Latviyalı mütəxəssislər Lənkəran Regional Sınaq Laboratoriyasında təlim keçiblər
8 Fevral 2022 16:39






Latviyanın BIOR laboratoriyasının mütəxəssisləri Vadims Bartkeviçs və İveta Puqayeva “Azərbaycanda sanitar və fitosanitar tədbirlərin gücləndirilməsi” üzrə Tvinninq layihəsi çərçivəsində Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) Lənkəran Regional Sınaq Laboratoriyasında olublar.
Missiya çərçivəsində Lənkəran Regional Sınaq Laboratoriyasının mütəxəssisləri üçün Qaz xromatoqrafiyası-kütlə spektrometriyası (GC/MS) cihazının proqram təminatı üzrə təlim həyata keçirilib, cihazın xüsusiyyəti və imkanları barədə ətraflı məlumat verilib. Bildirilib ki, Qaz xromatoqrafiyası-kütlə spektrometriyası sınaq nümunəsi daxilində müxtəlif maddələri müəyyən etmək üçün qaz xromatoqrafiyası və kütlə spektrometriyasının xüsusiyyətlərini birləşdirən analitik üsuldur. Bu cihaz mürəkkəb kimyəvi qarışıqları molekulyar səviyyədə ayırır və komponentləri ayrı-ayrılıqda müəyyən edir.
Həmçinin Qaz xromatoqrafiyası-kütlə spektrometriyası (GC/MS) cihazında qida məhsullarında pestisidlərin qalıq miqdarının təyini üzrə müayinələrin aparılması üçün nümunə hazırlığı əyani şəkildə göstərilib və qarşılıqlı təcrübə mübadiləsi aparılıb. Diqqətə çatdırılıb ki, bu cihaz qida məhsullarının təhlükəsizlik göstəriciləri üzrə laborator müayinələri yüksək keyfiyyət və dəqiqliklə, eləcə də qısa müddətdə icra etməyə imkan yaradır.
Latviyalı qonaqlar Lənkəran Regional Sınaq Laboratoriyasının mütəxəssisləri ilə pestisidlərin qalıq miqdarının və təhlükəli cəhətlərinin təyin edilməsi ilə bağlı öz təcrübəsini bölüşüb, bu istiqamətdə geniş fikir mübadiləsi aparıblar.
Oxşar xəbərlər

“Vətən” restoranında istehlaka yararsız məhsullar aşkarlandı
Nəsimi rayonu, Tbilisi prospekti 58 ünvanında fəaliyyət göstərən “ATJ” MMC-yə məxsus “Vətən” restoranında AQTA əməkdaşları tərəfindən aparılan yoxlama zamanı emal sahəsində sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik tələblərin pozulduğu, temperatur rejiminə əməl edilmədiyi məlum olub. Həmçinin iaşə obyektində baytarlıq sənədi olmayan heyvan mənşəli məhsulların və yararlılıq müddəti bitmiş kolbasa məhsullarının istehlaka təqdim edildiyi aşkarlanıb. Emal edilmiş məhsullardan və ətlərdən nümunə götürülərək laborator müayinələrə cəlb olunub. Faktla bağlı obyektin anbarı və çörək emalı sahəsinin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb, sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilib.

Qanunsuz heyvan kəsiminin qarşısının alınması istiqamətində tədbirlər davam etdirilir
Ölkədə heyvan kəsiminin normativ tələblərə uyğunlaşdırılması, müasir kəsim məntəqələrinin təşkil olunması və qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyətinin qarşısının alınması istiqamətində 2025-ci il 3-7 mart tarixlərində Agentliyin əməkdaşları tərəfindən aparılan monitorinqlər zamanı Bakı şəhəri və Lənkəran, Ağdaş, Şəki, Zaqatala rayonlarında fəaliyyət göstərən 23 heyvan kəsimi və ət satışı məntəqəsində bir sıra nöqsanlar aşkar olunub. Aşkarlanmış uyğunsuzluqlarla əlaqədar inzibati tədbir görülüb. Baytarlıq-sanitariya ekspertizası aparılmadan heyvan kəsimi və ət satışı fəaliyyəti ilə məşğul olan və barələrində inzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmiş məntəqələr aşağıdakılardır:

“Otdıx” restoranında nöqsanlar aşkarlandı
Xətai rayonu, H.Salmani küçəsi 7 ünvanında fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Hacıyev Rza Rasim oğluna məxsus “Otdıx” restoranında AQTA əməkdaşları tərəfindən yoxlama keçirilib. Baxış zamanı iaşə müəssisəsinin mətbəx hissəsində havalandırma sisteminin mövcud olmadığı, sanitar-gigiyenik tələblərin pozulduğu, məhsulların saxlanması zamanı temperatur rejiminə əməl edilmədiyi, həmçinin istehlaka təqdim edilən heyvan mənşəli məhsulların (quş əti və balıqlar) müvafiq icazə sənədlərinin olmadığı, çalışan işçilərin tibbi müayinədən və gigiyenik təlimlərdən keçirilmədiyi müəyyən edilib. Emal edilmiş məhsullardan və ətlərdən nümunələr götürülərək laborator müayinələrə cəlb olunub. Faktla bağlı sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilməklə qanunvericiliyə uyğun zəruri tədbirlər görülüb. Araşdırmalar davam etdirilir.
