Bakıda “Azərbaycanda qida nəzarəti sisteminin qiymətləndirilməsi aləti” üzrə tədbir öz işinə başlayıb
4 Aprel 2024 15:49
Bu gün Bakıda “Azərbaycanda qida nəzarəti sisteminin qiymətləndirilməsi aləti” konsepsiyası üzrə tədbir işə başlayıb. Tədbir Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) dəstəyi ilə keçirilir.
İki gün davam edəcək tədbirdə Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin, Milli Məclisinin, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin, Agentliyin tabeliyində Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ), Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin (KTN) Səhiyyə Nazirliyinin (SN), Dövlət Gömrük Komitəsinin (DGK), Tibbi Ərazi Bölmələrini İdarəetmə Birliyinin (TƏBİB), FAO-nun, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST), Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Uşaq Fondunun (UNICEF) və digər qurumların nümayəndələrinin iştirakı nəzərdə tutulur.
Tədbir çərçivəsində bu gün FAO və ÜST-nin alətindən istifadə etməklə qida nəzarəti sisteminin qiymətləndirilməsinin nəticələri üzrə texniki görüş keçirilir. Görüşdə qida nəzarəti sistemi üzrə prioritet sahələr və strateji tədbirlər müəyyənləşdirilir.
Bugünkü tədbiri giriş sözü ilə açan AQTA-nın sədr müavini Balarəhim Quliyev bildirib ki, “Qida nəzarəti sisteminin qiymətləndirilməsi aləti” adlı layihə Agentlik tərəfindən FAO-nun dəstəyi əsasında KTN, SN, DGK və TƏBİB-in iştirakı ilə regionda ilk dəfə ölkəmizdə reallaşdırılıb. Layihənin əsas məqsədi vahid və obyektiv formada ölkənin qida nəzarəti sisteminin effektivliyini qiymətləndirməkdir. Qiymətləndirmə prosesi rəsmi olaraq 2022-ci ilin iyununda təlim seminarı ilə başlayıb. AQTA və digər aidiyyəti qurumların əlaqələndirici şəxsləri FAO-nun qiymətləndirmə qrupu ilə sıx əməkdaşlıq edərək məlumatları toplayıblar. Təqdim olunan məlumatları təsdiqləmək üçün qiymətləndirmə qrupu tərəfindən 2023-cü ildə iki qiymətləndirmə missiyası həyata keçirilib. Həmçinin qeyd edilib ki, qiymətləndirmə milli qida nəzarəti sistemləri üçün Kodeks prinsipləri və təlimatlarına əsaslanır. Qiymətləndirmə aləti isə milli qida nəzarəti sistemini yalnız “klassik” sistem dinamikası üzrə deyil, həm də onun prosesləri daxilində baş verən qarşılıqlı əlaqələr və təkmilləşmə qabiliyyətinə görə təhlil etmək məqsədi daşıyır. Bu da milli qida nəzarəti sisteminin yalnız standart funksionallığını deyil, həm də sistemin daxilindəki təkmilləşmə, yeniliklər və proseslərdəki dəyişiklikləri qiymətləndirməyə imkan verir.
Görüşdə çıxış edən FAO-nun ölkəmizdəki nümayəndəsinin müavini Bariz Mehdiyev diqqətə çatdırıb ki, qiymətləndirmə nəticəsində respublikamızdakı mövcud qida təhlükəsizliyi sistemi üzrə FAO-nun və ÜST-nin müəyyənləşdirdiyi ideal sistemlərin 25 səriştəsinin (kompetensiya) nəzərə alındığı və işlək olduğu aşkarlanıb. Bu isə mövcud qida təhlükəsizliyi sisteminin beynəlxalq təşkilatlar tərəfindən müəyyən edilmiş standart və tələblərlə uyğunluğunu göstərir. Eyni zamanda vurğulanıb ki, layihəyə cəlb olunan beynəlxalq ekspertlər qiymətləndirmə prosesində əldə edilən nəticələrdən çıxış edərək ölkəmizdə qida təhlükəsizliyi sistemində böyük nailiyyətlərin əldə olunduğunu bildiriblər.
Tədbirdə daha sonra AQTA və FAO-nun nümayəndələri təqdimatlarla çıxış edib, sessiyalar, sual-cavab panelləri təşkil olunub, müzakirələr aparılıb, qida nəzarəti sistemi üzrə prioritet sahələr və strateji tədbirlər müəyyənləşdirilib.
Tədbir sabah FAO və ÜST alətindən istifadə etməklə qida nəzarəti sisteminin qiymətləndirilməsinin nəticələri üzrə görüşlə davam edəcək.
Oxşar xəbərlər

Qoşqar Təhməzli qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarları qəbul edəcək
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sədri Qoşqar Təhməzlinin növbəti vətəndaş qəbulu Agentliyin inzibati binasında mayın 1-i saat 14:00-da keçiriləcək. Qida zəncirinin bütün mərhələlərində fəaliyyət göstərən sahibkarlar, o cümlədən qida məhsullarının istehsalı, emalı, idxal-ixracı, daşınması, satışı və sair sahələrdə çalışan şəxslər onları narahat edən məsələlərlə bağlı Agentlik sədri ilə görüşə bilərlər. Görüşdə iştirak etmək istəyən şəxslər ad, soyad, fəaliyyət sahəsi, müraciətin məzmunu və telefon nömrələrini göstərərək info@afsa.gov.az elektron poçtu vasitəsilə müraciət etməklə və ya (+994 50) 515 51 87 nömrəsinə zəng etməklə, həmçinin vatsap üzərindən əlaqə saxlamaqla qəbula yazıla bilərlər.

Qoşqar Təhməzli Ağsuda vətəndaşları qəbul edib
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sədri Qoşqar Təhməzli aprelin 25-i Ağsuda Ağsu, İsmayıllı, Qobustan, Şamaxı rayonlarından olan vətəndaşları qəbul edib. Qəbuldan öncə Ümummilli Lider Heydər Əliyevin abidəsi ziyarət edilib, önünə gül dəstələri düzülüb, xatirəsi ehtiramla yad edilib. Qəbulda vətəndaşların müraciətləri diqqətlə dinlənilib, bir qismi yerində öz həllini tapıb, qaldırılan bəzi məsələlər araşdırılması üçün nəzarətə götürülüb. Qida sahəsində işlə təmin olunmaq istəyən müvafiq ixtisaslara yiyələnmiş vətəndaşların müraciətlərinə də baxılıb. Agentliyin fəaliyyət dairəsinə aid olmayan müraciətlər isə müvafiq qurumlara çatdırılmaq üçün qeydiyyata alınıb.

Göygöldə "Dost" kafesində normativ tələblərin pozulduğu müəyyən edilib
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları Göygöl rayonu, Balçılı kəndində fəaliyyət göstərən “Dost” kafesində yoxlama keçirib. Baxış zamanı ictimai iaşə obyektində sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin normativ tələblərə cavab vermədiyi, soyuducuda mal qonşuluğu prinsipinin pozulduğu və etiketlənməsi aparılmayan qida məhsulları aşkarlanıb. Emal sahəsində ayrıca yuma çanaqlarının təşkil edilmədiyi, havalandırma sisteminin təchiz edilmədiyi, döşəmə və divar səthlərinin təmirsiz olduğu, qida ilə təmasda olan işçilərin tibbi müayinədən keçmədiyi və gigiyenik təlimlərə cəlb olunmadığı, müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb. Faktla bağlı sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilib, nöqsanlar aradan qaldırılanadək iaşə obyektinin dönər hazırlanma sahəsində işlərin və xidmətlərin görülməsinə məhdudiyyət tətbiq olunub və icrası məcburi göstərişlər verilib.