Ötən il və cari il ərzində plantain məhsulunun ölkəmizə gətirilməsi ilə bağlı müraciət daxil olmayıb
9 Aprel 2024 17:04
![Ötən il və cari il ərzində plantain məhsulunun ölkəmizə gətirilməsi ilə bağlı müraciət daxil olmayıb](https://afsa.gov.az/resized/resize649/center/pages/8848/1708950905-img-3998.jpg)
Banan və plantain daha çox tropik ölkələrdə yetişdirilən dadına və qida dəyərinə görə əhəmiyyətli meyvələrdəndir. Sözügedən meyvələrə müqayisəli şəkildə yaxından nəzər salaq.
Plantain və banan arasındakı əsas oxşarlıq onların xarici görünüşü – rəngləri (sarı və ya yaşıl olmaları) ilə bağlıdır. Bundan əlavə, həm plantain, həm də banan maqnezium və C vitamini ilə zəngindir. Hər iki meyvə lif baxımından da zəngin olduğundan, doyurucu xüsusiyyətə malikdir. Enerji artırıcı meyvə kimi, xüsusilə iştahasızlıq halında, bədənin enerjisinin artması üçün bu meyvələrdən istifadə oluna bilər. Tərkibində kalium olduğuna görə ürəyə, az miqdarda duz olduğuna görə isə qan təzyiqinin tənzimlənməsinə yaxşı təsir edir. Lakin bu məhsulların normadan artıq qəbulu qəbizliyə gətirib çıxa bilər.
Bəs bir-birinə çox bənzəyən bu iki meyvənin fərqi nədədir?
Banan meyvələri qövsvari formadadır, yetişməmiş yığılır və yetişdikcə həm şirinləşir, həm də qabığı asanlıqla soyulur. Banan bitkisinin sarı rəngli meyvələri daha çox yayılsa da, qırmızı, çəhrayı, hətta bənövşəyi rəngdə növləri də mövcuddur.
Plantain isə daha düz formada olub, meyvələri ölçücə banandan daha böyükdür, qalın qabığa və yüksək miqdarda nişastaya malikdir. Belə ki, plantain banandan daha çox nişastalıdır və şirinliyi daha azdır. Plantain yetişməmiş halda bişirilərək (qızardılaraq), həmçinin yetişmiş halda bişirilmədən istehlak edilə bilər. Bundan əlavə, plantaini şirin, o cümlədən duzlu, qızardılmış yeməklərdə tərəvəz kimi də istifadə etmək olar.
Qeyd edilən xüsusiyyətlər nəzərə alınaraq, istehlakçı banan və plantainin oxşar və fərqli cəhətlərinə diqqət yetirərsə, lazım olan məhsulu düzgün seçər. İstehlakçı həm banandan, həm də plantaindən rahatlıqla istifadə edə bilər, çünki hər iki məhsul insan sağlamlığı üçün heç bir risk təşkil etmir.
Qeyd edək ki, Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən idxal olunan bütün qida məhsullarına nəzarət həyata keçirilir, ötən il və cari il ərzində plantain məhsulunun ölkəmizə gətirilməsi ilə bağlı Agentliyə heç bir müraciət daxil olmayıb.
Oxşar xəbərlər
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9365/whatsapp-image-2024-07-26-at-181412-1.jpg)
Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlar AQTİ-də olub
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunda bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektlərinin rəhbərləri və digər məsul şəxslərinin iştirakı ilə görüş keçirilib.
![Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9363/woah.jpg)
Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatından daxil olan məlumatlar əsasında dünyadakı epizootik vəziyyətə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər həyata keçirir.
![Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!](https://afsa.gov.az/resized/resize224/center/pages/9358/whatsapp-image-2024-07-26-at-120911.jpg)
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
Qida zəhərlənmələri bütün dünyada tez-tez rast gəlinən bir haldır və isti havalarda, yaz-yay aylarında daha çox təsadüf edilir. Zəhərlənmələrə mikroorqanizmlər, onların toksinləri və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida qəbulu səbəb ola bilər. Son illərin statistik rəqəmlərinə əsasən, qida zəhərlənmələrinin 75 %-i məişət zəminində baş verir. Qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün evdə qida hazırlayarkən tövsiyə olunan gigiyena qaydalarına əməl etmək lazımdır:
![Bioloji aktiv qida məhsullarının idxalı zamanı riayət edilməsi vacib tələblər](https://img.youtube.com/vi/TUM1wv6QTHY/hqdefault.jpg)