AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
1 May 2021 16:31
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliyin tələblərinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydlər davam etdirilir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 30 aprel 2021-ci il tarixində ölkə üzrə 453 ictimai iaşə obyektində 762 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 30 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar olunmuş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Uyğunsuzluqlar aşkar edilən ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Qüllə 22 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Məmmədli Məzahir Fərman oğluna məxsus “Tatell Baku” restoranı;
2. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Kiçik qala küçəsi, ev 88 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İbadov Emil Nazim oğluna məxsus “Qəbələ” restoranı;
3. Bakı şəhəri, Səbail rayonu, Kiçik qala küçəsi, ev 90 ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs “Seaside Hostel” Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus “Kasamasa” restoranı;
4. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Əcəmi Naxçıvani küçəsi, ev 26D ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Abasov Orxan Elxan oğluna məxsus restoran;
5. Bakı şəhəri, Qaradağ rayonu, Ələt ŞTQ, Salyan döngəsi, ev 71 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Abuzərov Ceyhun Ağaverdi oğluna məxsus “Dana pub” kafesi;
6. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Şərifzadə 174 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İlqar Kazımov Orucəli oğluna məxsus “Doneretto” dönər evi;
7. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Azad Mirzəyev küçəsi, ev 583 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Elman Hümbətov Əkrəm oğluna məxsus “By Şirulla” restoranı;
8. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Xəndan küçəsi, ev 50E ünvanında yerləşən, fiziki şəxs İbrahim Zahir Ağababa oğluna məxsus “Kürə-Pizza” kafesi;
9. Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Naxçıvani küçəsi, ev 15 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Tağıyev Salman Ağahəsən oğluna məxsus “Beer Daha” kafesi;
10. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Novxanı qəsəbəsi, Heydər Əliyev küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Mənsimov Nurəli Əkbər oğluna məxsus kafe”
11. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Novxanı kəndi 5 və 5a ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əliyev Aynur Rəşid oğluna məxsus kafe;
12. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Novxanı qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Əlibəyli İlham Həsən oğluna məxsus kafe;
13. Bakı şəhəri, Sabunçu rayonu, Muxtar Fətəliyev küçəsi 29a ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Namazov Araz Almaz oğluna məxsus kafe;
14. Bakı şəhəri, Xəzər rayonu, Binə qəsəbəsi, Ə. İsazadə küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Babayev Sədail Sərdar oğluna məxsus "Bağ" kafesi;
15. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Nizami küçəsi, ev 83 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Mirzəyev Rəşad Asif oğluna məxsus kafe;
16. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Dilarə Əliyeva küçəsi, ev 225, mənzil 41 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Teymura məxsus “Balık Ekmek” restoranı;
17. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Azadlıq prospekti 22 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Eldəniz Məmməd oğluna məxsus “Bahar lahmacun” kafesi;
18. Bakı şəhəri, Xətai rayonu, Hadi küçəsi, ev 136A ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əsgərov Firuz Mahmud oğluna məxsus restoran;
19. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ağa Neymətulla küçəsi, ev 45, mənzil 2 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Tağıyev Tağı Vaqif oğluna məxsus “Qədirxum” kafesi;
20. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Qarayev 65c ünvanında yerləşən, hüquqi şəxs “Başarı” Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətinə məxsus “Antep Lahmacun” restoranı;
21. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Bülbül prospekti 42 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Səlimov Arif Qara oğluna məxsus “White Rabbit” kafesi;
22. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Çobanzadə küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Abdullayev Zaur Alikoviçə mıxsus “Nanə” restoranı;
23. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Qədirbəyova küçəsi 63 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Dəmirov Elsevər Telman oğluna məxsus çay evi;
24. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, Dilarə Əliyeva küçəsi, ev 225, mənzil 25 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Halil Karipa məxsus dönər evi;
25. Hacıqabul rayonu, Muğan qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Nizami Bilal oğluna məxsus kafe;
26. İsmayıllı rayonu, Cavanşir küçəsində yerləşən, fiziki şəxs İsmayılov Xəyal Ehsan oğluna məxsus kafe;
27. Qazax rayonu, Nəriman Nərimanov qəsəbəsində yerləşən, fiziki şəxs İmişov Elnur Mehman oğluna məxsus çay evi;
28. Sumqayıt şəhəri, 2-ci məhəllədə yerləşən, fiziki şəxs Mikayılova Ceyran Teyyub qızına məxsus “Karakoç" kafesi;
29. Abşeron rayonu, Masazır kəndi, Ə. Vahid küçəsi, Palma restoranının yanında yerləşən, fiziki şəxs Nəcəfov Saməddin Əhliyət oğluna məxsus dönər evi;
30. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Vurğun küçəsi 934, “Ambassador Hotel”in tərkibində fəaliyyət göstərən restoran.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda respublika üzrə AQTA müfəttişləri tərəfindən monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər

Təsərrüfatların qeydiyyatı sağlam və təhlükəsiz qida istehsalı üçün olduqca vacibdir
Bitkiçilik sahələrinin inkişafı üçün ən vacib addımlardan biri bitki mənşəli məhsul istehsalı sahələrinin, o cümlədən ailə təsərrüfatlarının qida təhlükəsizliyi qeydiyyatına alınmasıdır. Qeydiyyata alınmış təsərrüfatlarda bitki xəstəlikləri və zərərvericilərin yayılmasının qarşısını alınmasına nəzarət daha asan vəçevik formada həyata keçirilir. Belə ki, həmin təsərrüfatlarda aidiyyəti qurumlar tərəfindən mütəmadi olaraq profilaktik tədbirlər görülməsi üçün monitorinq və müşahidələr aparılır. Təsərrüfatlarda bitki xəstəlik və zərərvericilərindən azad toxum və tinglərdən istifadə təşviq edilir. Eləcə də torpaq resurslarından əhalinin tələbatına uyğun istifadə edilməsi məqsədilə dəqiq uçot aparılır. Həmçinin təsərrüfat sahiblərinə zərərvericilərlə mübarizə üsulları, torpağın münbitliyinin artırılması, düzgün pestisid və gübrələmə üsullarından istifadə barədə təlimlər keçirilir. Görülən işlərin nəticəsində isə təsərrüfat sahibləri bitki və bitkiçilik məhsulları üçün dövlətdən fitosanitar sertifikatlar əldə edirlər. Bu da daxili bazarda məhsul satışını artırır, eləcə də xarici bazara daha asan çıxışı təmin edir. Eyni zamanda, beynəlxalq ticarətdə rəqabət qabiliyyətini gücləndirir. Qeyd edək ki, qeydiyyat yalnız qanunla tələb olunan addım deyil, həm də təsərrüfatların davamlı inkişafı, daha sağlam qida istehsalı və güclü bazar əlaqələri qurulması üçün mühüm tədbirdir.

Qəhvəyi mərmər bağacığına qarşı tədbirlər davam etdirilir
Qəhvəyi mərmər bağacığının respublikada yayılmasının qarşısının alınması, mövcud yayılma ocaqlarının ləğv edilməsi və fitosanitar sabitliyin qorunub saxlanılması məqsədilə tədbirlər davam etdirilir. Tədbirlər çərçivəsində “Qəhvəyi mərmər bağacığına qarşı bitki mühafizəsi tədbirlərinin həyata keçirilməsi haqqında” Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin Sərəncamı əsasında yaradılan Regional Əlaqələndirmə Mərkəzinin Gəncə-Daşkəsən iqtisadi rayonu üzrə İşçı qrupunun görüşü keçirilib. Görüşdə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin, Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi yanında Aqrar Xidmətlər Agentliyinin, Ekologiya və Təbii Sərvətlər Nazirliyi yanında Meşələrin İnkişafı Xidmətinin əməkdaşları və yerli icra hakimiyyəti orqanlarının nüməyəndələri iştirak ediblər. Görüş zamanı Nazirlər Kabinetinin müvafiq Sərəncamından irəli gələn məsələlər haqqında geniş məlumat verilib. Qarşıda duran cari problemlər və icrası vacib məsələlər müzakirə olunub. Qeyd edək ki, Regional Əlaqələndirmə Mərkəzlərində “Qaynar Xətt” fəaliyyət göstərir. Vətəndaşlar aşağıdakı telefon nömrələrinə zəng vuraraq, zərərvericiyə qarşı mübarizə tədbirləri barədə məlumatlar əldə edə bilərlər: +994 99 708 85 88 (Qərb rayonları üzrə) +994 99 308 85 88 (Şimal-qərb rayonları üzrə)

“Bitki sağlamlığı haqqında” Qanun layihəsi meyvə-tərəvəz istehsalçıları və ixracatçıları ilə müzakirə olunub
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən yeni hazırlanan “Bitki sağlamlığı haqqında” Qanun layihəsinin Azərbaycan Meyvə-Tərəvəz İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyasının üzvləri və bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlarla ictimai müzakirəsi təşkil edilib. Müzakirə zamanı AQTA rəsmisi Elxan Mikayılov yeni Qanun layihəsinin hazırlanmasında əsas məqsədin ölkədə bitki sağlamlığının təmin edilməsi, fitosanitar nəzarət və fitosanitar xidmətlərin hüquqi əsaslarının müəyyən edilməsi, bu sahədə fəaliyyət göstərən subyektlər arasında münasibətlərin tənzimlənməsi olduğunu bildirib. Qanun layihəsində müasir dövrdə kənd təsərrüfatı bitkilərində yaranan rezistentliyin aradan qaldırılması, torpaqda və bitkidə pestisid və aqrokimyəvi maddələrin qalıq miqdarının minimuma endirilməsi məqsədilə inteqrir mübarizə və digər alternativ daha təhlükəsiz mübarizə üsullarının ön planda olduğu xüsusi vurğulanıb. Ölkədə istehsal edilən bitkiçilik məhsullarının rəqabətqabiliyyətliliyinin artırılması, ixrac bazarının genişləndirilməsi istiqamətində ilkin istehsalla məşğul olan bitkiçilik məhsullarının növlərinə görə ərazisi müvafiq orqan (qurum) tərəfindən müəyyən edilən həddən çox olan bitkiçilik obyektlərinin bitki sağlamlığına daxili nəzarət sisteminə, o cümlədən bitkiçilik subyektlərində onları bitki və bitkiçilik məhsulları, əkin və səpin materialları və digər karantin nəzarətində olan materiallarla təchiz edən və ya bitki və bitkiçilik məhsulları, əkin və səpin materialları və digər karantin nəzarətində olan materiallarla təchiz etdiyi subyektləri müəyyən etməyə imkan verən izləmə sisteminə və prosedurlarına malik olması Qanun layihəsində qoyulan başlıca tələblərdəndir. “Azərbaycan Meyvə-Tərəvəz İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyası”nın sədri Bəşir Quliyev Qanun layihəsinin hazırlanmasını yüksək qiymətləndirərək, müvafiq sahədə mövcud olan problemlərin aradan qaldırılmasında, praktikaya yönəlik hüquqi bazanın formalaşmasında xüsusi əhəmiyyət kəsb edəcəyini bildirib. Layihədə yer alan və beynəlxalq qanunvericiliyə və təcrübəyə əsaslanan yeni yanaşmaların (vahid Bitki Sağlamlığı Reyestrinin yaradılması, monitorinq, izləmə sisteminin formalaşdırılması, zərərli orqanizmlərdən azad istehsal yeri və ya sahələrinin yaradılması, elmi-tədqiqata və risklərin idarəedilməsinə əsaslanan yeni mexanizmlərin yaradılması, inteqrir, bioloji, biotexniki mübarizəyə təşviq və s.) bitkiçilik məhsullarının ilkin istehsalı və istehsalı sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlar tərəfindən xüsusilə müsbət qarşılandığı qeyd olunub. Görüşdə sahibkarların yeni Qanun layihəsi ilə bağlı təklifləri dinlənilib, müzakirələr aparılıb.