AQTA koronavirusun profilaktikası çərçivəsində monitorinqləri davam etdirir
7 Aprel 2021 15:21
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən qanunvericiliyin tələblərinə, həmçinin Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə təsdiq edilmiş koronavirusun (COVID-19) profilaktikasına dair metodiki göstərişlərin icrasına nəzarət məqsədilə ictimai iaşə obyektlərində reydlər davam etdirilir.
Nəzarət tədbirləri çərçivəsində 6 aprel 2021-ci il tarixində ölkə üzrə 418 ictimai iaşə obyektində 696 monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 21 müəssisədə qanunvericiliyin tələblərinin kobud şəkildə pozulması faktları aşkar olunub. Aşkar olunmuş nöqsanlarla bağlı İnzibati Xətalar Məcəlləsinə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb.
Uyğunsuzluqlar aşkar edilən ictimai iaşə müəssisələri aşağıdakılardır:
1. Bakı şəhəri, Nəsimi rayonu, 20 yanvar küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Süleymanov Bəhruz Adil oğluna məxsus kafe;
2. Bakı şəhəri, Xəzər rayonu, Şüvəlan qəsəbəsi, Almas İldırım küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Orucov Elbrus Seyfəddin oğluna məxsus çayxana və kafe;
3. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, B. Nuriyev 29 küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Quliyev Ruslan Eldar oğluna məxsus çay evi;
4. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, F. X. Xoyski küç., ev 115 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Ömərov Ramiz Ağamir oğluna məxsus “Barkod” çay evi;
5. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Əliyar Əliyev küç., ev 25 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Həsənov Abdulla Eyvaz oğluna məxsus "Olimp" pub;
6. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Əhməd Rəcəbli küç., ev 3 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Ələkbərov Kamran Vidadi oğluna məxsus "Alibaba Nargilə lounge” kafesi;
7. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Oktay Vəliyev küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Elşən İbrahimova məxsus "Cənub" restoranı;
8. Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Oktay Vəliyev küçəsində yerləşən, hüquqi şəxs "Nicat -K" firmasına məxsus "Azəri pivə bar";
9. Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, H. Babaşov küç., ev 5 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Haqverdiyev Samir Təşkilat oğluna məxsus “018 Pub” kafesi;
10. Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Abdulvahab Salamzadə küç., ev 45 ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Əbil Abbasov Sahib oğluna məxsus “Golden Life” mehmanxanasının tərkibində fəaliyyət göstərən restoran;
11. Sumqayıt şəhəri, Koroğlu prospekti, 8 mkr-da yerləşən, fiziki şəxs Malayev Eyvaz Abbas oğluna məxsus "Ekzotika" kafesi;
12. Tovuz rayonu, Alakol ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Elşən Zaman oğluna məxsus kafe;
13. Lənkəran şəhəri, Qala Xiyabanı 13a ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Cavadov Elvin Tarix oğluna məxsus dönərxana;
14. Lənkəran şəhəri, Qala Xiyabanı ünvanında yerləşən, fiziki şəxs Fəttahova Həlimə Fətəli qızına məxsus “Boranı” kafesi;
15. Lənkəran şəhəri, H. Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs Məmmədov Orxan Xidmət oğluna məxsus “Köz” dönər evi;
16. Gəncə şəhəri, Süleyman Rüstəm küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Əliyev İxtiyar Xalis oğluna məxsus "Manqal" kafesi;
17. Qəbələ rayonu, İlisu kəndində yerləşən, fiziki şəxs Abdullayev Tariyel Qubadxan oğluna məxsus kafe;
18. Qax rayonu, H. Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs Əsgərov Xaləddin Hafiz oğluna məxsus kafe;
19. Şirvan şəhəri, Ordubadi küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Mahmudov Rauf Rafiq oğluna məxsus kafe;
20. İsmayıllı rayonu, H. Əliyev prospektində yerləşən, fiziki şəxs Qurbanov Əlirza Məhəmməd oğluna məxsus kafe;
21. Kürdəmir rayonu, Qaraqocalı kəndində yerləşən, fiziki şəxs Sədiyev Əfqan Abdulla oğluna məxsus kafe.
Qeyd edək ki, AQTA tərəfindən Bakıda, eləcə də regionlarda fəaliyyət göstərən ictimai iaşə obyektlərində monitorinqlərin miqyası genişləndirilib. Hazırda respublika üzrə AQTA müfəttişləri tərəfindən monitorinqlər davam etdirilir və qaydalara əməl etməyən sahibkarlıq subyektləri barədə ən sərt tədbirlər görüləcəkdir.
Oxşar xəbərlər

Qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri göstəriləcək ünvanların SİYAHISI
Qurbanlıq heyvan kəsimi və satışının müvafiq norma və qaydalara uyğun, sağlam və rahat şəraitdə həyata keçirilməsi məqsədilə bu il ölkə üzrə 126 ünvanda qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi xidmətləri təşkil olunacaq. Bunlardan 70-də həm kəsim, həm satış, 29-da qurbanlıq heyvanların yalnız satışı, 27-də isə yalnız heyvan kəsimi xidmətləri təklif olunacaq. Həmin məntəqələrdə baytarlıq nəzarətindən keçmiş və sanitar-gigiyenik tələblər gözlənilməklə kəsilmiş qurbanlıq heyvanlar əhaliyə təqdim olunacaq. Bununla yanaşı, bir sıra regionlarda Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ilə razılaşdırılmaqla səyyar heyvan kəsimi çadırları quraşdırılaraq qurbanlıq heyvanların baytarlıq nəzarəti altında kəsimi və satışı təmin ediləcək. Həmçinin ölkə ərazisində fəaliyyət göstərən müvafiq infrastruktura malik ticarət şəbəkələri tərəfindən sifarişlərə uyğun bayram günlərində qurbanlıq heyvan ətinin vətəndaşlara çatdırılması nəzərdə tutulur. Bununla bağlı həmin satış şəbəkələri tərəfindən ətraflı məlumatlar veriləcək. Vətəndaşlar bayram günlərində saat 08:00-dan 20:00-dək qurbanlıq heyvanları satmaq, almaq və ya kəsdirmək üçün yuxarıda qeyd edilən xidmətlərdən istifadə edə bilərlər. Ölkə üzrə qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi yerləri barədə məlumatları https://afsa.gov.az/az/qurban-bayrami-2025 linkinə daxil olmaqla, eləcə də aşağıdakı cədvəldən əldə edə bilərsiniz:

Heyvan kəsimi məntəqələrində hansı qaydalara əməl olunmalıdır?
Qurban bayramı günlərində heyvan kəsimi və satışına tələbat əhəmiyyətli dərəcədə artır. Bu sahədə fəaliyyət göstərən sahibkarlar heyvan kəsimini qanunvericiliyin tələblərinə uyğun həyata keçirməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində baytarlıq-sanitariya tələblərinə ciddi şəkildə riayət olunması həm işçi heyətinin, həm də istehlakçıların sağlamlığının qorunmasına xidmət edir. Bu qaydaların düzgün tətbiqi kəsim məntəqəsinin təhlükəsiz fəaliyyətini təmin edir. Kəsim məntəqəsində fasiləsiz su təminatı qurulmalıdır. İşçi heyəti xüsusi təmiz geyimdə (saç toru, xalat, kombinezon, önlük, rezin çəkmə, əlcək və s.) olmalı, əraziyə zərərvericilərin və digər heyvanların (it,pişik) daxil olmasının qarşısı alınmalıdır. Həmçinin işçi heyət iş geyimində kəsim məntəqəsindən kənara çıxmamalıdır. Alətlər və ləvazimatlar mütəmadi təmizlənib dezinfeksiya edilməli, tullantılar isə sanitariya-gigiyena qaydalarına uyğun toplanıb vaxtaşırı kənarlaşdırılmalıdır.

Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı hansı tələblərə əməl edilməlidir?
6-7 iyun tarixlərində Qurban bayramı qeyd olunacaq. Qurbanlıq heyvanlar yalnız xüsusi ayrılmış və sanitariya-gigiyena tələblərinə cavab verən məntəqələrdə kəsilməlidir. Küçə, yol kənarı, məhəllə araları kimi qanunsuz və antisanitar yerlərdə aparılan kəsimlər xəstəliklərin yayılmasına səbəb ola bilər. Kəsim həm də ətraf mühitin, insan sağlamlığının qorunmasına yönəlməlidir. Heyvan kəsimi məntəqələrində fasiləsiz su təminatı olmalı, qəssablar xüsusi geyimdə və tibbi yoxlamadan keçmiş vəziyyətdə fəaliyyət göstərməlidir. Alətlər daim dezinfeksiya olunmalı, tullantılar isə vaxtında və düzgün şəkildə ərazidən kənarlaşdırılmalıdır. Ət məhsullarının satışını həyata keçirən məkanlar sanitar və baytarlıq tələblərinə cavab verməlidir. Cəmdəklərin saxlanıldığı yerlər soyuducu avadanlıqlarla təchiz edilməli, soyuq zəncir prinsipi qorunmalıdır. Diri heyvanların satışına bu nöqtələrdə yol verilməməlidir. Tələb olunan infrastruktur və nəzarət sistemi olmadan həyata keçirilən satış və kəsimlər həm təhlükəli, həm də qanunsuzdur. Qurbanlıq heyvanın kəsimi zamanı gözlənilməli olan tələblərlə linkdən tanış ola bilərsiniz: https://www.youtube.com/shorts/HSNsy3uRsAk