AQTA ictimai iaşə müəssisələrinin rəhbərlərinə müraciət edib
20 İyul 2023 14:49
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən ölkə ərazisində fəaliyyət göstərən ictimai iaşə müəssisələrinin rəhbərlərinə müraciət olunub.
Müraciətdə bildirilib ki, bu il yanvarın 1-dən qüvvəyə minən “Qida təhlükəsizliyi haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanununa əsasən, qida məhsullarının daşınması fəaliyyəti ilə məşğul olan qida subyektləri müvafiq qaydada qeydiyyata alınmalıdır. Belə obyektlərin qeydiyyata alınmadan və ya təsdiq edilmədən qida sahəsində fəaliyyət göstərməsi qadağandır. Həmçinin qida subyektlərinin qida məhsulları ilə bilavasitə təmasda olan əməkdaşları ilkin və dövri tibbi müayinələrdən keçirilməlidir. Qida məhsullarının ilkin istehsalı, istehsalı, emalı, dövriyyəsi və utilizasiyası proseslərinə ilkin və dövri tibbi müayinələrdən keçməmiş, habelə müxtəlif yoluxucu xəstəliklərin daşıyıcıları olan və ya infeksion xəstəliklərə yoluxmuş əməkdaşların buraxılması qadağandır. Lakin Agentlik tərəfindən aparılan nəzarət tədbirləri zamanı bir sıra daşıma və çatdırılma fəaliyyəti ilə məşğul olan qida subyektlərinin və ya onların müqavilə bağladığı daşıyıcı şəxslərin qida sahəsində qeydiyyata alınmadan qanunsuz fəaliyyət göstərdiyi, eləcə də daşımaları həyata keçirən işçilərin tibbi müayinədən keçmədiyi aşkar edilib. Eyni zamanda, həmin daşıyıcılar tərəfindən qida məhsullarının daşınması zamanı temperatur rejiminə əməl olunmadığı, soyuq zəncir və mal qonşuluğu prinsiplərinin pozulması halları müəyyən edilib.
AQTA bildirir ki, tibbi müayinədən keçməyən və xəstəlik daşıyıcısı olan şəxslərin qida ilə təmasda olması insanlarda müxtəlif infeksion və dəri-zöhrəvi xəstəliklərin baş verməsinə, həmçinin qida məhsullarında temperatur rejiminin və mal qonşuluğunun gözlənilməməsi həmin məhsullarda patogen mikroorqanizmlərin sürətlə yayılmasına, kütləvi qida zəhərlənmələrinin və digər mədə-bağırsaq infeksiyalarının baş verməsinə səbəb ola bilər. Qeyd edilən pozuntular nəticəsində istehlakçılarda hər hansı qida zəhərlənmələrinə, həyat və sağlamlığa yarana biləcək təhlükələrə görə birbaşa məsuliyyəti isə iaşə obyektlərinin rəhbərləri daşıyacaq.
Agentlik bəyan edir ki, insanların həyat və sağlamlığının qorunması, qida təhlükəsizliyi sahəsində qanunvericiliyin tələblərinə əməl olunması məqsədilə qida obyektlərində istehsal və ya emal edilən qidaların daşınması və istehlakçılara çatdırılması yalnız qeydiyyatdan keçmiş və temperatur rejimi təmin olunan avadanlıqlara (nəqliyyat vasitələrinə) malik, qida ilə təmasda olan şəxsləri tibbi müayinədən keçmiş qida subyektləri (obyektləri) tərəfindən həyata keçirilməlidir. Qida sahəsində qanunvericiliyin tələblərinin yerinə yetirilməməsinə və istehlakçıların hüquqlarının müdafiəsini həyata keçirən müvafiq icra hakimiyyəti orqanının qanuni yazılı tələblərinə əməl olunmamasına görə isə inzibati və cinayət məsuliyyəti nəzərdə tutulub.
Qeyd edək ki, qida zəncirinin bütün mərhələlərində qida və yem məhsullarının, eləcə də qida məhsulları ilə təmasda olan material və məmulatların təhlükəsizliyinə, qida məhsullarının minimum keyfiyyətinə, həmçinin qida və yem məhsullarına, dövlət baytarlıq və fitosanitar nəzarətində olan yüklərə, eyni zamanda istehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi sahəsində dövlət nəzarətinin həyata keçirilməsi AQTA-nın səlahiyyətlərinə aiddir.
Oxşar xəbərlər
Lənkəranda normativ tələblərin pozulduğu ət satışı məntəqəsinin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Daxil olan müraciət əsasında Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi, Böyük bazar ərazisində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Həsənov Allahşükür Atəş oğluna məxsus ət satışı məntəqəsində Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən keçirilmiş plandankənar yoxlama zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu aşkarlanıb. Belə ki, məntəqədə sanitar-gigiyenik tələblərə əməl edilmədiyi, ətlərin üzərində baytarlıq nəzarətindən keçirildiyinə dair möhürün olmadığı, əlyuma çanağının, havalandırma sisteminin, eləcə də ət məhsullarının saxlanması üçün soyuducu və dondurucuların mövcud olmadığı, işçi heyətin tibbi müayinədən keçmədiyi və fərdi qoruyucu vasitələrdən istifadə etmədiyi, dezinfeksiya işlərinin aparılmadığı müəyyən edilib.
Qanunsuz fəaliyyət göstərən dönərxanada bir sıra nöqsanlar aşkarlanıb
Ağdam rayonu, Quzanlı qəsəbəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Əliyev İbrahim Şirin oğluna məxsus dönərxanada Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanada qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən edilib. Belə ki, iaşə obyektinin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub, həmçinin obyektdə xammal olaraq istifadə edilən məhsulların (xiyar, pomidor, mayonez) açıq şəkildə saxlandığı, çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına riayət edilmədiyi, əlyuma çanaqlarının isti su və gigiyenik tələblərə cavab verən qurutma vasitələri ilə təmin edilmədiyi, havalandırma sisteminin quraşdırılmadığı, çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin olmadığı, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin aparılmadığı, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı və digər nöqsanlar aşkarlanıb.
Qida təhlükəsizliyi tələblərinin pozulduğu iki dönərxananın fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Ağcabədi rayonunun N.Nərimanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Alıyev Xəyyam Mirzəli oğluna məxsus “01” dönərxanasında və Xocavənd kəndində yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Elmir Əmirxan oğluna məxsus “Dostluq” dönərxanasında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanalarda qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən olunub. Belə ki, iaşə obyektlərində çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına əməl olunmadığı, qabaqcıl gigiyena təcrübəsinin, o cümlədən çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin təmin edilmədiyi, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı, işçi heyətin gigiyenik təlimlərə cəlb edilmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb.