“Süfrə” jurnalının növbəti sayı işıq üzü görüb
10 İyun 2020 10:04
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qida təhlükəsizliyi və sağlam qidalanmanın təşviqi ilə bağlı istehlakçıların maarifləndirilməsi istiqamətində tədbirlər davam etdirilir.
Qida təhlükəsizliyi və qida sektoru ilə bağlı ən aktual məlumatları özündə əks etdirən Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) mətbu orqanı olan “Süfrə” elmi-kütləvi jurnalın növbəti – IV sayı çapdan çıxıb.
Nəfis tərtibatda və yüksək keyfiyyətlə çap edilən “Süfrə” jurnalı geniş oxucu auditoriyası üçün nəzərdə tutulub. Jurnalın təsis edilməsində əsas məqsəd əhalinin sağlam qidalanma, qida təhlükəsizliyi ilə bağlı maarifləndirilməsi, həmçinin Azərbaycan əhalisinin təhlükəsiz qida ilə təmin olunması, bu istiqamətdə dövlət miqyasında həyata keçirilən tədbirlər barədə məlumatların ictimaiyyətə çatdırılmasıdır.
“Süfrə” jurnalının IV sayında da qida mövzusunda müxtəlif oxucu kateqoriyası üçün maraqlı məlumatlar, qida təhlükəsizliyi ilə bağlı ölkəmizdə aparılan elmi araşdırmalar, qida məhsulları alarkən diqqət etməli olduğumuz məqamlarla bağlı maarifləndirici yazılar yer alıb. Jurnal bir-birindən maraqlı rubrikalarla oxucuların görüşünə gəlib. Belə ki, “Obyektiv” rubrikasında Kənd Təsərrüfatı naziri İnam Kərimovla son illər Azərbaycanda aparılan uğurlu aqrar islahatlar nəticəsində kənd təsərrüfatı məhsullarının istehsalı və ixracında müşahidə olunan müsbət dinamika barədə müsahibəni oxuya bilərsiniz. “Həkim sözü” rubrikasında isə həkim Sevinc Zaman diyetologiya ilə nutrisiologiyanın əsas tələblərindən bəhs edib, sağlam qidalanmağın bir çox sirlərini açıqlayıb. Jurnalın “Bələdçi” rubrikasında qida sənayesindəki yeniliklər, maraqlı kəşflər barədə məlumat verilib, həmçinin immun sistemini gücləndirən qidalar, yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq barədə tövsiyələr, alış-verişdən sonra gigiyena qaydaları təqdim olunub. “Qida Akademiyası” rubrikasında “Qatqı maddələri, yoxsa qida əlavələri?”, “Pendirin faydası və zərəri” başlıqlı məqalələrlə tanış ola bilərsiniz.
“Süfrə”nin bu sayında milli qidalarımızdan Bilgəh zəfəranı, Abşeron zeytunu, qeyri-adi Ərzuman küftəsi barədə dolğun məlumat alacaqsınız. “Laboratoriya” rubrikasında isə gündəlik qida rasionumuzda vacib yer tutan kərə yağının tərkibini və keyfiyyətini yoxlatmaq qaydasından bəhs edilir. “Axırıncı aşırım” kinosundan maraqlı süfrə səhnələrini isə Sizə “Kinomenyu” rubrikasında təqdim edirik.
Dünyanın əksər ölkələrinin iqtisadiyyatının inkişafında turizm sektoru xüsusi yer tutur. Bu baxımdan “Mətbəx turizmi” başlıqlı məqalə diqqətinizi çəkəcək. Məqalədə mətbəx turizminin inkişafı üçün imkanlardan, eləcə də region mətbəximizi tanıtmağın vacibliyindən bəhs edilir. “Bizdə yoxdur” rubrikasında dünyanın məşhur gəmi-restoranları barədə oxuya bilərsiniz.
“Sağlamlıq məktəbi” rubrikasında dərc olunmuş məqalədə uşaqlarda meyvə-tərəvəzlə qidalanma normaları barədə dolğun məlumat yer alıb. Həmçinin “Fərqli qida” rubrikasından ənginarın sağlamlıq üçün nə qədər faydalı olduğunu biləcəksiniz.
“Lifehack” rubrikasında kişilər üçün ekstremal məsləhətlərdən, “Texno” rubrikasında isə sağlamlığın keşiyində duran tətbiqlərdən faydalana bilərsiniz. “Tarixdən” rubrikasında Azərbaycanda çay mədəniyyəti barədə maraqlı məlumatlar yer alıb.
Qeyd edək ki, “Süfrə” jurnalının IV sayını əldə etmək üçün (012) 565-12-72 (daxili nömrə - 553) telefon nömrəsi ilə əlaqə saxlaya bilərsiniz.
Oxşar xəbərlər
Şamaxıda bitki mühafizə vasitələrindən və aqrokimyəvi maddələrdən düzgün istifadə qaydaları ilə bağlı maarifləndirici görüş keçirilib
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin Dağlıq Şirvan Regional Bölməsinin əməkdaşları tərəfindən Şamaxı rayonunda “Bitki mühafizə vasitələrindən və aqrokimyəvi maddələrdən normativlərə uyğun istifadənin təşviqi” mövzusunda maarifləndirici tədbir keçirilib. Tədbirdə müxtəlif bitki və bitkiçilik sahəsində fəaliyyət göstərən fərdi ailə təsərrüfatları, sahibkarlıq subyektləri, aqronomlar və bitki mühafizə vasitələrinin satışı apteklərinin nümayəndələri, eləcə də Kiçik və Orta Biznesin İnkişaf Agentliyi və Dövlət Aqrar İnkişaf Agentliyinin regional bölmələrinin nümayəndələri iştirak ediblər. Tədbir zamanı pestisidlərin, bioloji preparatların və aqrokimyəvi maddələrin dövlət sınağının aparılması, qeydiyyata alınması barədə qanunvericiliyin tələbləri izah edilib, bitki sağlamlığı ilə bağlı həyata keçirilən fitosanitar tədbirlər, pestisid və aqrokimyəvi preparatlardan təhlükəsiz istifadə qaydaları barədə geniş məlumat verilib. Eyni zamanda sahibkarlar istifadəsinə icazə verilmiş preparatların siyahısı ilə tanış olublar. Sonda iştirakçıların sualları cavablandırılıb.
Qəhvəyi mərmər bağacığı ilə bağlı maarifləndirmə tədbirləri davam etdirilir
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) Qəhvəyi mərmər bağacığının ölkə ərazisində yayılmasının qarşısını almaq məqsədilə maarifləndirmə tədbirlərini davam etdirir.
Qəhvəyi mərmər bağacığı haqqında məlumat və mübarizə tədbirləri
Qəhvəyi mərmər bağacığı nədir? - Qəhvəyi mərmər bağacığı ölçüsü 12-17 mm, rəngi qəhvəyi, üzərində ləkələr olan, bədəni azacıq yastı və armudvari formalı zərərvericidir. Bu zərərverici 300-dən çox bitki növü ilə qidalanaraq onların məhsuldarlığını əhəmiyyətli dərəcədə aşağı salır. Qəhvəyi mərmər bağacığın yayılması: - Qəhvəyi mərmər bağacığın yetkin fərdləri və sürfələri yük daşımaları, nəqliyyat vasitələri, avadanlıqlar, ağac materialları yüklənmiş konteynerlər, təzə meyvə-tərəvəz, kəsilmiş güllər, tinglər və digər vasitələrlə yayılır. Eyni zamanda yetkin fərdləri təbii yolla (uçmaqla) 35-100 km-dək məsafə qət edə bilirlər. Qəhvəyi mərmər bağacığı ilə mübarizə üsulları: - Payız və qış dövründə qışlama yerlərinin maksimum azaldılması məqsədilə qəhvəyi mərmər bağacığın gizlənə bildiyi sığınacaqlara, o cümlədən qaranlıq yerlərə xüsusi diqqət yetirilir. Yaşayış və köməkçi binalarda pəncərələr torla bağlanır.