Təhlükəli hesab edilən qida məhsullarının reyestr məlumatları açıqlanıb
30 Aprel 2024 10:58
Məlum olduğu kimi, Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin müvafiq qərarı əsasında qida məhsullarının təhlükəli hesab edilməsinə əsas verən halların açıq reyestri aparılır.
Reyestr insanların həyat və sağlamlığının, habelə istehlakçıların hüquqlarının qorunması üçün qida məhsullarının təhlükəli hesab edilməsinə əsas verən hallar barədə məlumatların vahid mənbədə toplanması, emalı, axtarışı, təhlili, ötürülməsi və istifadəçilərin məlumatlandırılması məqsədilə aparılır. Qida məhsullarının təhlükəli hesab edilməsinə əsas verən halların açıq reyestrində qida məhsulunun xarici iqtisadi fəaliyyətin mal nomenklaturasının kodu, məhsulun adı, təhlükəli hesab edilməsinə əsas verən hal və qadağan olunmuş inqrediyentin adı əlavə olunub (https://afsa.gov.az/az/qida-mehsullarinin-tehlukeli-hesab-edilmesine-esas-veren-hallarin-aciq-reyestri).
Xatırladaq ki, aşağıdakı hallarda qida məhsulları təhlükəli hesab edilir:
- qida məhsullarının təhlükəsizlik göstəriciləri üzrə indiki, habelə gələcək nəsillərin həyat və sağlamlığı üçün qısamüddətli və ya uzunmüddətli (kumulyativ toksik təsiri daxil olmaqla) dövrdə zərərli olduğuna dair sübutlar olduqda;
- qida məhsullarının tərkibində qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktlarla qadağan olunmuş inqrediyentlər aşkarlandıqda.
Agentlik tərəfindən həyata keçirilən nəzarət tədbirləri çərçivəsində cari ilin yanvar-mart ayları ərzində ölkəyə idxal olunan bir sıra qida məhsullarında uyğunsuzluqlar aşkarlanıb. Adı, istehsalçısı, idxalçısı, mənşə ölkəsi, əmtəə nişanı, istehsal tarixi, aşkarlanan uyğunsuzluqlar və görülmüş tədbirlərlə bağlı məlumatların əksini tapdığı təhlükəli hesab edilən məhsulların siyahısı ilə aşağıdakı linkdən tanış ola bilərsiniz: https://afsa.gov.az/az/qida-zencirine-nezaret/tehlukeli-mehsullarin-reyestri
Qeyd edək ki, “Qida məhsullarının təhlükəli hesab edilməsinə əsas verən halların açıq reyestrinin aparılması Qaydası” “Qida təhlükəsizliyi haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanununa uyğun olaraq hazırlanıb və qida məhsullarının təhlükəli hesab edilməsinə əsas verən halların istifadəçilər üçün açıq reyestrinin aparılması qaydasını müəyyən edir. Reyestr qida məhsullarında aşkar korlanma, dağılma, çürümə əlamətlərinin olması hallarına şamil edilmir.
Oxşar xəbərlər
COP29 tədbiri ilə əlaqədar ticarət və ictimai iaşə müəssisələrində monitorinqlər davam etdirilir
Cari ilin 17 may tarixində 12 ticarət və 28 ictimai-iaşə müəssisəsində monitorinq keçirilib. Monitorinqlər zamanı 12 ticarət və 28 ictimai-iaşə müəssisəsində qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinin pozulduğu aşkar edilib.
Kürdəmirdə fəaliyyət göstərən marketdə istehlaka yararsız qida məhsulları aşkarlanıb
Daxil olan müraciət əsasında Kürdəmir rayonu, Atakişili kəndində fəaliyyət göstərən “Cavidan” marketdə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları plandankənar yoxlama keçirib.
Nöqsanlar aşkarlanan kafenin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb
Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən Ağdam rayonu, Quzanlı qəsəbəsində fəaliyyət göstərən “Quzanlı” kafesində yoxlama keçirilib.