Qida təhlükəsizliyinin təmin olunması hər bir sahibkardan məsuliyyət tələb edir
29 İyun 2018 00:00
AQTA bitkiçilik məhsullarının istehsalçıları və ixracatçıları ilə görüş keçirib
İyunun 29-da Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi, Dövlət Gömrük Komitəsi və Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) iştirakı ilə bitkiçilik məhsullarının istehsalçıları və ixracatçıları arasında görüş keçirilib. “Azərbaycanda fitosanitar nəzarətin və diaqnostik xidmətlərin gücləndirilməsi” layihəsi çərçivəsində keçirilən görüşdə sahibkarlara Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən aparılan nəzarət tədbirləri barədə məlumatlandırılması, qida təhlükəsizliyi sahəsində dövlət qeydiyyatı və reyestrinin aparılması qaydaları, qida təhlükəsizliyinin təmin olunması, bu sahədə milli və beynəlxalq qanunvericiliyin mənimsənilməsi, Azərbaycan brendinin xarici bazarlarında satışının təşkili və tanıdılması və digər istiqamətlər barədə məlumat verilib.
Tədbiri giriş nitqi ilə açan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşı X.Dadaşova Agentliyin çevik idarəetmə strukturunun formalaşdırılması, qida bazarına və keyfiyyətə nəzarət, istehsal və ixrac məhsullarının və davamlı ərzaq təhlükəsizliyinin təmin edilməsi sahəsində davam etdirilən işlərdən bəhs edib. Bildirib ki, Agentlik ölkəmizdə sağlam qida məhsullarının istehsalı və ixrac potensialının gücləndirilməsini fəaliyyətinin əsas hədəflərindən biri hesab edir. Müəyyən edilmiş siyasətə əsasən, Agentlik zərərli orqanizmlərin diaqnostikası üzrə milli qida təhlükəsizliyi laboratoriyaların yaradılması, karantin rejiminin tətbiqi və ixracdan əvvəl fitosanitar karantin baxışının keçirilməsi, qablaşdırma, ixracın sertifikatlaşdırılması, fitosanitar vəziyyətin idarə edilməsi mexanizminin təkmilləşdirilməsi, fitosanitar sabitliyin qorunub saxlanılması, qeyri-dövlət fitosanitar xidməti subyektlərinin inkişafının dəstəklənməsi, bitkiçilik məhsullarının istehsalının artırılması, keyfiyyət göstəricilərinin yaxşılaşdırılması, insan sağlamlığına və ətraf mühitə pestisidlərin zərərli təsirinin minimuma endirilməsi və digər istiqamətlərdə tədbirlər həyata keçirməkdədir.
Çıxış edən Dövlət Gömrük Komitəsinin əməkdaşı R.Məmmədov hər bir istehsalçı və ixracatçını qida təhlükəsizliyinin təmin olunmasında və nəzərdə tutulan proseslərdə fəal və məsuliyyətli olmağa dəvət edib, milli və beynəlxalq qanunvericiliyinin tələblərinə daha ciddi əməl etməyə çağırıb.
Dövlət Gömrük Komitəsinin digər əməkdaşı M.Əlizadə isə ölkəmizdə biznes mühitinin yaxşılaşdırılması, sahibkarların fəaliyyətinin stimullaşdırılması, dövlət dəstəyinin yaxşılaşdırılması, idxal və ixracın asanlaşdırılması, gömrük sahəsində aparılan islahatlardan danışıb.
Tədbirdə iştirak edən FAO-nun Azərbaycandakı Tərəfdaşlıq və Əlaqələndirmə Ofisinin əməkdaşı N.Aslanova Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin qida bazarında nəzarət işinin təşkili, keyfiyyətin və insanların sağlam qida məhsulları ilə təmin olunması sahəsində fəaliyyətini təqdir edib. İnsanların keyfiyyətli ərzaq məhsulları ilə təmin olunmasında üzərinə düşən vəzifəni uğurla yerinə yetirəcəyinə əminliyini ifadə edib.
Tədbirin sonunda ishehsalçı və ixracatçı sahibkarları narahat edən məsələlərə aydınlıq gətirilib, sualları cavablandırılıb.
Oxşar xəbərlər

Təhlükəli zoonoz xəstəlik — Qarayara
Qarayara — heyvanlardan insanlara keçə bilən zoonoz xəstəliklərdəndir. Hazırda bütün dünyada insanlar arasında rast gəlinən yoluxucu xəstəliklərin 60%-dən çoxu məhz zoonoz infeksiyaların payına düşür. Heyvanlar bu infeksiyaya xəstəlik törədiciləri ilə çirklənmiş su və torpaq vasitəsi ilə yoluxur. Xəstəliyin əsas əlamətləri isə bunlardır: heyvan qəfil yıxılır, ağız və burun dəliklərindən qanlı köpük, anus dəliyindən isə qan axır, bir neçə dəqiqə ərzində ölüm halı baş verir. Qanda laxtalanma prosesi getmədiyindən, cəsəd qısa müddətdə köpür və bərkimir. Qarayara xəstəliyindən tələf olmuş heyvanların cəsədinin yarılması yolverilməzdir. Ölmüş heyvanın cəsədi yandırılma yolu ilə zərərsizləşdirilməlidir. İnsanlar xəstə heyvanların əti, ondan hazırlanmış yarımfabrikat məhsulların istehlakı və digər ətraf mühit amilləri ilə bu xəstəliyə yoluxa bilər. Bu zaman yoluxmuş şəxs dərhal tibbi yardım almalıdır. Mal-qaranı qarayara xəstəliyindən qorumaq üçün heyvanların dövri peyvəndlənməyə cəlb olunması vacibdir. Xəstəlikdən qorunmağın ən təsirli yolu baytarlıq nəzarəti olmayan yerdən ət almamaqdır.

Dünyadakı epizootik vəziyyətə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülür
Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (ÜHST) rəsmi məlumatlarına əsasən, Xorvatiya Respublikasının Brodsko-Posavska inzibati ərazi vahidində, Danimarka Krallığının Şimali Yutlandiya regionunda, Türkiyə Respublikasının Kayseri vilayətində yüksək patogen quş qripi xəstəliyi qeydə alınıb. Respublika ərazisinin bu yoluxucu xəstəlikdən qorunması üçün qeyd olunan ərazilərdə zonalaşma prinsipi nəzərə alınmaqla, xəstəlik baş vermiş təsərrüfatdan 10 km radiusda olan məsafədə yerləşən müəssisələrdən diri quş və quşçuluq məhsullarının idxalına ÜHST-nin “Quruda yaşayan heyvanların sağlamlıq Məcəlləsi”nə uyğun olaraq müvəqqəti məhdudiyyət tətbiq olunub. Eyni zamanda müvafiq tədbirlərin görülməsi üçün Azərbaycan Respublikasının Dövlət Gömrük Komitəsinə müraciət olunub.

AQTA maarifləndirir: Təhlükəli zoonoz xəstəlik – Qarayara
Qarayara ən qorxulu zoonoz xəstəliklərdən biridir. Bu xəstəlik heyvanlarla yanaşı insanlar üçün də böyük təhlükə törədir. Hazırda bütün dünyada insanlar arasında rast gəlinən yoluxucu xəstəliklərin 60%-dən çoxu məhz zoonoz infeksiyaların payına düşür. Xəstəliyə daha çox iri və xırdabuynuzlu heyvanlar, eləcə də at, maral və dəvələr həssasdır. Heyvanlar bu infeksiyaya bir çox hallarda xəstəlik törədiciləri ilə çirklənmiş su və torpaq vasitəsi ilə yoluxa bilərlər. Heyvanlarda xəstəliyin gizli dövrü olduqca qısadır, təxminən 1-3 gün çəkir. Xəstəliyin “ildırımvari” adlandırılan ən sürətli yayılma formasında isə heyvan qəfil yıxılır, ağız və burun dəliklərindən qanlı köpük, anus dəliyindən isə qan axır, bir neçə dəqiqə ərzində ölüm halı baş verir. Qanda laxtalanma prosesi getmədiyindən, cəsəd qısa müddətdə köpür və bərkimir. Qarayara xəstəliyindən tələf olmuş heyvanların cəsədinin yarılması yolverilməzdir. Ölmüş heyvanın cəsədi yandırılma yolu ilə zərərsizləşdirilməlidir. Bu infeksiya insanlara xəstə heyvanların əti, ondan hazırlanmış yarımfabrikat və digər məhsulların istehlakı zamanı yoluxur. Bundan əlavə ölmüş heyvanın leşi, dərisi, daxili orqanları, qarayara sporları ilə çirklənmiş torpaq, su, hava və digər xarici mühit amilləri də yoluxmaya səbəb ola bilər. İnsanlarda xəstəlik daha çox əllərdə və bədənin digər nahiyələrində nekrozlaşmış yaraların əmələ gəlməsi, hərarətin yüksəlməsi, ağız boşluğunun selikli qişasının xorası və digər əlamətlərlə özünü büruzə verir. Qarayaraya yoluxmuş şəxs dərhal tibbi yardım almalıdır. Yaraya müdaxilə edilməsi, infeksiyanın yayılmasına səbəb ola bilər. Mal-qaranı qarayara xəstəliyindən qorumaq üçün heyvanların dövri peyvəndlənməyə cəlb olunması vacibdir. Xəstəlikdən qorunmağın ən təsirli yolu baytarlıq nəzarəti olmayan yerdən ət almamaq, eyni zamanda çarpaz çirklənmənin qarşısını almaq üçün heyvanların kəsildiyi yerlərin meyvə-tərəvəz və başqa qida məhsulları ilə təmas etməsinin qarşısını almaqdır.