Qanunsuz heyvan kəsiminin qarşısının alınması istiqamətində tədbirlər davam etdirilir
20 İyun 2024 14:36
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə heyvan kəsiminin normativ tələblərə uyğunlaşdırılması, müasir kəsim məntəqələrinin təşkil olunması və qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyətinin qarşısının alınması istiqamətində nəzarət tədbirlərini davam etdirir.
2024-cü il 10-14 iyun tarixlərində Agentlik əməkdaşları tərəfindən aparılan monitorinqlər zamanı Bakı, Şirvan şəhərləri və Abşeron, Lənkəran, Masallı, Göyçay, Tərtər rayonlarında fəaliyyət göstərən 49 heyvan kəsimi və ət satışı məntəqəsində bir sıra nöqsanlar aşkar olunub. Aşkarlanmış uyğunsuzluqlarla əlaqədar inzibati tədbir görülüb.
Baytarlıq-sanitariya ekspertizası aparılmadan heyvan kəsimi və ət satışı fəaliyyəti ilə məşğul olan və barələrində inzibati xəta haqqında protokol tərtib edilmiş məntəqələr aşağıdakılardır:
№ |
Sahibkarlıq subyekti |
Ünvan |
Görülən tədbir |
Bakı şəhəri üzrə |
|||
1. |
Hüseynzadə Cəlil Sərastan oğlu |
Xətai rayonu, M. Rüstəmov küçəsi 14 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
2. |
Mirzəyev Xanoğlan Baloğlan oğlu |
Xətai rayonu, M. Rüstəmov küçəsi 15 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
3. |
Hümbətov Səbuhi Məmməd oğlu |
Xətai rayonu, S.Ə.Şirvani küçəsi 9 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
4. |
Kərimov İmran Kərəm oğlu |
Xətai rayonu, M.Hadi küçəsi 44A |
İnzibati protokol tərtib edilib |
5. |
Hüseynov Samit Zahid oğlu |
Xətai rayonu, M.Hadi küçəsi 13 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
6. |
Fərzalıyev Vidadi Nadir oğlu |
Xətai rayonu, M.Hadi küçəsi 1 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
7. |
İsaqzadə Nicat Şaiq oğlu |
Xətai rayonu, NZS qəsəbəsi, K.Əfkari küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
8. |
Gülgəzov Sahib Novruz oğlu |
Xətai rayonu, NZS qəsəbəsi, R.Bağırov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
9. |
Zeynalov Həsən Rafət oğlu |
Xətai rayonu, NZS qəsəbəsi, R.Bağırov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
10. |
Rəhimli Məhəmmədəli Bəkir oğlu |
Xətai rayonu, NZS qəsəbəsi, R.Bağırov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
11. |
Həsənov Faiq Vəliş oğlu |
Xətai rayon, İ.İsmayılov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
12. |
İmaməliyev Elmar Ağamalı oğlu |
Xətai rayonu, G. Mehmandarov küçəsi 74 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
13. |
Şıxəliyev Hikmət Fuad oğlu |
Xətai rayonu, G.Şıxlinski küçəsi 39A |
İnzibati protokol tərtib edilib |
14. |
İbrahimov Namiq Kamal oğlu |
Xətai rayonu, G.Şıxlinski küçəsi 36 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
15. |
Məmmədov Etiram Hacıməmməd oğlu |
Xəzər rayonu, Babək prospekti 64 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
16. |
Əhmədzadə Sahil Qədir oğlu |
Binəqədi rayonu, A.Kunanbəyov küçəsi 72 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
17. |
Fərzəliyev Zaur Səfərəli oğlu |
Binəqədi rayonu, A.Kunanbəyov küçəsi 72 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
18. |
Qasımov Kamil Musa oğlu |
Binəqədi rayonu, S.S.Axundov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
19. |
Vəlixanov Cahid Ramil oğlu |
Binəqədi rayonu, 8-ci mkr, Ə.Naxçıvani küçəsi 15 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
20. |
Mustafayev Babək İslam oğlu |
Binəqədi rayonu, Ə.Naxçıvani küçəsi 8 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
21. |
Məmmədov Elnur Nazim oğlu |
Binəqədi rayonu, A.Kunanbəyov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
22. |
Həsənov Neymət Xudaverdi oğlu |
Binəqədi rayonu, N.Nərimanov küçəsi 81 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
23. |
Məmmədov Mirzə Süleyman oğlu |
Yasamal rayonu, M.Xiyabani küçəsi 95 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
24. |
Tapdıqlı Elməddin Səfadar oğlu |
Yasamal rayonu, M.Xiyabani küçəsi 189 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
25. |
Heydərov Şahin Baba oğlu |
Yasamal rayonu, M.Xiyabani küçəsi 32 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
26. |
Cümşüdzadə Teymur Məhəmmədəli oğlu |
Yasamal rayonu, D.Bünyadzadə küçəsi 29 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
27. |
Qarayev Laçın Fikrət oğlu |
Yasamal rayonu, D.Bünyadzadə küçəsi 332Q |
İnzibati protokol tərtib edilib |
28. |
Hüseyinov Tural Bədəl oğlu |
Yasamal rayonu, M.Xiyabani küçəsi 132 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
29. |
Səfərov Sənan Abdulla oğlu |
Yasamal rayonu, M.Xiyabani küçəsi 123 |
İnzibati protokol tərtib edilib |
30. |
Səmədov Etibar Eldar oğlu |
Yasamal rayonu, A.M.Şərifzadə küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
31. |
Soltanov Elsevər Əlipaşa oğlu |
Yasamal rayonu, 2-ci Alatava küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
32. |
Nəsibov Ramiz Məhəmməd oğlu |
Yasamal rayonu, 2-ci Alatava küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
33. |
Axundov İlqar Ağarəfi oğlu |
Sabunçu rayonu, Maştağa qəsəbəsi, M.Şəfi küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
34. |
Qədirov Niyaməddin Möhlət oğlu |
Sabunçu rayon, H.Heybətov küçəsi, |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Şirvan şəhəri üzrə |
|||
35. |
Şükürov Elmir İlham oğlu |
Xəqani küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
36. |
Eminov Novruz Fazil oğlu |
Xəqani küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Abşeron rayonu üzrə |
|||
37. |
Nağıyev Zaur İsa oğlu |
Abşeron rayonu, Saray qəsəbəsi, Koroğlu küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
38. |
Atakışiyev Yaşar Əli oğlu |
Abşeron rayonu, Masazır kəndi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
39. |
Qədimzadə Ceyhun Rövşən oğlu |
Abşeron rayonu, Masazır kəndi, Ə. Vahid küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Lənkəran rayonu üzrə |
|||
40. |
Şəfizadə Aqşin Xanoğlan oğlu |
Siyablı kəndi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
41. |
Əliyev Nəriman Vahab oğlu |
Şovu kəndi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
42. |
Əliyev Elşən İsa oğlu |
Vilvan kəndi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Masallı rayonu üzrə |
|||
43. |
Əkbərov Orxan Qəhrəman oğlu |
Yeddioymaq kəndi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
44. |
Bayramov Abduləli Qurbanəli oğlu |
Yeddioymaq kəndi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Göyçay rayonu üzrə |
|||
45. |
Ağayev İqbal Azər oğlu |
Göyçay şəhəri, N.Həbibi küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
46. |
İsgəndərov Elçin Şaiq oğlu |
Göyçay şəhəri, N.Həbibi küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
47. |
Nəcəbov Valeh Mirzəqulu oğlu |
Göyçay şəhəri, N.Nərmanov küçəsi |
İnzibati protokol tərtib edilib |
48. |
Quluyev Aqil Elxan oğlu |
Göyçay şəhəri, H.Əliyev prospekti |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Tərtər rayonu üzrə |
|||
49. |
Allahverdiyev Elman Nizami oğlu |
H.Əliyev prospekti |
İnzibati protokol tərtib edilib |
Oxşar xəbərlər
Kütləvi qidalanmanın həyata keçirildiyi obyektlərə nəzarət gücləndirilib
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) şadlıq saraylarının, mərasim evlərinin və insanların kütləvi qidalanmasının həyata keçirildiyi digər qida obyektlərinin sahiblərinə müraciət edib. Bildirilir ki, aparılan nəzarət tədbirləri zamanı bir çox hallarda ziyafətlərdə ilkin və dövri tibbi müayinədən keçməmiş təsadüfi şəxslərin xidmət göstərdiyi məlum olur. Belə şəxslərin birbaşa, yaxud dolayısı ilə qida ilə təmasda olması isə insanlarda kütləvi mədə-bağırsaq pozuntuları ilə müşahidə edilən halların baş verməsinə və zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Eyni zamanda bir çox hallarda, xüsusilə də regionlarda qidaların ev şəraitində hazırlanaraq şadlıq saraylarına, mərasim evlərinə və digər belə yerlərə gətirildiyi müşahidə edilir. Qida məhsullarının sanitar-gigiyenik norma və qaydalara uyğun olmayan şəraitdə, texnoloji ardıcıllıq gözlənilmədən, çarpaz çirklənməyə şərait yaratmaqla hazırlanması, həmçinin hazır qidaların isti və soyuq zəncir gözlənilmədən antisanitar şəraitdə şəxsi nəqliyyat vasitələri ilə tədbir məkanına daşınması isə qanunvericiliyin tələblərinin pozulması ilə yanaşı, insan həyat və sağlamlığına ciddi təhlükə yarada bilər. Agentlik bəyan edir ki, sadalanan hallar yolverilməzdir. Qeyd olunan hallarda baş verə biləcək hər hansı xoşagəlməz hadisəyə görə obyekt sahibləri birbaşa məsuliyyət daşıyır. Eyni zamanda bildirilir ki, sözügedən sahədəki mövcud vəziyyətin qiymətləndirilməsi, zəhərlənmə və qida mənşəli xəstəliklərin baş verməsi riskinin azaldılması məqsədilə AQTA əhalinin kütləvi qidalandığı məkanlarda, o cümlədən şadlıq saraylarında nəzarət tədbirlərini gücləndirib. Tədbirlər zamanı qanunvericiliyin tələblərinə zidd faktlar aşkarlandığı təqdirdə, obyekt və onların rəhbərləri barədə zəruri tədbirlər görüləcək. Qeyd edək ki, “Qida təhlükəsizliyi haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanununa və Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin müvafiq Qərarı ilə təsdiq olunmuş “Azərbaycan Respublikasında ticarət, ictimai iaşə, məişət və digər növ xidmət Qaydaları”na əsasən, qida subyektlərində çalışan və qida məhsulları ilə bilavasitə təmasda olan əməkdaşlar müvafiq qaydada ilkin və dövri tibbi müayinədən keçməli, gigiyenik təlimlərə cəlb olunmalı, fəaliyyətləri zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinə və şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməlidirlər. Həmçinin ictimai iaşə xidmətinin təşkili zamanı qanunvericiliklə müəyyən olunmuş sanitariya qaydalarının və gigiyenik normativlərin tələblərinə ciddi riayət edilməlidir.
HACCP sisteminin tətbiqi daxili və xarici bazarlarda rəqabət üstünlüyü yaradır
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutu (AQTİ) ölkədə qida təhlükəsizliyinin inkişafı və beynəlxalq standartların geniş tətbiqi üçün tədbirləri davam etdirir. Bu istiqamətdə AQTİ qida istehsalı və emalı sektorunda fəaliyyət göstərən müəssisələr üçün beynəlxalq səviyyədə tanınmış Təhlükə Analizi və Kritik Nəzarət Nöqtələri (HACCP) prinsiplərinə əsaslanan qiymətləndirmə xidmətini təklif edir. HACCP sistemləri müəssisələrin istehsal prosesində potensial təhlükələri müəyyən etməsinə, kritik nöqtələri nəzarət altında saxlamasına və riskləri minimuma endirməsinə imkan yaradır. AQTİ-nin təklif etdiyi HACCP sistemi üzrə qiymətləndirmə xidməti bir neçə mərhələni əhatə edir: • HACCP prinsiplərinin mövcud vəziyyətə uyğunluğunu müəyyən etmək üçün ilkin qiymətləndirmə aparılır; • Qida məhsullarının emalındakı risklər təhlil edilirək qiymətləndirilir və risklərin idarə olunması üçün təkliflər verilir; • HACCP sisteminin beynəlxalq və ya milli standartlara uyğunluğu ilə bağlı sənədlər və prosedurlar yoxlanılır; • HACCP sisteminin davamlılığını təmin etmək üçün müəssisəyə dəstək göstərilir; • Müəssisə əməkdaşları arasında yeni texnologiyalar, qaydalar və standartlarla bağlı məlumatlandırma aparılır. Bu mərhələlər, HACCP sisteminin effektiv şəkildə qurulması və müəssisənin qida təhlükəsizliyi sahəsində beynəlxalq standartlara uyğun fəaliyyət göstərməsini təmin edir. İnstitut, HACCP sistemlərinin tətbiqi zamanı müəssisələrə tələb olunan sənədlərin hazırlanmasında, personalın təlimatlandırılmasında və proseslərin optimallaşdırılmasında dəstək göstərir. AQTİ mütəxəssisləri bu proseslərin hər birində müəssisələrə dəstək göstərərək onların istehlakçılara keyfiyyətli və təhlükəsiz qida məhsulları təqdim etməsinə şərait yaradır. Qiymətləndirmə xidməti vasitəsilə müəssisələr istehsal prosesində qida təhlükəsizliyini təmin etməklə yanaşı, ixrac potensiallarını artırmaq üçün yeni imkanlar əldə edir, həm daxili, həm də xarici bazarlarda rəqabət üstünlüyü qazanırlar. Qanunvericiliyə əsasən, sahibkarlıq subyektləri HACCP-a əsaslanan prosedurları tətbiq etməli və qida təhlükəsizliyinə daxili nəzarət sisteminə malik olmalıdır. Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən aparılan planlı yoxlamalar zamanı müəssisədə HACCP sisteminin tətbiqi vəziyyəti yoxlanılır, aşkar edilmiş uyğunsuzluqların aradan qaldırılması ilə bağlı icrası məcburi göstərişlər verilir. Sahibkarlar AQTİ-nin təklif etdiyi HACCP mövzusunda qiymətləndirmə, təlim və məsləhət xidmətlərindən istifadə etmək üçün info@afsi.gov.az elektron poçt ünvanına məktub göndərə və ya “1003-Çağrı Mərkəzi”nə zəng edə bilərlər.
Qoyun əti quzu əti ilə müqayisədə istehlak üçün daha faydalı hesab edilir
Azərbaycanda əhali tərəfindən qoyun əti daha çox istehlak edildiyi üçün ölkəmizdə qoyunçuluğa xüsusi diqqət yetirilir. Yetişdirilən qoyun cinslərinin ət, süd, pendir, dəri, piy və yunundan istifadə edilir. Təəssüflə qeyd etmək lazımdır ki, yüksək məhsuldarlığına və digər müsbət keyfiyyətlərinə baxmayaraq, son illərdə respublikamızda qoyunçuluğun inkişaf dinamikasında azalma müşahidə edilib. BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı ilə Azərbaycan arasındakı Tərəfdaşlıq Proqramı çərçivəsində reallaşdırılan “Qoyunçuluğun davamlı inkişafı və ərzaq məhsullarının istehsalı üzrə dəyər zəncirinin yaradılması və həyata keçirilməsi” layihəsi üzrə hazırlanan hesabatda Azərbaycanda qoyun populyasiyasının inkişaf dinamikasındakı azalmanın bir sıra səbəblərlə bağlı olduğu göstərilib. İqlim dəyişiklikləri və torpaqların deqradasiyası və tələblə təklifin dəyişməsi fonunda tələbin artması ilə yanaşı, ən narahatedici məqamlardan biri də təəssüf hissi ilə qeyd edək ki, əhalinin damaq dadı və ət seçimində əsasən quzu ətinə üstünlük verməsidir. Bu da nəticə etibarilə qoyunçuluğun inkişaf perspektivlərinə mənfi təsir göstərir. Qeyd edək ki, qoyun ətinin qida dəyəri tərkibindəki əzələ və piy toxumasının nisbətindən asılı olaraq dəyişir. Müəyyən yaşa çatmış qoyun ətinin tərkibindəki zəngin zülallar sayəsində qoyun əti dadlı və şirəli olmaqla yanaşı, həm də tez həzm olunur. Araşdırmalar göstərir ki, qoyun ətinin tərkibi quzu əti ilə müqayisədə Ca, P, Na, K, Cl, J, Zn, Co, Cu, Ni, Fe, Mn, Mo, F, S, Se və digər makro və mikroelementlər, B1, B2, B3, B6, B12, A, K, E, D, biotin, fol turşusu və başqa vitaminlər, həmçinin digər bioloji aktiv maddələrlə daha zəngindir. Beləliklə, insan orqanizmi üçün zəruri sayılan qida maddələri və digər komponentlərlə zəngin olan yetkinlik və sonrakı yaş mərhələlərindəki qoyunun əti cinsi yetişkənlik dövründə, yəni 6-12 aylıqda olan quzu əti ilə müqayisədə istehlak üçün daha faydalı hesab edilir.