“Süfrə” jurnalının VII sayı işıq üzü görüb
24 May 2021 17:39
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) qida təhlükəsizliyi ilə bağlı əhalinin maarifləndirilməsi, sağlam qidalanmanın təşviqi və istehlakçı hüquqlarının qorunması istiqamətində tədbirləri davam etdirir. Cəmiyyətimizin bugünkü inkişaf səviyyəsi, yeni tendensiyalar qida təhlükəsizliyi ilə bağlı ciddi dəyişiklikləri qaçılmaz edir. Bu işdə ən vacib məqamlardan biri də istehsalçıların və istehlakçıların maarifləndirilməsidir.
Qida təhlükəsizliyi və istehlakçı hüquqlarının qorunması ilə bağlı aktual və ətraflı məlumatları özündə əks etdirən Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) mətbu orqanı olan “Süfrə” elmi-kütləvi jurnalının növbəti – VII sayı çapdan çıxıb.
Qeyd edək ki, nəfis tərtibatda və yüksək keyfiyyətlə nəşr olunan “Süfrə” jurnalı geniş oxucu auditoriyası üçün nəzərdə tutulub. Jurnalın təsis edilməsində əsas məqsəd təhlükəsiz və keyfiyyətli qida məhsulları ilə bağlı istehlakçıların maarifləndirilməsi, sağlam qidalanmanın təşviqi, həmçinin qida təhlükəsizliyi sisteminin səmərəliliyinin və şəffaflığının artırılması, onun beynəlxalq tələblərə uyğunlaşdırılması məqsədilə həyata keçirilən tədbirlər barədə məlumatların ictimaiyyətə çatdırılmasıdır.
“Süfrə” jurnalının VII sayı da bir-birindən maraqlı rubrikalarla oxucuların görüşünə gəlib. Belə ki, “Persona” rubrikasında əsərlərində milli-mədəni irsimizi, tariximizi, eləcə də Azərbaycan nemətlərini, qida və süfrə elementlərini uğurlu şəkildə əks etdirən Azərbaycan Rəssamlar İttifaqının üzvü Kəmalə Musa ilə müsahibəni oxuya bilərsiniz.
Azərbaycanda qoyun əti digər ölkələrlə müqayisədə daha çox istehlak olunur. “Qida akademiyası” rubrikasında dərc olunmuş məqalədə qoyun ətinin xarakterik xüsusiyyətləri barədə vacib məqamlar təqdim olunub. Bu rubrikada AQTİ mütəxəssislərinin yazdığı “Göylə gedən” qidalar” və “Yaşıl” qablaşdırma” başlıqlı məqalələrlə də tanış ola bilərsiniz.
“Həkim sözü” rubrikasında isə diyetoloq-həkim İlqar Şamilov müalicə və xəstəliklərin profilaktikasında pəhriz və diyetoloqun rolundan danışıb.
Uşaqların boyartımına fiziki fəaliyyət, sağlamlıq, ətraf mühit, düzgün və balanslı qidalanma və digər faktorlar təsir edir. Mütəxəssislərin fikrincə, uşağın daha çox oturaq həyat tərzi keçirməsi də (dərsdə, kompüter arxasında və s.) boyatmada geriləməyə səbəb ola bilir. Uşaqların orqanizmi 12-13 yaşa qədər aktiv şəkildə böyüyür və yetkin orqanizmlə müqayisədə daha çox vitamin tələb edir. Uşaqların boyartımı üçün zəruri olan vitamin və minerallarla zəngin qidalar barədə “Sağlamlıq məktəbi” rubrikasında tövsiyələr təqdim olunub.
Bitkiçilik məhsullarının ixracı zamanı operativliyin və şəffaflığın təmin edilməsi məqsədilə geniş imkanlar mövcuddur. Belə ki, fitosanitar sertifikatın alınması proseduru xeyli asanlaşıb. “Qida biznesi” rubrikasında fitosanitar sertifikatın əldə edilməsi üçün tələb olunan şərtlər barədə ətraflı məlumat öz əksini tapıb. Nazirlər Kabineti tərəfindən müəyyən edilən qaydalar və təsdiqlənən metodiki göstərişlər barədə “Pandemiya dövründə ictimai iaşə müəssisələrində zəruri qaydalar” başlıqlı məqalədə geniş bəhs edilib.
“Süfrə”nin VII sayından yüksək qidalılıq dəyərinə malik olan arı südünün, eləcə də keçibuynuzunun orqanizmə faydası barədə dolğun məlumatların yer aldığı məqalələri də oxuya bilərsiniz. Həmçinin qədim təamlardan biri olan halvanın, Ordubad qayğanağının hazırlanması barədə zəruri tövsiyələr də oxucularla bölüşülüb. “Kinomenyu” rubrikasında isə Azərbaycan kinosunun ilk rəngli filmi olan “Ad günü”ndən maraqlı süfrə səhnələri təqdim olunub.
Jurnalın bu sayında “Balığın təmizlənməsində ipucları”, “Dünyada tanınan yemək kanallarımız” kimi maraqlı məqalələr də dərc olunub.
Qeyd edək ki, “Süfrə” jurnalının VII sayını əldə etmək üçün (012) 565-12-72 (daxili nömrə - 553) telefon nömrəsi ilə əlaqə saxlaya bilərsiniz.
Oxşar xəbərlər

AQTA ilə Səudiyyə Ərəbistanının Ətraf Mühit, Su və Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi arasında Anlaşma Memorandumu imzalanıb
Səudiyyə Ərəbistanı Krallığının paytaxtı Ər-Riyad şəhərində Azərbaycan Hökuməti ilə Səudiyyə Ərəbistanı Krallığı Hökuməti arasında iqtisadiyyat, ticarət, investisiya, texnologiya, mədəniyyət, idman və gənclər sahələrində əməkdaşlığa dair Müştərək Komissiyanın 8-ci iclası keçirilib.

Qəhvəyi mərmər bağacığına qarşı mübarizə tədbirləri davam etdirilir
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi qəhvəyi mərmər bağacığının respublika ərazisində yayılmasının qarşısının alınması, yayılma arealının müəyyən edilməsi və fitosanitar sabitliyin qorunub saxlanılması istiqamətində müvafiq fitosanitar nəzarət və maarifləndirmə tədbirlərini davam etdirir.

Bitkiçilik təsərrüfatlarının qeydiyyatı məhsulların ixrac prosesini sürətləndirir
Kənd təsərrüfatı sahəsində məhsuldarlığın artırılması, ixrac imkanlarının genişləndirilməsi və daxili bazarda sağlam məhsul dövriyyəsinin təmin olunması məqsədilə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən bitkiçilik təsərrüfatlarının qida təhlükəsizliyi qeydiyyatı prosesi davam etdirilir. Qeydiyyatın əsas məqsədi təsərrüfatların fəaliyyətini qanuni şəkildə tənzimləmək, bitki xəstəlikləri və zərərvericilərlə mübarizəni gücləndirmək, eləcə də məhsulların ixraca yararlılığını təmin etməkdir. Agentlik qeydiyyata alınmış təsərrüfatlarda mütəmadi monitorinqlər və profilaktik tədbirlər həyata keçirir, sahibkarlara zərərvericilərlə mübarizə üsulları və bitki mühafizə vasitələrinin düzgün istifadəsi ilə bağlı təlimatlar verir. Qeydiyyat yalnız ölkədaxili iqtisadiyyat üçün deyil, beynəlxalq fitosanitar öhdəliklərin yerinə yetirilməsi baxımından da mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Belə ki, qeydiyyatsız təsərrüfatlardan ixrac edilən məhsulların mənşəyi məlum olmadığı üçün bəzi hallarda qarşı ölkələr tərəfindən ixraca məhdudiyyətlər tətbiq olunur. Sahibkarlar da qeydiyyatın faydalarını öz təcrübələrində təsdiqləyirlər. İxrac prosesində yaşanan ləngimələr və çətinliklərin qeydiyyatdan sonra aradan qalxdığını bildirən fermerlər məhsulların sağlam və təhlükəsiz şəkildə bazara çıxarılmasının artıq daha asan olduğunu vurğulayırlar. Qeydiyyat prosesi tamamilə ödənişsiz həyata keçirilir və sahibkarlar üçün heç bir əlavə öhdəlik yaratmır. Fermerlər bu prosesə AQTİS sistemi üzərindən onlayn, həmçinin ASAN xidmət mərkəzləri və AQTA-nın regional bölmələri vasitəsilə müraciət edə bilərlər. Dövlət rüsumundan azad olan bu xidmət sahibkarlara dəstək məqsədi daşıyır və sadə, sürətli şəkildə həyata keçirilir. Qanunvericiliyə əsasən, qida təhlükəsizliyi sahəsində qeydiyyatsız fəaliyyət göstərmək qadağandır. Bu səbəbdən fermerlərə və ailə təsərrüfatı sahiblərinə öz təsərrüfatlarını qeydiyyata salmaqları tövsiyə olunur. Nəticə etibarilə qeydiyyat qanuni fəaliyyət, sağlam məhsul, asan ixrac, güvənli gələcək deməkdir.