmələrə mikroorqanizmlər, onların toksinləri və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida qəbulu səbəb ola bilər. Son illərin statistik rəqəmlərinə əsasən, qida zəhərlənmələrinin 75 %-i məişət zəminində baş verir. Qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün evdə qida hazırlayarkən tövsiyə olunan gigiyena qaydalarına əməl etmək lazımdır: