Ev şəraitində qida məhsullarının saxlanma qaydasına düzgün şəkildə əməl olunmalıdır
22 İyul 2024 11:34
![Ev şəraitində qida məhsullarının saxlanma qaydasına düzgün şəkildə əməl olunmalıdır](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/9346/whatsapp-image-2024-07-22-at-121007.jpg)
Qida zəhərlənməsi mikroorqanizmlər, onların toksinləri və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qidaların istehlakı nəticəsində baş verir. Qida məhsullarının saxlanması zamanı müvafiq qaydalara əməl olunmadıqda çirklənmə baş verə bilər. Çarpaz çirklənmə qida zəhərlənməsinin ən çox yayılmış səbəblərindən biridir. Qida məhsullarına müxtəlif çirkləndiricilərin sirayət etməsi ilkin istehsaldan istehlakçıya çatdırılana qədər qida zəncirinin müxtəlif mərhələlərində baş verə bilər. Mikroorqanizmlər qida məhsullarında 5°C - 60°C temperatur aralığında çoxalıb yayıldığından bu interval “təhlükəli zona” adlandırılır. Yay aylarında temperaturun yüksək olması səbəbindən mikroorqanizmlərin yayılmasına daha əlverişli şərait yaranır. Belə məhsullara ilk növbədə tez xarab olan ət və ət məhsulları, süd və süd məhsulları, kremli - qənnadı məmulatlar və digər qidalar aid edilir. Hazır qida məhsullarının saxlanması zamanı sanitar-gigiyenik tələblərin pozulması bu mikroorqanizmlərin intensiv inkişafı və qida zəhərlənmələrinin baş verməsi üçün əlverişli şərait yaradır.
Qidadan zəhərlənmə təhlükəsini aradan qaldırmaq üçün evdə qidaların saxlanılması zamanı müəyyən qaydalara əməl edilməlidir. Heyvan mənşəli qidalar, xüsusilə balıq məhsullarının bişirilməsi və saxlanılması prosesində müvafiq temperatur rejimi gözlənilməlidir. Qidaların soyuq mühitdə soyuducularda saxlanması, üstünlük verilən praktiki və düzgün saxlama üsuludur. Soyuducunun temperaturunu 1 - 4°C arasında saxlamaq məsləhət görülür. Hazır və çiy qidaların ayrı-ayrı rəflərdə saxlanması çirklənmənin qarşısını alır. Eyni zamanda, soyuducunun içindəki havanın asanlıqla sirkulyasiya etməsi üçün rəflərin çox dolu olmamasına diqqət yetirilməlidir. Hazır yeməkləri soyuducudan kənarda iki saatdan artıq saxlamaq tövsiyə olunmur. Eyni zamanda temperatur və rütubət nəzərə alınmalıdır. Qidalar bişdikdən sonra yalnız bir dəfə qızdırıla və ya dondurula bilər.
Oxşar xəbərlər
![Qanunsuz heyvan kəsiminin qarşısının alınması istiqamətində tədbirlər davam etdirilir](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9352/whatsapp-image-2024-07-24-at-170111.jpg)
Qanunsuz heyvan kəsiminin qarşısının alınması istiqamətində tədbirlər davam etdirilir
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə heyvan kəsiminin normativ tələblərə uyğunlaşdırılması, müasir kəsim məntəqələrinin təşkil olunması və qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyətinin qarşısının alınması istiqamətində nəzarət tədbirlərini davam etdirir.
![Ticarət şəbəkələrində satışda olan dondurmalarla bağlı nəzarət tədbirləri davam edir](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9344/1.jpg)
Ticarət şəbəkələrində satışda olan dondurmalarla bağlı nəzarət tədbirləri davam edir
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Bakı şəhəri daxil olmaqla, respublikanın bütün regionlarında ticarət şəbəkələrində satışda olan dondurmaların keyfiyyət və təhlükəsizlik göstəricilərinin normativ sənədlərin tələblərinə uyğunluğunun müəyyən edilməsi məqsədilə monitorinqləri davam etdirir.
![Bakıda fəaliyyət göstərən süd məhsullarının emalı müəssisəsində istehlaka yararsız məhsullar aşkarlanıb](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9343/whatsapp-image-2024-07-18-at-151942.jpg)
Bakıda fəaliyyət göstərən süd məhsullarının emalı müəssisəsində istehlaka yararsız məhsullar aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları Bakı şəhəri, Sabunçu rayonu, Zabrat qəsəbəsi, 18 Oktyabr küçəsi 37 ünvanında fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Cəfərov Əli Telman oğluna məxsus süd məhsullarının emalı müəssisəsində plandankənar yoxlama keçirib.
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı zamanı riayət edilməsi vacib tələblər](https://img.youtube.com/vi/TUM1wv6QTHY/hqdefault.jpg)