Qida zəhərlənmələrinə səbəb olan amillər hansıdır?
29 İyul 2024 14:09
Qida zəhərlənmələrinə əsasən qida məhsulları ilə düzgün davranmamaq, qidaların saxlanma və emal qaydalarına əməl etməmək səbəb olur. Ev (məişət) şəraitində qida hazırlayarkən qida mənşəli xəstəliklərin qarşısını almaq, eləcə də zəhərlənmə təhlükəsini aradan qaldırmaq üçün müəyyən qaydalara diqqət edilməlidir:
- Yeməkləri, xüsusilə də ət yeməklərini bişirərkən tam bişdiyindən əmin olun;
- Çiy ət, toyuq, balıq, yumurta və digər çiy istehlak edilməyən qidaların bişmiş qidalarla təmasına yol verməyin;
- Botulizm riskini nəzərə alaraq, ev şəraitində turşu hazırlayarkən məhsulların çox yaxşı yuyulması və sterilizasiyasına xüsusi diqqət yetirin;
- Həyətyanı sahələrdən tanımadığınız göbələkləri yığmayın və istehlak etməyin;
- Yeməyi bişirdikdən sonra yalnız bir dəfə qızdırın və ya dondurun.
Tövsiyələrə əməl edək, qidadan zəhərlənməyək!
Oxşar xəbərlər
Qanunsuz heyvan kəsiminin qarşısının alınması istiqamətində tədbirlər davam etdirilir
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) ölkədə heyvan kəsiminin normativ tələblərə uyğunlaşdırılması, müasir kəsim məntəqələrinin təşkil olunması və qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyətinin qarşısının alınması istiqamətində nəzarət tədbirlərini davam etdirir.
Nərimanovda fəaliyyət göstərən ticarət obyektində istehsal tarixi saxtalaşdırılan qida məhsulları aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi idxalçı müəssisələr tərəfindən ölkəmizə gətirilən qida məhsullarına nəzarət tədbirlərini davam etdirir. Tədbirlər çərçivəsində Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ə.Orucəliyev küçəsi, ev 70, 72 m. blok 7 ünvanında fəaliyyət göstərən “Unityfood LTD” MMC-yə məxsus ticarət obyektində, eləcə də ticarət obyektinin anbarında Agentlik əməkdaşları tərəfindən keçirilmiş yoxlama zamanı idxalçı müəssisənin qida məhsulları üzərində bəyan edilən yararlılıq müddətini saxtalaşdırdığı müəyyən edilib.
Bakıda qanunsuz fəaliyyət göstərən dönərxana aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi istehlak bazarına nəzarət məqsədilə dönərxanalarda müntəzəm olaraq monitorinqlər həyata keçirir. Aparılan monitorinq zamanı Bakı şəhəri, Sabunçu rayonu, Kürdəxanı qəsəbəsi, N.Rəfibəyli küçəsi 2 ünvanında fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Baloğlanov Asif Kamal oğluna məxsus dönərxanada bir sıra nöqsanlar aşkarlanıb