“Süfrə” jurnalının 10-cu sayı çap olunub
4 Avqust 2022 17:01








Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) mətbu orqanı olanı “Süfrə” elmi-kütləvi jurnalının növbəti sayı çapdan çıxıb.
“Süfrə”nin 10-cu sayında “Bələdçi”, “Qida akademiyası”, “Həkim sözü” kimi rubrikalarda bir-birindən maraqlı məqalələr yer alıb.
“Bələdçi” bu dəfə oxuculara ofisiantı və aşpazı olmayan restoranlar, dünyanın ən bahalı kürüsü, qəhvənin qeyri-adi yetişdirilmə üsulundan xəbər verir. Rubrikada qida sektoru ilə bağlı başqa maraqlı xəbərlər də öz əksini tapıb.
“Qida akademiyası” rubrikasında hər zaman olduğu kimi maarifləndirici xarakterli yazılara yer ayrılıb. Qeyri-sağlam pəhrizlərdən əziyyət çəkməmək, yağlardan təkrar istifadənin təhlükəsindən xəbərdar olmaq, çimərlik və turizm obyektlərində düzgün qidalanmanın yollarını öyrənmək istəyənlər bu rubrikada yer alan məqalələrdən faydalana bilərlər.
“Həkim sözü” rubrikasında isə transplant-nefroloq, nefropatoloq Elnur Fərəcov böyrək xəstəlikləri ilə bağlı oxucuları maraqlandıran sualları cavablandırıb.
Jurnalın bu sayında Salvador Dali, Leanardo da Vinçi, Lev Tolstoy və başqa dahi şəxsiyyətlərin süfrəsində hansı yeməklərin yer aldığı barədə maraqlı yazı da var. “Dahilərin menyusu” ilə “Süfrə”nin 10-cu sayında tanış olmaq mümkündür.
İştahsız uşağı yeməyə necə həvəsləndirmək olar? Valideynlər bu sualın cavabını jurnalının “Sağlamlıq məktəbi” rubrikasında yer alan məqalədə tapa bilərlər.
“Süfrə”-nin növbəti sayında cavanlıq bitkisi sayılan zirinc, süfrə və qonaqlama mədəniyyəti, gələcəyin qidası ilə bağlı maraqlı yazılar da dərc olunub.
Qeyd edək ki, nəfis tərtibatda və yüksək keyfiyyətlə nəşr olunan “Süfrə” jurnalı geniş oxucu auditoriyası üçün nəzərdə tutulub. Jurnalın təsis edilməsində əsas məqsəd təhlükəsiz və keyfiyyətli qida məhsulları ilə bağlı istehlakçıların maarifləndirilməsi, sağlam qidalanmanın təşviqi, həmçinin qida təhlükəsizliyi sisteminin səmərəliliyinin, şəffaflığının artırılması və beynəlxalq tələblərə uyğunlaşdırılması məqsədilə həyata keçirilən tədbirlər barədə məlumatların ictimaiyyətə çatdırılmasıdır.
Jurnalı əldə etmək üçün (012) 565 12 72 (daxili 456) telefon nömrəsi ilə əlaqə saxlaya bilərsiniz.
Oxşar xəbərlər

“İbrahim Kabab Evi” ictimai iaşə obyektində nöqsanlar aşkarlanıb
Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, H.Aslanov küçəsi, ev 85, m. 20 ünvanında fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Nəbiyev İbrahim Ağaisa oğluna məxsus “İbrahim Kabab Evi” ictimai iaşə obyektində Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən keçirilmiş yoxlama zamanı normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu məlum olub. Baxış zamanı iaşə obyektində istehlaka təqdim edilən ətlərin baytarlıq müşayiətedici sənədlərinin olmadığı aşkarlanıb. Ət və ət məhsullarından, alət və avadanlıqlardan götürülmüş nümunələrin laborator müayinəsi nəticəsində uyğunsuzluqlar müəyyən edilib. Faktla bağlı nöqsanlar aradan qaldırılanadək ictimai iaşə obyektində işlərin görülməsi, xidmətlərin göstərilməsi məhdudlaşdırılıb, rəhbərliyi barəsində inzibati protokol tərtib olunub.

Xırdalanda ictimai iaşə obyektində normativ tələblərin pozulduğu aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları Xırdalan şəhəri, S.Bəhlulzadə küçəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Məmmədov Məmməd Tofiq oğluna məxsus “Məhəllə” kafesində yoxlama keçirib. Baxış zamanı kafedə qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu, sanitar-gigiyenik və sanitar-texniki vəziyyətin qənaətbəxş olmadığı aşkarlanıb. Etiket məlumatları və müvafiq müşayiətedici sənədləri olmayan məhsulların satışa çıxarıldığı müəyyən edilib. Faktla bağlı nöqsanlar aradan qaldırılanadək kafenin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb, rəhbəri barəsində inzibati qərar qəbul edilərək cərimə tətbiq olunub.

Bərdədə bazarda nöqsanlar aşkarlanıb
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən Bərdə rayonu, Güloğlular kəndində fəaliyyət göstərən “Ticarət Mərkəzi” MMC-yə məxsus bazarda keçirilmiş yoxlama zamanı aşkarlanan nöqsanların icra vəziyyəti ilə bağlı yenidən yoxlama keçirilib. Baxış zamanı bazarda süd və süd məhsullarının mənşəyinin məlum olmadığı və temperatur rejiminə əməl edilmədiyi, məhsulların açıq şəkildə satışa çıxarıldığı, işçilərin gigiyena qaydalarına diqqət yetirmədiyi və xüsusi geyimlə təmin edilmədiyi, əl yuma çanaqlarının mövcud olmadığı və digər nöqsanlar müəyyən edilib. Faktla bağlı sahibkar barəsində inzibati protokol tərtib edilib, qeyd edilən məhsullar satışdan kənarlaşdırılıb və icrası məcburi göstərişlər verilib.
