"Qida Biznes Klubu"nun təqdimatı keçirilib
18 Noyabr 2020 16:30
Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) təşəbbüsü ilə qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlıq subyektlərinə dəstək tədbirləri çərçivəsində “Qida Biznes Klubu” adlı daha bir layihənin icrasına başlanılıb. Qida sənayesi sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlar, Agentlik və tabeliyində fəaliyyət göstərən Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) mütəxəssisləri, eləcə də Azərbaycan Sahibkarlar (İşəgötürənlər) Təşkilatları Milli Konfederasiyasının (ASK) nümayəndələrinin iştirakı ilə layihənin təqdimatı keçirilib. Tədbirdə “Qida Biznes Klubu” haqqında görüş iştirakçılarına ətraflı məlumat verilib.
Bildirilib ki, “Qida Biznes Klubu” qida sahəsində ölkədə olan mövcud vəziyyəti və inkişaf perspektivlərini dəyərləndirərək bu sahədə qida təhlükəsizliyi üzrə yerli və beynəlxalq qanunvericiliyi, təcrübəni və əlaqədar texniki dəstək xidmətlərini, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun xidmətlərini özündə birləşdirir. Klub üzvlərinə texniki dəstək xidmətini İcra Komitəsi həyata keçirəcək. Həmçinin layihə çərçivəsində Agentlik sədrinə yeni təyin olunmuş beynəlxalq müşavirlərin - Ringolds Arnitis (Latviya), Ana Allende (İspaniya), Güven Güneren, Nevzat Birişik, Veli Cengiz Özalpın (Türkiyə) sahibkarlarla müvafiq qida təhlükəsizliyi sisteminin prinsipləri, burada sahibkarların üzərinə düşən məsuliyyət və prosesdə iştirakları, bu sahədə yeni metodologiyaların tələbləri və öz ölkələrində əldə olunmuş müsbət təcrübələrin bölüşülməsi nəzərdə tutulub. Eyni zamanda qida zənciri üzrə sahibkarlıq subyektinin fəaliyyət istiqamətindən asılı olaraq klubun İctimai İaşə Komitəsi, Qida İstehsalı Komitəsi, Logistika və Distribüterlik Komitəsi, Kiçik Sahibkarlıq Komitəsi və digər komitələrin də yaradılması nəzərdə tutulub.
Görüş iştirakçılarının nəzərinə çatdırılıb ki, layihə çərçivəsində AQTA və AQTİ-nin fəaliyyət istiqamətləri və təklif etdiyi xidmətləri çərçivəsində klub üzvlərinə bizneslərini daim inkişaf etdirmək üçün lazımi dəstək veriləcək. Sahibkarların yarana biləcək problemlərinin daha çevik və operativ qaydada aradan qaldırılması istiqamətində zəruri tədbirlər həyata keçiriləcək ki, bununla da müasir tələblərə uyğun məhsul və xidmətlərin realizasiyasının həyata keçirilməsi təmin olunacaq.
Qeyd olunub ki, “Qida Biznes Klubu”na üzvlük subyektlərin fəaliyyət istiqamətləri və sahələri nəzərə alınmaqla tənzimlənir. Belə ki, “Qida Biznes Klubu”na qida zəncirinin bütün mərhələlərində iştirak edən, yəni qida məhsullarının “tarladan süfrəyədək” prinsipi əsasında ilkin istehsalı, tədarükü, istehsalı, emalı, qablaşdırılması, saxlanması və daşınması (logistika və distribüterlik), eləcə də ictimai-iaşə müəssisələri kimi fəaliyyət istiqaməti ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektləri üzv ola bilərlər. Qiymətləndirmə əsasında fəallıq nümayiş etdirmiş üzvün və ya üzvlüyə namizədin il ərzində müvafiq güzəştlərlə daha yüksək kateqoriyaya irəli çəkilməsi həyata keçiriləcək. Bundan başqa, “Qida Biznes Klubu”nun üzvləri bir çox hüquq və imtiyazlara malik olacaqlar. Belə ki, klub üzvləri güzəştli texniki dəstək və laborator xidmətlərdən faydalana biləcəklər. Təklif olunan xidmətlər vasitəsilə qida sahəsində fəaliyyət göstərən klub üzvləri tərəfindən keyfiyyətli və təhlükəsiz xidmət və məhsulların realizasiyası zamanı fasiləsizlik, əlçatanlıq və dayanıqlılıq təmin ediləcək.
Oxşar xəbərlər

Qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri göstəriləcək ünvanlar açıqlanıb
Qurbanlıq heyvan kəsimi və satışının müvafiq norma və qaydalara uyğun, sağlam və rahat şəraitdə həyata keçirilməsi məqsədilə bu il ölkə üzrə 126 ünvanda qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri təşkil olunacaq. Bunlardan 70-də həm kəsim, həm satış, 29-da qurbanlıq heyvanların yalnız satışı, 27-də isə yalnız heyvan kəsimi xidmətləri təklif olunacaq. Həmin məntəqələrdə baytarlıq nəzarətindən keçmiş və sanitar-gigiyenik tələblər gözlənilməklə kəsilmiş qurbanlıq heyvanlar əhaliyə təqdim olunacaq. Bununla yanaşı, bir sıra regionlarda Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ilə razılaşdırılmaqla səyyar heyvan kəsimi çadırları quraşdırılaraq qurbanlıq heyvanların baytarlıq nəzarəti altında kəsimi və satışı təmin ediləcək. Həmçinin ölkə ərazisində fəaliyyət göstərən müvafiq infrastruktura malik ticarət şəbəkələri tərəfindən sifarişlərə uyğun bayram günlərində qurbanlıq heyvan ətinin vətəndaşlara çatdırılması nəzərdə tutulur. Bununla bağlı həmin satış şəbəkələri tərəfindən ətraflı məlumatlar veriləcək. Vətəndaşlar bayram günlərində saat 08:00-dan 20:00-dək qurbanlıq heyvanları satmaq, almaq və ya kəsdirmək üçün yuxarıda qeyd edilən xidmətlərdən istifadə edə bilərlər. Ölkə üzrə qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi yerləri barədə məlumatları https://afsa.gov.az/az/qurban-bayrami-2025 linkinə daxil olmaqla, eləcə də aşağıdakı cədvəldən əldə edə bilərsiniz:

Heyvan kəsimi məntəqələrində hansı qaydalara əməl olunmalıdır?
Qurban bayramı günlərində heyvan kəsimi və satışına tələbat əhəmiyyətli dərəcədə artır. Bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlar heyvan kəsimini qanunvericiliyin tələblərinə uyğun həyata keçirməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində baytarlıq-sanitariya tələblərinə ciddi şəkildə riayət olunması həm işçi heyətinin, həm də istehlakçıların sağlamlığının qorunmasına xidmət edir. Bu qaydaların düzgün tətbiqi kəsim məntəqəsinin təhlükəsiz fəaliyyətini təmin edir. Kəsim məntəqəsində fasiləsiz su təminatı qurulmalıdır. İşçi heyəti xüsusi təmiz geyimdə (saç toru, xalat, kombinezon, önlük, rezin çəkmə, əlcək və s.) olmalı, əraziyə zərərvericilərin və digər heyvanların (it,pişik) daxil olmasının qarşısı alınmalıdır. Həmçinin işçi heyət iş geyimində kəsim məntəqəsindən kənara çıxmamalıdır. Alətlər və ləvazimatlar mütəmadi təmizlənib dezinfeksiya edilməli, tullantılar isə sanitariya-gigiyena qaydalarına uyğun toplanıb vaxtaşırı kənarlaşdırılmalıdır.

Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı hansı tələblərə əməl edilməlidir?
6-7 iyun tarixlərində Qurban bayramı qeyd olunacaq. Qurbanlıq heyvanlar yalnız xüsusi ayrılmış və sanitariya-gigiyena tələblərinə cavab verən məntəqələrdə kəsilməlidir. Küçə, yol kənarı, məhəllə araları kimi qanunsuz və antisanitar yerlərdə aparılan kəsimlər xəstəliklərin yayılmasına səbəb ola bilər. Kəsim həm də ətraf mühitin, insan sağlamlığının qorunmasına yönəlməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində fasiləsiz su təminatı olmalı, qəssablar xüsusi geyimdə və tibbi yoxlamadan keçmiş vəziyyətdə fəaliyyət göstərməlidir. Alətlər daim dezinfeksiya olunmalı, tullantılar isə vaxtında və düzgün şəkildə ərazidən kənarlaşdırılmalıdır. Ət məhsullarının satışını həyata keçirən məkanlar sanitar və baytarlıq tələblərinə cavab verməlidir. Cəmdəklərin saxlanıldığı yerlər soyuducu avadanlıqlarla təchiz edilməli, soyuq zəncir prinsipi qorunmalıdır. Diri heyvanların satışına bu nöqtələrdə yol verilməməlidir. Tələb olunan infrastruktur və nəzarət sistemi olmadan həyata keçirilən satış və kəsimlər həm təhlükəli, həm də qanunsuzdur. Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı gözlənilməli olan tələblərlə linkdən tanış ola bilərsiniz: https://www.youtube.com/shorts/HSNsy3uRsAk