Kodeks Alimentariusun 60 illiyinə həsr olunan xususi jurnal nəşr olunub
4 Dekabr 2023 11:30
![Kodeks Alimentariusun 60 illiyinə həsr olunan xususi jurnal nəşr olunub](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/8011/whatsapp-image-2023-12-04-at-111949-1-2.jpg)
![Kodeks Alimentariusun 60 illiyinə həsr olunan xususi jurnal nəşr olunub](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/8011/whatsapp-image-2023-12-04-at-111949.jpg)
![Kodeks Alimentariusun 60 illiyinə həsr olunan xususi jurnal nəşr olunub](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/8011/whatsapp-image-2023-12-04-at-111949-1-2.jpg)
![Kodeks Alimentariusun 60 illiyinə həsr olunan xususi jurnal nəşr olunub](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/8011/whatsapp-image-2023-12-04-at-111949.jpg)
Kodeks Alimentarius Komissiyasının fəaliyyətə başlamasının 60 illiyinə həsr olunmuş xüsusi jurnal nəşr olunub. Nəşrdə ötən aylarda Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin 5 və Kodeksin isə 60 illiyinə həsr olunan “Qida standartları həyatları xilas edir” mövzusunda Bakıda keçirilmiş tədbir haqqında da məlumata yer verilib. Həmçinin Agentliyin Qida təhlükəsizliyi şöbəsinin müdiri – Kodeks Alimentariusun Azərbaycan üzrə Milli Əlaqələndiricisi Ramazan Nəbiyevin “Kodeks Əlaqələndiricisinin bir günü” mövzusunda məqaləsi dərc edilib. Məqalədə R. Nəbiyev Kodeks tərəfindən qəbul olunan qida standartaları və tələbləri ilə bağlı məlumatların ölkəmizdəki maraqlı tərəflərlə bölüşülməsi, həmçinin müvafiq sənədlərin yerli qanunvericiliyə uyğunlaşdırılması məsələlərinin iş prinsipi haqqında məlumat verib. Qeyd olunub ki, emal, istehsal və ixracla məşğul olan yerli sahibkarlıq subyektlərinin beynəlxalq tələb və standartlara cavab verməsi istiqamətində təkmilləşdirmə işləri və təşviq kampaniyaları icra olunur.
Qeyd edək ki, cari ilin 14-15 sentyabr tarixlərində Bakıda “Dayanıqlı və yüksək səviyyədə təşkil olunmuş Milli Kodeks Sisteminin yaradılması üçün Azərbaycan Respublikasına dəstək” layihəsi çərçivəsində Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı, Kodeks Alimentarius Komissiyası və AQTA-nın birgə təşkilatçılığı ilə “Qida standartları həyatları xilas edir” mövzusunda Agentliyin 5 illiyinə və Kodeksin 60 illiyinə həsr olunmuş tədbir keçirilmişdi.
Oxşar xəbərlər
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9365/whatsapp-image-2024-07-26-at-181412-1.jpg)
Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunda bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektlərinin rəhbərləri və digər məsul şəxslərinin iştirakı ilə görüş keçirilib.
![Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9363/woah.jpg)
Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatından daxil olan məlumatlar əsasında dünyadakı epizootik vəziyyətə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər həyata keçirir.
![Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9358/whatsapp-image-2024-07-26-at-120911.jpg)
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
Qida zəhərlənmələri bütün dünyada tez-tez rast gəlinən bir haldır və isti havalarda, yaz-yay aylarında daha çox təsadüf edilir. Zəhərlənmələrə mikroorqanizmlər, onların toksinləri və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida qəbulu səbəb ola bilər. Son illərin statistik rəqəmlərinə əsasən, qida zəhərlənmələrinin 75 %-i məişət zəminində baş verir. Qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün evdə qida hazırlayarkən tövsiyə olunan gigiyena qaydalarına əməl etmək lazımdır:
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı zamanı riayət edilməsi vacib tələblər](https://img.youtube.com/vi/TUM1wv6QTHY/hqdefault.jpg)