COP29 tədbiri ilə əlaqədar ticarət və ictimai iaşə müəssisələrində monitorinqlər davam etdirilir
28 İyun 2024 18:22
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) BMT-nin İqlim Dəyişikliyi üzrə Çərçivə Konvensiyasının Tərəflər Konfransının 29-cu sessiyasının (COP29) ölkəmizdə keçirilməsi ilə əlaqədar nəzarət tədbirlərini davam etdirir.
Cari ilin 21-25 iyun tarixlərində 18 ticarət və 35 ictimai iaşə müəssisəsində monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 9 ticarət və 24 ictimai iaşə müəssisəsində qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu aşkar edilib. Aşkar edilmiş nöqsanların aradan qaldırılması ilə bağlı məsul şəxslərə icrası məcburi göstərişlər verilib.
Monitorinq zamanı nöqsanlar aşkar edilmiş müəssisələr aşağıdakılardır:
№ |
Müəssisənin adı |
Müəssisənin ünvanı |
Aşkar edilmiş nöqsanlar |
İctimai iaşə müəssisələri |
|||
1 |
"CoffeeOn" kafesi |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, H.Əliyev küçəsi 135A |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 3. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi |
2 |
"Karvansaray" restoranı |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, M.K.Atatürk prospekti 6 A |
1. Müəssisənin sanitar-gigiyenik vəziyyətinin qənaətbəxş olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi |
3 |
"Manqal Baku" restoranı |
Bakı şəhəri, Nizami rayonu, Q.Qarayev prospekti |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
4 |
"Tropicanko" restoranı |
Bakı şəhəri, Xəzər rayonu |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 5. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 6. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
5 |
"Akdeniz Fish" restoranı |
Bakı şəhəri, Nizami rayonu, R.Rüstəmov küç., ev 61, 2405-ci məhəllə |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. İstifadə müddəti bitmiş məhsulların mövcud olması |
6 |
"Badə" ailəvi restoranı |
Bakı şəhəri, Nizami rayonu, M.Şərifli küçəsi 15 |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi |
7 |
"TT Kabab" kafesi |
Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, Ə.Əhmədov küçəsi 45A |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi. |
8 |
"Öz Türk" restoranı |
Bakı şəhəri, Yeni Yasamal, Ə.Əhmədov küçəsi 42 |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 4. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
9 |
"Mr Coffee" kafesi |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ak.H.Əliyev küçəsi |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi. |
10 |
"Garden Fastfood" restoranı |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ak.H.Əliyev küçəsi |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi. 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi |
11 |
"Burger Boutique" restoranı |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, S.Vurğun küçəsi 130 |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
12 |
"Holly Chef" restoranı |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ak.H.Əliyev küçəsi 26F |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 3. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması |
13 |
"Cuppa Coffee" kafesi |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, M.K.Atatürk prospekti 36 |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 3. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 4. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 5. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
14 |
"Küzə" kafesi |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ə.Əliyev küçəsi, ev 69 |
2. Müəssisənin sanitar-gigiyenik vəziyyətinin qənaətbəxş olmaması 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 5. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 6. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
15 |
"Antrikot" restoranı |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ə.Əliyev küçəsi, ev 232A |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi. 2. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 3. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 4. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 5. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
16 |
"Montana" restoranı |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ə.Rəcəbli küçəsi, ev 3 |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 5. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 6. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
17 |
"Beermood Pub & Restaurant" |
Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ə.Əliyev küçəsi, ev 69 |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 3. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 4. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 5. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
18 |
"Su Səsi" restoranı |
Sumqayıt şəhəri, Sahil, Sumqayıt-Novxanı yolu |
1. Müəssisənin sanitar-gigiyenik vəziyyətinin qənaətbəxş olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 5. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 6. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
19 |
"Məkan" kafesi |
Sumqayıt şəhəri, 7-8-12-ci məhəllə, S.Vurğun küçəsi |
1. Müəssisənin sanitar-gigiyenik vəziyyətinin qənaətbəxş olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
20 |
"Su Meyilli" restoranı |
İsmayıllı rayonu, Talıstan kəndi |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi |
21 |
"Qızıl Farel" restoranı |
İsmayıllı rayonu, Diyallı kəndi |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 3. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi |
22 |
"Cənub 77" kafesi |
Masallı rayonu, Bakı-Astara yolu |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi |
23 |
"Turac" kafesi |
Masallı rayonu, Bakı-Astara şosesi |
1. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 2. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi |
24 |
"Karvan" kafesi |
Zaqatala rayonu, Zaqatala şəhəri, F.Əmirov küçəsi |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Müəssisədə HACCP sisteminin tətbiq edilməməsi 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 5. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması |
Ticarət müəssisələri |
|||
1 |
"Pribaltika Gastronomy" |
Bakı şəhəri, Yasamal rayonu, K.Kərimov prospekti |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması |
2 |
Quliyev Əliabas Teyyub oğluna məxsus mağaza |
Şirvan şəhəri, H.Əliyev prospekti |
1. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 2. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 3. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması 4. Süd məhsullarının tələblərə uyğun etiketlənməməsi, vitrində yerləşdirilməməsi və xüsusi işarələrin mövcud olmaması 5. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması |
3 |
"Alış" market |
Masallı rayonu, Köhnə Alvadı kəndi |
1. Müəssisənin sanitar-gigiyenik vəziyyətinin qənaətbəxş olmaması 2. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 3. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 4. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması 5. Süd məhsullarının tələblərə uyğun etiketlənməməsi, vitrində yerləşdirilməməsi və xüsusi işarələrin mövcud olmaması 6. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması |
4 |
"Hüseyn" market |
Masallı rayonu, Təzə Alvadı kəndi |
1. Qida təhlükəsizliyi qeydiyyatının alınmasına dair çıxarışın olmaması 2. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 5. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması 6. Süd məhsullarının tələblərə uyğun etiketlənməməsi, vitrində yerləşdirilməməsi və xüsusi işarələrin mövcud olmaması 7. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması |
5 |
"Alvadı" market |
Masallı rayonu, Təzə Alvadı kəndi |
1. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 2. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 3. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 4. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması 5. Süd məhsullarının tələblərə uyğun etiketlənməməsi, vitrində yerləşdirilməməsi və xüsusi işarələrin mövcud olmaması 6. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması |
6 |
Əhmədova Nasara İlqar qızına məxsus mağaza |
Neftçala rayonu, Bankə qəsəbəsi |
1. Müəssisənin sanitar-gigiyenik vəziyyətinin qənaətbəxş olmaması 2. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 5. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması 6. Temperatur rejiminə riayət olunmaması 7. Süd məhsullarının tələblərə uyğun etiketlənməməsi, vitrində yerləşdirilməməsi və xüsusi işarələrin mövcud olmaması 8. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması 9. Son istifadə müddəti bitmiş məhsulların mövcud olması |
7 |
Rəcəbova Xanım Yunus qızına məxsus mağaza |
Neftçala rayonu, Bankə qəsəbəsi |
1. Müəssisənin sanitar-gigiyenik vəziyyətinin qənaətbəxş olmaması 2. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 3. Obliqat qrupuna daxil olan işçilərin ilkin və dövrü tibbi müayinədən keçməməsi 4. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 5. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması 6. Temperatur rejiminə riayət olunmaması 7. Süd məhsullarının tələblərə uyğun etiketlənməməsi, vitrində yerləşdirilməməsi və xüsusi işarələrin mövcud olmaması 8. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması |
8 |
"Ailəvi" market |
İmişli rayonu, İmişli şəhəri, H.Əliyev prospekti |
1. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 2. Məhsulların minimum keyfiyyətini və təhlükəsizliyini təsdiq edən müşayiətedici sənədlərinin mövcud olmaması 3. Mal qonşuluğu prinsipinin pozulması 4. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması 5. Son istifadə müddəti bitmiş məhsulların mövcud olması |
9 |
"Turan" market |
Zaqatala şəhəri, |
1. Mütəmadi olaraq təmizlik və dezinfeksiya işlərinin aparılmaması 2. İşçilərin şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsi 3. Mal qonşuluğu prinsipinin pozulması 4. Süd məhsullarının tələblərə uyğun etiketlənməməsi, vitrində yerləşdirilməməsi və xüsusi işarələrin mövcud olmaması 5. İzləmə sisteminin (QR kod) tətbiq olunmaması |
AQTA bu cür nəzarət tədbirlərini mütəmadi olaraq davam etdirəcəkdir.
Oxşar xəbərlər
Lənkəranda normativ tələblərin pozulduğu ət satışı məntəqəsinin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Daxil olan müraciət əsasında Lənkəran şəhəri, Koroğlu küçəsi, Böyük bazar ərazisində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Həsənov Allahşükür Atəş oğluna məxsus ət satışı məntəqəsində Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən keçirilmiş plandankənar yoxlama zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu aşkarlanıb. Belə ki, məntəqədə sanitar-gigiyenik tələblərə əməl edilmədiyi, ətlərin üzərində baytarlıq nəzarətindən keçirildiyinə dair möhürün olmadığı, əlyuma çanağının, havalandırma sisteminin, eləcə də ət məhsullarının saxlanması üçün soyuducu və dondurucuların mövcud olmadığı, işçi heyətin tibbi müayinədən keçmədiyi və fərdi qoruyucu vasitələrdən istifadə etmədiyi, dezinfeksiya işlərinin aparılmadığı müəyyən edilib.
Qanunsuz fəaliyyət göstərən dönərxanada bir sıra nöqsanlar aşkarlanıb
Ağdam rayonu, Quzanlı qəsəbəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Əliyev İbrahim Şirin oğluna məxsus dönərxanada Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanada qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən edilib. Belə ki, iaşə obyektinin qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçmədən fəaliyyət göstərdiyi məlum olub, həmçinin obyektdə xammal olaraq istifadə edilən məhsulların (xiyar, pomidor, mayonez) açıq şəkildə saxlandığı, çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına riayət edilmədiyi, əlyuma çanaqlarının isti su və gigiyenik tələblərə cavab verən qurutma vasitələri ilə təmin edilmədiyi, havalandırma sisteminin quraşdırılmadığı, çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin olmadığı, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin aparılmadığı, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı və digər nöqsanlar aşkarlanıb.
Qida təhlükəsizliyi tələblərinin pozulduğu iki dönərxananın fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Ağcabədi rayonunun N.Nərimanov küçəsində yerləşən, fiziki şəxs Alıyev Xəyyam Mirzəli oğluna məxsus “01” dönərxanasında və Xocavənd kəndində yerləşən, fiziki şəxs Hüseynov Elmir Əmirxan oğluna məxsus “Dostluq” dönərxanasında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən plandankənar yoxlama keçirilib. Baxış zamanı dönərxanalarda qida məhsulları üzrə gigiyena qaydalarına və qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl edilmədiyi, sanitar-texniki və sanitar-gigiyenik vəziyyətin qüvvədə olan normativlərə cavab vermədiyi müəyyən olunub. Belə ki, iaşə obyektlərində çarpaz çirklənmənin qarşısının alınması məqsədilə texnoloji prosesin ardıcıllığına əməl olunmadığı, qabaqcıl gigiyena təcrübəsinin, o cümlədən çirklənməyə qarşı müdafiə və zərərvericilərlə mübarizə üçün müvafiq şəraitin təmin edilmədiyi, döşəmə, divar səthlərinin təmirsiz olduğu və dezinfeksiyaedici vasitələrin təsirinə davamlı materialla üzlənmədiyi, mütəmadi olaraq müvafiq təmizlik işlərinin görülmədiyi, tullantıların ağzı kip bağlanan və qoxu yaymayan qablara toplanmadığı, işçi heyətin gigiyenik təlimlərə cəlb edilmədiyi və digər nöqsanlar aşkarlanıb.